sKin ontwerpt 'black box' met toilet in zeecontainer

MARC CLEUTJENS

Een statement. Zo omschrijven Elke Goossens en Clemens Boons van sKin Architects in Boxtel het opvallende ontwerp voor een woning met kantoorruimte aan de Bosscheweg. Naast het paardenweitje tegenover eetcafé De Oude Ketting verrijst een imposant bouwwerk dat deze week is bekleed met betonnen elementen. ,,Dit wordt dé blikvanger aan de nieuwe rotonde die hier wordt aangelegd", voorspellen beide architecten.

Officieel staat het project aan de Bosscheweg te boek als een 'verbouwing'. ,,De kelder van het vroegere pand blijft namelijk behouden", lacht Boons. ,,Daaromheen bouwen we binnen de contouren van het vorige gebouw een nieuwe woning met kantoor", vult Goossens aan. Op het dubbele perceel, dat zowel een huisnummer aan de Bosscheweg als de Poolsestraat heeft, werd in 1968 een architectenkantoor met dienstwoning opgetrokken. Hier was Janssen & Schweigmann Architecten en later J+S Architecten gehuisvest.

De ligging van het gebouw aan de Bosscheweg nodigt uit tot een bijzonder ontwerp, lichten Boons en Goossens toe. ,,De gemeente ziet graag dat aan deze toegangspoort van Boxtel bijzondere gebouwen verrijzen. Nou, dat vinden wij een mooie uitdaging", lacht Goossens. In nauwe samenspraak met een opdrachtgever is gewerkt aan deze 'black box'. Boons: ,,Het is een zwarte doos die bestaat uit een staalconstructie bekleed met prefab betonnen gevelelementen. Alle 86 elementen hebben unieke afmetingen en zijn in België op maat gefabriceerd."

INDUSTRIEEL KARAKTER

Wie op de Bosscheweg voor het pand staat, ziet rechts het kantoorgedeelte waarin in de noordgevel een groot glazen raam komt. ,,De medewerkers van het kantoor kijken straks uit op de nieuwe rotonde", vertelt Goossens. Opvallend: pontificaal in het gebouw staat een pikzwarte zeecontainer. ,,Die container blijft staan", benadrukt de architect. ,,Hij past bij het industriële karakter van het pand en gaat plaats bieden aan een toiletgroep en een bergruimte. De berging bereik je door de containerdeuren open te draaien." De zeecontainer is slechts eenmaal gebruikt en speciaal voor dit ontwerp aangeschaft.

Het pand krijgt een duurzaam karakter. De bestaande gasleiding op het perceel is verwijderd. Om in de energiebehoefte te voorzien, worden op het dak zonnepanelen aangelegd. Ook de bouwmaterialen zijn duurzaam. De gevelelementen zijn deels vervaardigd met gerecycleerd beton.

Bijzonder is dat Boons en Goossens hun bouwtekeningen hebben voorgelegd aan een van de vroegere gebruikers van het perceel, architect Frans Schweigmann. ,,Hij was enthousiast over het ontwerp", straalt Goossens.