Afbeelding
Foto:

DE ONVERGETELIJKE VERJAARDAG VAN OUD-POSTBODE GEMONDE

Corrie bleek Hendriks mooiste cadeau

JAN HERMENS

Hendrik (84) en Corrie (81) Klomp genieten van een kopje koffie op hun terras. Ze kijken uit over bloeiende hortensia's en in hun moestuin floreren sla, boontjes en rabarber. Sinds hun huwelijk, hun trouwdag was 2 juni zestig jaar geleden, wonen ze naar volle tevredenheid aan de Sint-Lambertusweg in Gemonde. Een keer zijn ze verhuisd: van de boerderij naar de aangrenzende aanbouw.

,,Onze zoon Henny woont nu op de boerderij, maar hij is geen boer", vertelt Corrie. ,,Wij hadden jarenlang een gemengd bedrijf." Het paar hield kippen, vier melkkoeien, circa tachtig mestvarkens en deed aan akkerbouw. Een boerderij zoals die tot ver in de vorige eeuw nog gebruikelijk was op het Brabantse platteland: kleinschalig, met 'van alles wat'. Waar boer en boerin bij het krieken van de dag de handen al uit de mouwen staken, de zwaluwen nog in de stallen nestelden en 's winters de dampende adem van het vee zichtbaar was.

'IK KWAM ACHTEROM'

Behalve tussen de koeien en de varkens, werkte Hendrik bij de PTT. Hij fietste als postbode heel Gemonde rond. ,,Ik kwam bij de mensen achterom; dat was toen gebruikelijk. Destijds kende ik iedereen. Voor dag en dauw stonden we op, want om zes uur 's ochtends moest ik altijd in Boxtel zijn voor de post. Twee uur daarvoor molken we de koeien."

Corrie werkte thuis op de boerderij en zorgde voor de vier kinderen. Ze vertelt: ,,Hendrik is geboren en getogen in Gemonde. Ik kom van oorsprong uit Boxtel. We woonden vlakbij het Huisven in buurtschap Roond. Daar moest ik meehelpen op het boerenbedrijf, ik was niet anders gewend. Toen ik trouwde, wist ik al van aanpakken."

In zijn vrije tijd zette Hendrik zich op tal van vlakken in voor de dorpsgemeenschap. Vooral de kerk had en heeft zijn bijzondere belangstelling. ,,Ik was zestig jaar lang collectant en een poos koster in de Sint-Lambertuskerk in Gemonde. Verder heb ik bij de kerkhofploeg gezeten en stond ik als acoliet (een volwassen misdienaar -red.) de pastoor in honderden eucharistievieringen terzijde. Helaas, dat kan ik niet meer door mijn versleten rug."

Vanwege zijn achtergrond als postbode wist de geloofsgemeenschap Hendrik te vinden toen parochieblad De Vier Gemalen moest worden rondgebracht. ,,Eerst deed ik dat allemaal zelf, maar toen er parochies zijn samengevoegd, ben ik wijken gaan uitzetten bij andere vrijwilligers." De Gemondenaar was ook nog bij de vrijwillige brandweer, bekleedde acht jaar het voorzitterschap van de parochiële charitatieve instelling, stond aan de wieg van de lokale afdeling van de KVP en later van het CDA. Niet voor niets mag hij zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

BIDDEN TOT MARIA

Het echtpaar vierde hun briljanten huwelijk op 2 juni met een heilige mis en aansluitend een feest. Corrie: ,,Ik ben vóór ons feest ook naar het kapelletje aan de Twijnmeer gegaan om tot Maria te bidden en een kaarsje op te steken. Het jubileumfeest was geweldig. Naderhand ben ik weer naar de kapel geweest om de heilige maagd te bedanken. Dat hoort dan ook, vind ik."

Er zijn mannen die hun trouwdag vergeten. Hendrik Klomp niet. Hij lacht: ,,Op 2 juni vier ik mijn verjaardag. Toen ik trouwde, werd ik 24 en Corrie was net twee dagen 21." Corrie vult aan: ,,Een mooier verjaardagscadeau heeft hij nooit gekregen."

DANSEN OP DE HOUTWERF

Voordat ze in het huwelijksbootje stapten, had het stel drie jaar verkering. ,,In de danstent op de Houtwerf in Boxtel sloeg de vonk over. Zoals dat ging in die tijd: hij mocht op woensdagavond en zondag langskomen. Maar al lag de sneeuw een meter hoog; van blijven slapen was beslist geen sprake."

Corrie weet nog precies hoe het er in de jaren vijftig aan toeging en wat ze zich niet herinnert, kan ze terugzoeken. ,,Ik heb van alles bewaard. Zelfs de gelukstelegrammen die we op onze bruiloft ontvingen." Later zouden er nog vele kaartjes volgen, want het echtpaar kreeg vier kinderen en heeft inmiddels negen kleinkinderen én drie achterkleinkinderen. Die figureren in de fotoboeken die de Gemondse trots laat zien, met soms wat dieren op de achtergrond. ,,Kijk, daar zie je de pony's. We hadden Shetlanders waarmee we af en toe een veulen fokten."

TUINIEREN

Vee loopt er niet meer achter het huis, wel een vriendelijk hondje. Corrie: ,,Ik heb flink gewandeld met de hond. Nu scharrelt hij voornamelijk in de tuin." Het echtpaar gaat er nog geregeld op uit met de elektrische fiets. ,,En we tuinieren graag, in ons eigen tempo. Met de rollator ga ik het land op", legt Hendrik uit. ,,Als ik moe ben, kan ik even rusten en daarna weer verder. Vroeger gingen we ook op vakantie. Dat doen we niet meer. Ach, eigenlijk hebben we elke dag vakantie."

FOTO BOVEN: Corrie en Hendrik Klomp kijken terug op een geslaagd feest ter ere van hun briljanten huwelijksjubileum. Ze genieten van hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, leggen graag een kaartje en blijven in beweging door te tuinieren. De hortensia's staan er niet voor niets zo mooi bij. (Foto: Jan Hermens).