Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Lege emmer (2)


In reactie op het zoveelste CO2-artikel van de heer Hans Pel vind ik het hoog tijd worden zijn tunnelvisie op CO2 aan de kaak te stellen.

De metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liegen er niet om als het gaat om luchtkwaliteit. We mogen nog wel steeds spreken van waardes onder de Europese normen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) loopt de emmer in Nederland behoorlijk over. De luchtvervuiling is voor het grootste deel een gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen. Nog erger is dat die vervuiling, naast de achtergrondvervuiling van elders, juist in onze eigen woonomgeving vrijkomt.

Toen het nieuwbouwplan In Goede Aarde was gerealiseerd, werden er fijnstofmetingen gedaan om het effect van de rijksweg A2 te meten. Wat bleek; de bijdrage van het interne verkeer uit de wijk zelf bleek meer bij te dragen aan fijnstof in de lucht dan de A2. We kunnen hier gerust spreken van 'nestvervuiling'. We zijn gewoon een stelletje viezeriken als het gaat om de lucht die we dagelijks moeten inademen.

Laat nu toevallig CO2 vooral door het verbranden van fossiele brandstoffen ontstaan.

Wat mij betreft is de CO2-aanpak een zegen. Mooier was het geweest als we de luchtkwaliteitsnormen van de WHO zouden volgen. Dat zou de CO2-vervuiling aanzienlijk reduceren. Win-Win.

        PIERRE VAN DEN OORD


Lege emmer (3)

Het publieke debat is de laatste jaren een stuk harder geworden, zo ook in Boxtel. Wat mij opvalt is dat de alternatieve mening regelmatig verward wordt met het alternatieve feit. De eerste is toe te juichen en het tweede is, laten we eerlijk zijn, een chique woord voor een leugen.

Zo liet de heer Pel vorige week in een ingezonden brief in niet mis te verstane woorden weten hoe hij over klimaatverandering denkt en de mensen die daar iets tegen willen doen. Een rij alternatieve feiten wordt gepresenteerd als zijnde de waarheid. Zo zou het niet bewezen zijn dat CO2 opwarming van de aarde veroorzaakt, warmt de aarde sowieso niet meer op dan normaal, zijn politici corrupt en willen ze de 'alternatieve mening' verbieden.

Allemaal niet waar natuurlijk, maar ik heb niet de illusie mensen daarvan te kunnen overtuigen in een korte ingezonden brief. Een discussie hoort niet te gaan over wat waarheid is en wat niet, maar wat wij vinden van die waarheid. Er lijkt nu geen ruimte meer te zijn voor mensen met een alternatieve mening. Iemand met een kritische blik die gegronde vragen stelt over de feiten. Een deel verschanst zich achter het eigen gelijk, een ander deel praat stug door. Maar het grootste deel, met een mening ergens daartussenin, haakt af omdat de discussie te hard en zinloos is geworden.

Laten we met respect discussiëren over alternatieve meningen om tot nieuwe inzichten te komen, maar houd het wel bij de feiten.

        WIEBE DE LEIJER

        klimaatdrammer

Meer Vrije Tribune
op pagina 7

't Wringt in het Dommelbad (2)

Het stuk van Ron Lodewijks in Brabants Centrum van 4 juli 2019 is mij uit het hart gegrepen. Ik ben 75 jaar en zwem al veertig jaar tweemaal per week in het Boxtelse zwembad mijn veertig banen. Zwemmen is een deel van mijn leven waardoor ik me fysiek goed voel en waaraan ik plezier beleef.

Tot begin dit jaar, toen Optisport de zwemmers in een wurggreep nam. De tijden voor banen zwemmen werden ingekort, meer zwemmers tegelijk in een baan en soms ook in minder banen, meerdere malen inhalen of uitwijken om ook anderen ruimte te gunnen. Lekker baantjes trekken is voor mij en vele anderen niet meer mogelijk.

