Afbeelding
Foto:

VERVOLG VAN PAGINA 5

Plant een boom

Het klimaatakkoord is tot stand gekomen in een kabinet-Rutte met VVD, CDA en D66, dus niet met 'rood-groene kameraden'. Naar aanleiding van het artikel van de heer Pel in de vorige editie van Brabants Centrum heb ik een interview gekeken van Patrick Moore. Deze eindigde met een mooie zin: 'Humanity is not an enemy but part of the earth'. En ja, CO2 is een belangrijke grondstof en doet planten sneller groeien. Een Zwitsers instituut heeft bepaald dat aanplant van één biljoen bomen veruit de goedkoopste en meest effectieve manier is om het klimaat te stabiliseren, kortom een vergroening van de aarde.

Of CO2 signaal of oorzaak is van klimaatverandering, of dat het meer gaat om waterdamp in de atmosfeer, ook volgens de heer Moore is er een correlatie tussen CO2 en temperatuur in de afgelopen 400.000 jaar, en overal zie je nu grote en vooral snelle veranderingen. Einde der tijden? Nee zeker niet, de mens ademt wel door, ook met 400 of 1.000 ppm CO2 in de lucht. Maar op veel gebieden gedraagt de sterk groeiende mensheid zich meer als vijand van de aarde dan als hoeder ervan.

Dus ja, minder vervuiling door fossiele brandstoffen, vergroening, verfijnen van ons ecosysteem en verduurzaming. Boxtel kan met aanplant van bomen per persoon bijdragen, kortom, flinke gebieden aanwijzen die worden bebost. De eikenprocessierups en buxusmot niet bestrijden met gif, maar door natuurlijke vijanden ervan te helpen en meer diversiteit in boomsoorten aanbrengen. Dus meneer Pel: stop met schelden, pak een schop en plant een boom.

        JOOST VAN DER PLUIJM


'Laat meer mezen
de processierupsen
maar oppeuzelen'

De Bomen Brigade Boxtel (BBB) pleit voor een duurzame bestrijding van de eikenprocessierups. Die veroorzaakte de voorbije weken veel klachten. Brandhaartjes die de rupsen loslaten zorgen voor jeukoverlast. Mirjam Bemelmans en Jan Juffermans van de BBB roepen op om meer nestkasten voor mezen te plaatsen. Deze vogelsoort is de natuurlijke vijand van het ongedierte.

Mezen hebben het momenteel echter ook niet makkelijk. Hun aantal is flink teruggelopen doordat mensen gif spuiten om motten te weren uit hun buxushagen of -bollen. ,,Om de mezen te helpen en weer te lokken, kunnen we hen wat meer huisvesting aanbieden, vooral in de vorm van vogelhuisjes. Namens de Bomen Brigade Boxtel willen we daarom iedereen oproepen z'n vogelhuisje of nestkastje in de tuin op te hangen. Dat kan in een boom of aan de gevel, bij voorkeur aan de oostkant", aldus Bemelmans.

ZELF MAKEN

Juffemans: ,,Het is natuurlijk leuk om zelf zo'n nestkast te maken. Belangrijk is dat het vlieggat voor de koolmees een doorsnee heeft van 32 millimeter; de ideale maat voor de pimpelmees is 30 millimeter." De Boxtelaar verwijst naar internet waar maten, aanwijzingen en tekeningen om zo'n vogelhuisje te bouwen makkelijk zijn te vinden. ,,We hopen ook dat er mensen en hobbygroepen zijn die meer nestkasten willen gaan maken en ze dan voor een aardige vergoeding aanbieden, minimaal voor de kosten van het materiaal", vult Bemelmans aan. Ze kunnen te koop worden aangeboden tijdens een festival dat begin oktober wordt gehouden in het parkje Indenhof aan de Mgr. Bekkersstraat. Wie dat wil, kan e-mailen naar: mirjambemelmans@gmail.com.