Artist impression van de manier zoals burgerinitiatief Toekomst Stationsstraat die graag gerealiseerd ziet. (Afbeeldingen: EK Stedenbouw | Landschap).
Artist impression van de manier zoals burgerinitiatief Toekomst Stationsstraat die graag gerealiseerd ziet. (Afbeeldingen: EK Stedenbouw | Landschap). Foto: EK Stedenbouw | Landschap

BURGERINITIATIEF 'TOEKOMST STATIONSSTRAAT' DRAAGT STOKJE OVER AAN GEMEENTE

'Stationsstraat moet de poort tot centrum worden'

HENK VAN WEERT

De 25 jaar geleden geopende winkelpromenade in het kromme deel van de Stationsstraat verdwijnt. Tenminste als het aan de groep bewoners ligt die zich hebben verenigd in de Stichting Toekomst Stationsstraat (STS). Stoepranden moeten een rijbaan voor autoverkeer en fietsers gaan markeren. De straat blijft doodlopend.

De plannen voor herinrichting van het oostelijk deel van de Stationsstraat (tussen de Zwaanse Brug en Prins Bernhardstraat) zijn onlangs gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het kantoor van de Rabobank. Daar bood STS-voorzitter Pieter Tielen het reconstructievoorstel aan centrumwethouder Eric van den Broek aan. ,,We dragen het stokje over, maar niet zomaar. We houden een vinger aan de pols zodat de plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd worden", benadrukte Tielen. De oud-ondernemer is geboren en getogen aan de Stationsstraat, waar zijn opa in 1924 een bestaande drukkerij overnam om uit te kunnen breiden. In 2001 werd het bedrijf, dat een jaar later het eeuwfeest vierde, verplaatst naar bedrijventerrein Ladonk.

De wethouder refereerde aan de wensen die de buurt eerder lanceerde voor een grondige opknapbeurt voor hun straat. ,,We hadden wel budget, maar geen menskracht op dat moment. Het probleem was snel opgelost: 'Geef ons het geld en wij zorgen voor de professionals', luidde de boodschap van de bewoners." Samen met landschapsarchitect Edith Kolkman ontwikkelde burgerinitiatief STS het voorstel om de Stationsstraat weer de allure te geven die hij ooit had als dé winkelstraat van Boxtel. Het college van burgemeester en wethouders stelde daarvoor 50.000 euro beschikbaar.

AANLOOPSTRAAT

Beleid van het gemeentebestuur om winkeliers naar de Rechterstraat en de Croonpassage te lokken met verhuissubsidies om de leegstand daar tegen te gaan, was de bewoners van de Stationsstraat een doorn in het oog. Want ook daar vertrokken ondernemers. Het omzetten van winkel- naar woonbestemmingen én het aantrekken van alternatieve bedrijvigheid in de vorm van ateliers en dergelijke moeten ervoor zorgen dat de Stationsstraat toch levendig wordt.

Maar ook het herinrichtingsplan moet dat voor elkaar krijgen. Als aanloopstraat naar het zogeheten kernwinkelgebied, is die reconstructie broodnodig, betoogde STS-penningmeester Dik Bol die een toelichting verzorgde voor de circa vijftig bezoekers van de informatieavond. De Stationsstraat dient uitnodigender te worden en moet duidelijker de functie van 'toegangspoort' krijgen.

Enkele weken geleden stelde Bol in deze krant al de in zijn ogen erbarmelijke staat van de bestrating aan de kaak. ,,Het lijkt nu wel een maanlandschap. Zware vrachtwagens hebben gedraaid in de straat en vernielden bestrating en lijngoten van het riool. Ook de waterafvoer is slecht; na elke bui moeten wandelaars door veel plassen lopen." Ook het gedateerd uiterlijk trekt te weinig bezoekers naar de overgebleven winkels, vindt STS.

STOEPRANDEN

Het oostelijk deel van de Stationsstraat is sinds 1994 voetgangersgebied. Maar deze doelgroep is er niet veilig in de ogen van de bewoners. Die onveiligheid wordt volgens hen veroorzaakt door fietsers en bromfietsers, maar ook door een toenemend aantal auto's. De plannenmakers hebben bedacht om voor dit verkeer een smalle rijbaan aan te leggen met stoepranden. Parkeren in de straat is en blijft verboden. Auto's mogen alleen op eigen terrein worden gestald.

Vrachtwagens om winkels te bevoorraden, mogen straks de Stationsstraat niet meer in, zo is de bedoeling. Nu gelden nog venstertijden waarop bevoorrading mag plaatsvinden, maar controle daarop is er niet of nauwelijks. Uit antwoorden op vragen van de bezoekers van de informatieavond werd duidelijk dat trucks alleen nog gebruik mogen maken van de speciale opstelstrook die eind vorig jaar is aangelegd bij lunchroom Meneer van Dommelen aan de Prins Hendrikstraat en van de parkeerhaven in de Prins Bernhardstraat, bij het kantoor van de Rabobank.

