Afbeelding
Foto: Harrie van den Berg

VVV BEZOEKT BIJZONDERE PLEKKEN

Wandelen langs Dommel en mengelmoes van stijlen

Het hele jaar door verzorgt VVV Boxtel cultuurhistorische rondleidingen. Geïnteresseerden kunnen elke laatste zondagochtend van de maand en in de zomermaanden elke woensdag- en donderdagavond genieten van een van de tien wandelingen langs mooie en bijzondere plekjes.

Er is een nieuwe route langs naoorlogse panden die zo karakteristiek zijn voor die periode dat ze bescherming verdienen. Eveneens is de Route Stationskwartier terug, vernieuwd en met het station als startpunt, zodat er meer aandacht is voor de belangrijke rol die het spoor heeft gehad voor Boxtel. Architectuur en de Binnendommeltjes staan volgende week op de planning.

Woensdag 17 juli om 19.00 uur start vanaf het VVV-kantoor aan de Markt 36 een twee kilometer lange wandeltocht langs de eclictische architectuur in Boxtel. De woningwet uit 1901 bracht een golf aan nieuwbouwprojecten teweeg. Na de opheffing van de gilden was de architectuur niet meer zo aan banden gelegd: iedereen kon kiezen wat ie mooi vond. Hierdoor ontstond een mengelmoes aan stijlen in één gebouw.

Donderdag 18 juli start vanaf dezelfde locatie, ook om 19.00 uur, de Binnendommeltjestocht. Die kanaaltjes vormden open riolen en stroomden negen eeuwen lang door het centrum. Eerst alleen rond de motteburcht, waar nu de Sint-Petrusbasiliek staat. Later werd ook de nieuwe kern omringd met water; dit vormde een eerste stadsstructuur. De heren van Boxtel hadden een interessant waterhuishoudingssysteem opgezet waarbij rivier de Dommel optimaal werd ingezet.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij VVV Boxtel, Markt 36, via telefoonnummer (0411) 68 54 43 of voor 19.00 uur aanwezig zijn bij het aangegeven startpunt. De wandelingen duren een tot anderhalf uur en deelname kost twee euro per persoon. Het hele programma is te zien op de website www.beleefboxtel.nl en in de maandelijkse Beleef Boxtel-agenda's.

FOTO BOVEN: Vertakkingen van rivier de Dommel vormden een belangrijk onderdeel van het waterhuishoudingssysteem in het centrum van Boxtel. (Foto: Harrie van den Berg).


Afbeelding