Voor het eerst in veertig jaar voel ik me niet meer welkom in het Boxtelse zwembad, dat is er toch voor ons… of niet? Eigenaar Optisport beheert volgens internet tientallen zwembaden in Nederland en meent zich blijkbaar van alles te kunnen permitteren, als het maar optimaal is voor de aandeelhouders. Ook kinderen die zwemmen willen leren krijgen onder het nieuwe regiem blijkbaar minder begeleiding.

Het wordt tijd dat de gemeente Boxtel haar verantwoordelijkheid neemt voor de jongeren en ouderen in het Dommelbad, ook in vakantieperioden waar de zwemtijden nu fors zijn ingekrompen. Omdat ik graag wil blijven zwemmen, eventueel buiten Boxtel, heb ik gezocht naar alternatieven in de regio. Ook daar zijn de tijden voor banen zwemmen krap. Ik word er niet vrolijker van en vrees dat ik iets anders moet gaan doen om fit te blijven, maar jeu de boules is niet mijn ding. Al veertig jaar heb ik tweemaal per week mijn zwembroek uitgewrongen, nu voel ik mij door Optisport uitgewrongen. Gemeente Boxtel… help mij en vele andere zwemliefhebbers, jong en oud!

        BEN OTTEN


Oorverdovend stil

Nu ben ik het beu. Sinds 1991 ben ik horecaondernemer in Boxtel. Ben gestopt met actief bezig te zijn met schijn-inspraakvergaderingen met de gemeente Boxtel. In dit wassenbeeldenmuseum, waar niet luisteren tot een kunst verheven is en mensen zitten die - niet gehinderd door enige kennis - constant dingen doen die wij niet willen, voel ik me niet zo op mijn plaats.

'Het is oorverdovend stil op de Markt' lees ik in Brabants Centrum van vorige week. En nu is dat ineens de schuld van de horeca. Decennia lang wordt onze gemeente al geplaagd door mensen met gebrek aan visie op lange termijn. Nooit luisteren, nooit initiatieven op korte termijn honoreren, alles wegmaaien boven het maaiveld, mensen op posities die het niet interesseert of zich weigeren te verdiepen in hun werk, wegkruipen in hun wereldje van regeltjes, lettertjes en wetjes. En vooral níet luisteren!

Deze Markt zoals die er nu uitziet is de slechtste optie ooit. En dat podium (ik moest even zoeken) daar valt elke artiest van af en lijkt me niet echt het middelpunt van de Markt. Ik heb nog meegemaakt dat door een feodale burgemeester gesproken werd over zondagsrust en horeca een vies woord was. Nu moeten we ineens in een dorp, waar kritiek als negatief gezien wordt en waar met grote nauwkeurigheid door middel van een parkeer-wanbeleid de helft van het dorp tot ghost town is verworden, de Markt bruisend maken. Alsof we daar nog zin in hebben. En daarbij: wittewadakost?

Na decennia horeca-onderdrukking zijn de evenementenweekenden al lang verdeeld. Opboksen tegen een Liempdse mèrt, We Are Electric, Jazz in Duketown of ga zo maar door, lijkt of is vaak kansloos. Moeten wij nu als horecaondernemers het falende gemeentebeleid gaan verbloemen? Ik dacht het niet!

In de tijd van burgemeester Frank van Beers heb ik nog getracht uit te leggen dat de Boxtelse Markt nooit autovrij/luw gemaakt moest worden. Heb ooit in deze krant geschreven dat De Croon beter een grasveld/parkje kon worden. Inzaaien in plaats van bouwen. Maar zolang ze op het gemeentehuis niet luisteren en tijdens schijninspraaksessies onze zinnen afmaken, is er weinig hoop op verbetering.

        JOEP VAN DER MEIJDEN

FOTO ONDER: 'Na decennia horeca-onderdrukking zijn de evenementenweekenden al lang verdeeld', betoogt Joep van der Meijden, uitbater van restaurant En Garde! op de Markt. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding