Beregenen met grondwater mag tijdelijk overdag

JAN HERMENS

,,Het liefst hebben we regenwater, maar dat valt er op dit moment niet veel", vertelt Ties Pronk, voorzitter van RKSV Boxtel. ,,Wij beregenen overigens altijd 's nachts." Pronk reageert op de melding van waterschap De Dommel dat grasland en sportvelden tot en met 18 juli tussen 11.00 en 17.00 uur met grondwater besproeid mogen worden.

Normaal mogen sportvelden en weilanden in juni en juli niet beregend worden met grondwater tussen 11.00 en 17.00 uur. De waterschappen De Dommel, Aa en Maas en Brabantse Delta heffen deze beperking tijdelijk op vanwege de aanhoudende droogte. Die kan namelijk voor problemen zorgen bij deze groene vlaktes. Vanaf 1 augustus mag wettelijk weer de hele dag met grondwater beregend worden.

René van Esch, secretaris van voetbalvereniging ODC, geeft aan dat ook zijn club alleen in de nachtelijke uren beregent. ,,Bovendien hebben wij maar één veld om water te geven, op de andere drie ligt kunstgras."

Grondwater is nogal koud voor het gras, weet Pronk van RKSV Boxtel te vertellen. ,,Dat hebben we van deskundigen geleerd. Regenwater is beter. Het zou wat mij betreft een paar dagen mogen regenen. Het gras groeit trouwens wel, we maaien regelmatig. We maken nog geen gebruik van de mogelijkheid om overdag te sproeien, maar zeg nooit nooit."

ZUINIG

Waterschappen verlenen vergunningen voor het beregenen met grondwater. Ze doen een dringend beroep op de vergunninghouders om alleen te sproeien als het echt noodzakelijk is. De afgelopen maanden heeft het onvoldoende geregend om het tekort aan grondwater aan te vullen. Er is ook veel water verdampt uit de bodem. Zuinig zijn met water is zowel voor de landbouw als de natuur van groot belang. Om het watertekort op te heffen is een langere periode van neerslag nodig.