Liempdse jeugd gleed op ludieke wijze de zomervakantie in. (Foto: Gerard Schalkx).
Liempdse jeugd gleed op ludieke wijze de zomervakantie in. (Foto: Gerard Schalkx). Foto:

Schooljeugd gooit zijn boeken aan de kant

De Boxtelse jeugd kan de schoolboeken weer in de kast stoppen om deze de komende weken even stof te laten vergaren. De zomervakantie is gestart en dat betekent even geen rekensommen, taalopdrachten en topografietoetsen. Vorige week was het lesprogramma op veel scholen even aangepast. Ook musicals, schoolkampen, gala's en andere afsluiters stonden op het rooster. Zo werden de leerlingen van basisschool De Oversteek (foto linksboven) op leuke wijze naar buiten 'gesmeten' om de vakantie te vieren. Of beter gezegd: naar buiten te glijden. Op een ingezeepte stormbaan gleden ze vrijdag symbolisch naar 'vrijheid'. De Essche kinderen van basisschool Sint-Willibrordus kozen het ruime sop. Zij arriveerden in bootjes via de Essche Stroom in 't Haventje nabij de Haarenseweg. In het aanpalende sportpark van voetbalclub Essche Boys werd voor de schoolverlaters een heus gala georganiseerd.


BOXTEL HEEFT OOG VOOR ONTWIKKELING VAN JONG KIND BLIJKT UIT INSPECTIE

Kwaliteit onderzochte kinderdagverblijven voldoende

JAN HERMENS

De onderwijsinspectie concludeert dat de kwaliteit van de kinderopvang en voor- en vroegschoolse educatie (vve) in de gemeente Boxtel gemiddeld genomen grotendeels voldoende is. Het aspect kwaliteitszorg is voor verbetering vatbaar. De inspectie nam de kinderdagverblijven Ollekebolleke, Rebusolleke, Pinkeltje, Peuterhof Liempde én de groepen een en twee van de basisscholen De Oversteek, Angela en Prinses Amalia onder de loep.

Voorschoolse educatie is bedoeld voor peuters van 2,5 tot vier jaar met (risico op) een ontwikkelingsachterstand. Vroegschoolse educatie is voor leerlingen uit groep een en twee van de basisschool die wat achterlopen in hun ontwikkeling.

De inspectie is positief over de samenwerking tussen de gemeente Boxtel, de GGD en de aanbieders van kinderopvang en onderwijs. Ze meldt dat ze er allemaal naar streven taal- en ontwikkelingsachterstanden bij kinderen zo snel mogelijk op te pikken en hen gerichte hulp aan te bieden. Boxtel hanteert bovendien een brede definitie van de doelgroep waarvoor vve bedoeld is en helpt daardoor veel kinderen. Bovendien kent de gemeente het project Taalhulp voor kinderen van zes tot dertien jaar, een vervolg dus op vve.

OUDERBELEID

Kanttekeningen zijn er ook. Volgens de onderzoekers heeft de gemeente niet helder in beeld hoeveel peuters uit Midden- en Oost-Europa met een taalontwikkelingsachterstand er in Boxtel zijn en of die gebruikmaken van de voorschoolse educatie. Ouderbeleid is eveneens een punt van aandacht. Er zijn wel taalstimuleringsactiviteiten op verschillende kinderopvanglocaties, maar er is geen eenduidigheid. Daarnaast meldt de onderwijsinspectie dat het voor de gemeente zinvol is een beeld te krijgen van de ouders van de kinderen die voor- en vroegschoolse educatie krijgen. Simpel gezegd: wie wil je bereiken en op wat voor manier kun je dat het best doen. Inmiddels heeft Boxtel al een scan laten uitvoeren en een begin gemaakt met het formuleren van ouderbeleid, geeft de inspectie aan.

AFHANDELING AANVRAGEN

Verder is onderzocht of de gemeente zich aan de wetten houdt die gaan over de kinderopvang en zijn enkele kinderdagverblijven en groepen een en twee van basisscholen onder de loep gehouden om te zien of zij voldoende kwaliteit bieden. Wat kinderopvang betreft, concludeert het rapport dat er korte lijnen zijn tussen kinderopvangorganisaties, de GGD en de gemeente Boxtel. Punt van kritiek is het afhandelen van aanvragen. De inspectie oordeelt dat in 2018 de gemeente drie aanvragen van ondernemers voor inschrijving in het landelijk register kinderopvang niet binnen de gestelde termijn heeft afgehandeld.

HERIJKEN

Daarnaast kan de handhaving binnen de kinderopvang vlotter. Werkdruk is volgens de gemeente een van de oorzaken van het laat reageren op handhavingsadviezen van de GGD. Sinds januari 2019 zijn er meer uren vrijgemaakt om deze zaken te regelen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van een pilot voor het herijken van toezicht op vve en kinderopvang.

Essche leerlingen arriveerden per boot bij het gala. (Foto: Peter de Koning).
Afbeelding