WETHOUDER MAAKT GESPREKSRONDJE

Fracties met billen bloot over financiële keuzes

HENK VAN WEERT

Met het oog op de miljoenentekorten waarmee de gemeente Boxtel te maken heeft, zijn fikse bezuinigingen onontkoombaar. Een onafhankelijke accountant gaat naar de cijfers kijken om in beeld te brengen óf en zo ja, waarin Boxtel verschilt van vergelijkbare gemeenten. Eind september moeten de resultaten van die analyse op tafel liggen. Ondertussen praat wethouder Herman van Wanrooij met alle fracties afzonderlijk over te maken keuzes.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering kondigde de wethouder vorige week aan dat hij de zomerperiode aangrijpt om in 'een-op-eengesprekken' van alle raadsfracties te horen wat zij belangrijk vinden. Zij moeten als het ware 'met de billen bloot'.

Door ontwikkelingen in de jeugdzorg, op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en omdat er minder geld komt uit Den Haag, kampt Boxtel dit jaar met een tekort van 1,8 miljoen en waarschijnlijk in 2020 met een gat van bijna vijf miljoen euro. Bezuinigingen lijken dus onontkoombaar, concludeerde Van Wanrooij twee weken geleden al in deze krant.

ANDER PAD BEWANDELEN

Vorige maand besprak de gemeenteraad achter gesloten deuren de kadernota; die vormt de basis voor het dekkingsplan van de nieuwe meerjarenbegroting. Die begroting wordt doorgaans in september door het college gepresenteerd waarna de gemeenteraad eind oktober en/of begin november in het openbaar algemene beschouwingen houdt. Door de financiële perikelen wordt dit jaar qua werkwijze een ander pad bewandeld, kondigde wethouder Van Wanrooij aan.

De uitkomsten van zijn gesprekken met de diverse fracties én de resultaten waarmee de accountant van Deloitte op 24 september op de proppen komt, moeten daarna nog in de nieuwe begroting worden verwerkt. De ambtelijke afdeling die die moet voorbereiden, heeft daarvoor dan slechts een maand de tijd. Van Wanrooij vroeg de fracties begrip voor de situatie.

'NOBEL STREVEN'

Door deze andere manier van werken, hoopt het college van B en W dat álle raadsleden in het najaar hun handtekening onder de meerjarenbegroting zetten, verduidelijkte burgemeester Fons Naterop. Het ontlokte raadslid Wim van der Zanden van oppositiepartij Balans de opmerking dat dit een nobel streven is. ,,Maar het college zou er jaarlijks naar moeten streven om de begroting unaniem vast te laten stellen en niet alleen in het jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen."

Dat Boxtel zich door externe oorzaken voor forse tekorten geplaatst ziet, staat niet op zich, betoogde raadslid Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks). Zij baseerde zich daarbij op de jaarrekening over 2018 die de fracties vorige week goedkeurden. Daarin constateerde zij dat de dienstverlening aan burgers de gemeente meer kost dan dat die oplevert.

Zo werd aan de afdeling burgerzaken, waar onder meer paspoorten worden uitgegeven en andere administratieve zaken worden geregeld, bijna een miljoen euro uitgegeven, terwijl er maar 574.000 euro aan vergoedingen door het publiek tegenover stond. Een dekking van 59 in plaats van de gewenste 100 procent. Maar ook het houden van de weekmarkt, het beheer van de begraafplaats Munsel, de afvalinzameling en het verstrekken van bouwvergunningen zijn niet kostendekkend, de dekkingspercentages lopen uiteen van 47 tot 86 procent, rekende Van den Einden voor. ,,Alleen de rioolrechten dekken de kosten met 103 procent."

HOGERE TARIEVEN?

Wethouder Van Wanrooij erkende dat de dienstverlening door de gemeente geld kost en stelde dat de tarieven in aanloop naar de nieuwe begroting tegen het licht zullen worden gehouden. Dat was echter niet haar insteek, benadrukte Van den Einden. Volgens het PvdA/GroenLinks-raadslid zouden kostenbesparingen gerealiseerd moeten kunnen worden.

Ze wees erop dat dit ook de bedoeling was toen in 2016 de ambtenaren van Boxtel fuseerden met die van buurgemeente Sint-Michielsgestel tot MijnGemeenteDichtbij (MGD): ,,De opdracht en de doelstelling van de fusie was synergie te behalen en kosten te laten dalen. De belofte was met name dat op tarieven gescoord zou kunnen worden." Wethouder Van Wanrooij zei dat die insteek nog altijd geldt. ,,Maar als het niet lukt, zullen toch de tarieven omhoog moeten."