Afbeelding
Foto: Jolande Tiellemans

VOUCHERS VERSUS TERMIJNBETALEN

Betaalwijze muzieklessen roept politieke vragen op

HENK VAN WEERT

De fracties van Balans en het CDA dringen aan op een andere betalingsregeling voor muzieklessen. Dat ouders van leerlingen met ingang van het nieuwe schooljaar het lesgeld (vanaf zo'n vijfhonderd euro per jaar) in één keer vooraf moeten voldoen, vinden beide partijen onredelijk. Cultuurwethouder Marusjka Lestrade zegt dat de gemeente hierin geen rol speelt. ,,Natuurlijk kan in termijnen worden betaald. Maar dat moeten ouders dan afspreken met de betreffende docent."

De gemeente Boxtel subsidieert niet langer opleidingsinstituten, maar verstrekt in het nieuwe schooljaar zogeheten vouchers aan de ouders van kinderen die muziekles volgen. Er zijn per jaar tweehonderd vouchers à tweehonderd euro beschikbaar. Die zijn nog niet allemaal vergeven. Voor 149 leerlingen is zo'n tegemoetkoming aangevraagd bij het muziekloket van CultuurBox, meldde de wethouder vorige week tijdens het vragenhalfuurtje voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering. Met de nieuwe werkwijze wil de gemeente Boxtel een breder aanbod van muziekles bevorderen.

HAFA-ESCAPE

Fractievoorzitter Vera Brouns (CDA) stelde dat muziekonderwijs voor veel ouders altijd al duur was. ,,Ouders konden hun kinderen via de hafa's (harmonieën en fanfares - red.) dan toch een instrument laten bespelen tegen redelijke kosten." Zij noemde het een escape die door de nieuwe regeling is verdwenen. ,,Ik was bij De Kleine Aarde en vroeg me af of de harmonie bamboefluiten zou kunnen maken of uniformen van jute om onder de subsidieregeling van de gemeente Boxtel te kunnen vallen?" Die opmerking sneed geen hout, antwoordde de wethouder. ,,Buiten de 48.000 euro per jaar voor muzieklessen die de hafa's na het faillissement met muziekschool MiK ontvingen, krijgen de gezamenlijke muziekkorpsen nog eens 47.000 euro voor instrumenten en dergelijke. Op dat bedrag wordt niet gekort."

Namens de vier muziekkorpsen volgde voorzitter Paul Hermans van de Lennisheuvelse fanfare Sint-Arnoldus de bespreking in de raadzaal. Deze week reageerde hij. ,,Wij hebben geen moeite met de voucher-regeling en natuurlijk is het prima dat ook kinderen buiten de hafa's muziekles kunnen volgen. Het probleem is echter dat je pas een voucher krijgt als je een betalingsbewijs kunt overleggen. Dus als je in termijnen betaalt, kun je pas aan het einde van een schooljaar zo'n verzoek indienen. En dan is het helemaal de vraag of er nog budget beschikbaar is."

Deze problemen kwamen onder meer aan de orde tijdens onlangs gehouden ouderavonden die enkele muziekverenigingen hielden. Diverse ouders gaven aan te willen stoppen met muziekles door de nieuwe betalingsregeling. De hafa's vrezen een leegloop van leerlingen.

IMPASSE

Balans-raadslid Rianne van Esch vroeg zich af hoe het staat met de ontstane impasse tussen de Brede Scholen Boxtel (BSB) en de hafa's. Ook wilde ze weten of het college heeft geprobeerd om beide partijen bijeen te brengen nadat de wethouder de hafa's in de vorige raadsvergadering vergeleek met zeehondjes. Lestrade benadrukte dat zij de muziekkorpsen níet had vergeleken met zeehondjes, maar met de veranderde kijk op de zeehondenopvang door Lenie 't Hart in Pieterburen. ,,Het ging erover dat de hafa's met de tijd moeten meegaan. Hen vergelijken met zeehondjes zou ik nooit doen, daarvoor heb ik te veel respect voor de muziekgezelschappen. Binnenkort hebben we een vervolgafspraak."

Die vervolgafspraak is volgens Hermans nog niet definitief. ,,Burgemeester Fons Naterop heeft gebeld met de vraag om opnieuw aan tafel te schuiven samen met Gerrie Roche van CultuurBox/BSB. Daarbij gaat het over het bereiken van leerlingen in het basisonderwijs. Dat kan nu alleen via de BSB. Maar blijkbaar zijn er nu toch mogelijkheden. We hebben de burgemeester geantwoord dat we wel willen praten, maar dan moet vooraf duidelijk zijn over wélke mogelijkheden het gaat."

FOTO ONDER: Sinds 1 januari ontvangen niet langer de aanbieders van muziekles subsidie, maar de ouders van leerlingen. Dat blijkt in de praktijk nog de nodige problemen op te leveren. De vouchers à tweehonderd euro worden verstrekt nadat een betalingsbewijs voor de hele cursus wordt overlegd. Onderstaande leerlingen traden zondag op tijdens een concert in Muziekhuis Boxtel. (Foto: Jolande Tiellemans).


Verhalenproject

De bewoners van de Sint-Willibrordstraat kunnen meedoen aan een verbindend verhalenproject. Wie daarbij wil aansluiten, kan meer informatie verkrijgen via schrijfster Trudy van Rooij, e-mail info@trudyvanrooij.nl en op www.selissenwal.nl/streetart.

Voedselbank

Vrijwilligers die op basisscholen lessen willen geven, daar is Voedselbank Boxtel naar op zoek. De voorkeur gaat uit naar gepensioneerden met een onderwijsachtergrond. De lessen handelen over wat de voedselbank zoal doet. Aanmelden kan via voorzitter@voedselbankboxtel.nl.

Afbeelding