VERLICHTING

Voor het te vernieuwen deel van de Stationsstraat is ook een verlichtingsplan opgesteld door de Eindhovense lichtkunstenaar Jaap van den Elzen, afkomstig uit Boxtel. Onderdeel daarvan zijn zeven grote lichtmasten die de kromming van de straat moeten accentueren. Daarnaast kiest hij voor kleurige spots die in de bestrating worden geplaatst.

De herinrichting van de Stationsstraat is een onderdeel van het gemeentelijke project Boxtel Binnen de Bruggen. Dat omvat ook een reconstructie voorstel voor de Rechterstraat, dat in mei werd gepresenteerd. Dat gebeurde door een andere burgerinitiatief: van de werkgroep Sfeer & Beleving van stichting Centrummanagement in samenwerking met MTD Landschapsarchitecten. Ook de herinrichting van de omgeving van de Zwaanse Brug, inclusief het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat, is een apart onderdeel van Boxtel Binnen de Bruggen. Ook voor dit gebied, in het gemeentehuis al informeel is omgedoopt tot Zwaanse Plein, heeft STS een plan bedacht.

BUDGETTEN?

Voor de uitvoering van de twee herinrichtingsplannen van Boxtel Binnen de Bruggen is nog geen budget beschikbaar. En nu de gemeente zich voor drastische bezuinigingen ziet geplaatst, is het maar de vraag of het benodigde geld er op korte termijn komt. Het college van B en W wil de uitvoering graag oppakken, meldde wethouder Van den Broek.

Dat werd nog eens onderstreept door waarnemend burgemeester Fons Naterop. Volgens hem heeft de gemeenteraad daarin een verantwoordelijkheid, want die dient uiteindelijk in te stemmen met de manier waarop Boxtel miljoenen euro's moet bezuinigen. In het kader van de slogan Meewerkend Boxtel wordt het moeilijk uitleggen aan de deelnemers van de twee burgerinitiatieven als de knip op de beurs blijft en de plannen in de la te schuiven, stelde Naterop vorige week in deze krant.

* * *

Via de website www.toekomst-stationsstraat.nl is een filmpje te zien, waarmee kijkers virtueel door de vernieuwde straat wandelen.


'Verstrengeling van belangen? Ja, natúúrlijk!'

Tijdens de informatiebijeenkomst van Stichting Toekomst Stationsstraat (STS) werden opmerkingen gemaakt over de rol die stichting Brabants Centrum speelt bij de planvorming voor een reconstructie van de Rechterstraat. De plannen daarvoor werden in mei gepresenteerd door de werkgroep Sfeer & Beleving van Centrummanagement Boxtel onder leiding van Henk van der Zee, de directeur van de lokale krant. Critici denken dat sprake zou zijn van belangenverstrengeling. ,,Natúúrlijk is dat zo", reageert Van der Zee.

Stichting Brabants Centrum zet zich in voor een levendige en betrokken gemeenschap. Van der Zee: ,,Zo staat het in de statuten en zo zet ik mij ook persoonlijk in. Sinds 2014 ben ik een van de leden van de werkgroep Sfeer & Beleving. Als er ergens beleving moet komen, dan is het wel in het centrum van Boxtel."

De belangen van Boxtel en stichting Brabants Centrum zijn volgens Van der Zee inderdaad verstrengeld. ,,Al 75 jaar. Zolang ik directeur van deze bijzondere stichting ben zal ik me daarvoor in zetten. Ik hoop alleen dat het besef zal groeien in het dorp dat dit heel uniek is in Nederland en dat het heel eenvoudig te behouden is. Hoe? Door je aan te sluiten bij onze stichting."

MEDE-OPDRACHTGEVER

De directeur van Brabants Centrum nam vier jaar geleden persoonlijk het initiatief om samen met de overige leden een plan te maken om het centrum grondig op te knappen. ,,We waren al ver toen we door het college werden gevraagd om het plan in te brengen als deelproject van Boxtel Binnen de Bruggen. Dat hebben we met enthousiasme gedaan. De vraag vanuit de gemeente was ook of wij mede-opdrachtgever wilden worden van het landschapsarchitectenbureau. Dat betekende nogal wat, maar we hebben ja gezegd. Er werd een werkgroep Rechterstraat geformeerd en daar ben ik onbezoldigd projectleider van geworden. Het kost veel tijd, maar het past bij de doelstelling van stichting Brabants Centrum. In alle openbare bijeenkomsten en artikelen in de krant staat overduidelijk mijn rol."

Tot 1994 was er eenrichtingsverkeer voor auto's van kracht in het kromme deel van de Stationsstraat. Daarna werd het een winkelpromenade. (Foto: Piet van Oers).
Afbeelding