Afbeelding
Foto:

Ghislaine de Brouwer schrijft boek over vader

JAN HERMENS

,,Mijn vader kon ontzettend goed relativeren. Hij was een rustige en humoristische man", vertelt Ghislaine de Brouwer uit Boxtel. Ze heeft een boek geschreven over haar vader Karel Smeeman. Dinsdag rolde het van de persen.

,,Ik vertelde mijn zoons Jasper, Pepijn en Fabian wel eens verhalen over mijn vader. Die moet ik eigenlijk opschrijven, bedacht ik. Zo is het begonnen. Niet met de intentie een boek te schrijven, dat plan ontstond pas toen ik een hele serie verhalen had uitgewerkt." 'Denkend dromen... over de bouwstenen van mijn jeugd' bevat 86 verhalen. ,,Mijn vader is 86 geworden, een passend aantal dus."

In haar boek heeft De Brouwer haar vader én moeder verenigd, want het schilderij dat de kaft siert, is van haar moeders hand. ,,Zij was heel creatief."

Gaandeweg het schrijfproces ontdekte De Brouwer dat ze een groot deel van haar eigen kijk op de wereld aan haar vader te danken heeft. ,,Zijn relativeringsvermogen en humor zijn duidelijk van invloed op mij, privé en in mijn werk. Hij behield zijn optimisme, ook al heeft hij het lang niet altijd makkelijk gehad in zijn leven. Toen hij 39 was, stierf zijn vrouw en bleef hij met vier pubers achter. Hij is hertrouwd en heeft nog drie kinderen gekregen. Daarvan ben ik er een."

De Brouwers boek is nu al van betekenis gebleken voor haar familie. ,,De dochter van mijn oudste broer krijgt dankzij de verhalen een helder beeld van haar opa, want die kende ze niet goed. Wat mijzelf betreft: ik hoop dat mijn zoons hun voordeel kunnen doen met de wijsheid van hun opa."

FOTO ONDER: Ghislaine de Brouwer toont haar boek, dat eergisteren gedrukt is. (Foto: Jan Hermens).