Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

BEZETTINGSPROBLEEM BOXTELS ORKEST

Aggemarvanhuisaf Band wil nog niet naar huis...

De Aggemarvanhuisaf Band doet nog één ultieme poging om een bassist en een drummer te vinden die zich voor vast willen aansluiten. Als dat niet lukt, houdt het op. In het najaar luistert het populaire blaasorkest sowieso nog het jeu-de-boulesfeest in Esch op en het Oktoberfest in sporthal De Braken, maar daarna wordt het besluit genomen of het orkest al of niet verder kan.

Aan de populariteit ligt het niet. Nog altijd weet De Aggemarvanhuisaf Band zijn publiek enthousiast te maken. Het bij elkaar krijgen van een complete bezetting vergt echter steeds meer kruim, weten Sjef en Ans van Weert, respectievelijk de muzikaal leider en de voorzitter van de band. ,,Tot een jaar of tien geleden konden we zonder problemen putten uit muzikanten van Boxtel's Harmonie, waar ons orkest een onderdeel van vormt. Die aanwas stokte op een gegeven moment echter en in overleg met het harmoniebestuur werd besloten ook muzikanten van elders toe te laten om de bezetting op peil te brengen", vertelt Ans. Dat ging een aantal jaren prima, maar de laatste tijd moesten steeds vaker incidentele invallers worden gevonden.

BAS EN SLAGWERK

Eerder dit jaar moest De Aggemarvanhuisaf Band de carnavalsoptocht uit het programma schrappen omdat er geen slagwerker beschikbaar was. En bij enkele andere carnavalsoptredens moest te elfder ure de bassist van een ander dweilorkest uitkomst bieden. ,,Fijn dat mensen je dan vooruit willen helpen, maar echt prettig is dat natuurlijk niet. Bovendien maakt het gemis van een vaste ritmesectie het erg lastig om je tijdens repetities goed voor te bereiden", vult Sjef aan.

Het echtpaar dat kartrekker is van De Aggemarvanhuisaf Band heeft lang geaarzeld, maar vindt nu de tijd toch rijp om een beslissing te nemen. Het tweetal zet, samen met de andere veertien orkestleden alles op alles om de blaaskapel te laten voortbestaan. Die bestaat immers al bijna zestig jaar.

ZWETSCHGENBUB'N

Het begon allemaal in 1962 toen – voor een concertreis van Boxtel's Harmonie naar het Zwarte Woud - een boerenkapel werd geformeerd. Inspiratiebron was onder meer De Boertjes van Buut'n, een orkest dat destijds op de Nederlandse televisie furore maakte. Van meet af aan vormden de polka's, marsen en walsen van Ernst Mosch en zijn wereldberoemd geworden Original Egerländer Musikanten een belangrijk deel van het repertoire. De blaaskapel noemde zich Die Zwetschgenbub'n, vrij vertaald als De Pruimenplukkers, een naam die verwijst naar de rijke pruimenteelt in en rond Kappelwindeck, waar die eerste concertreis heen voerde.

Enkele maanden na de oprichting bombardeerde Jan Swinkels, de eerste Boxtelse carnavalsprins, de boerenkapel tot zijn hofkapel, een rol die tot en met 2001 met veel verve werd ingevuld. Daarna trad de formatie meestal op als De Aggemarvanhuisaf Band. Kort na de viering van het robijnen jubileum van Die Zwetschgenbub'n in 2002 verdween ook de typische Tsjechische volksmuziek van de lessenaar. Met pijn in het hart, dat wel. Immers, vanaf de jaren tachtig was ook Moravische blaasmuziek in zwang gekomen en zo'n tien jaar op rij vulde sportcomplex De Braken zich op paaszaterdag met zo'n duizend liefhebbers van blaasmuziek om te luisteren naar het vermaarde orkest Moravanka onder leiding van Jan Slabák en andere Tsjechische virtuozen.

FEESTORKEST

De omschakeling naar feestorkest, dat zich ook regelmatig als bigband ontpopte, bleek in het begin van deze eeuw een goede zet en zorgde voor een flinke verjonging van de supportersschare. Het oudejaarsbal en de carnavalsoptredens in grand café Rembrandt werden steeds druk bezocht. Ook de medewerking aan grootschalige muziekproducties als Remember the Sixties, Remember the Dreams en de al genoemde Oktoberfesten zorgden dat de populariteit van De Aggemarvanhuisaf Band flink toenam.

Structurele bezettingsproblemen dreigen aan de succesvolle optredens nu echter een eind te maken. ,,We zetten alles op alles om het niet zover te laten komen. Want zo'n mooie formatie gooi je natuurlijk niet zomaar overboord", zeggen Sjef en Ans in koor. Komend najaar moet blijken of het lukt…

FOTO ONDER: De Aggemarvanhuisaf Band in actie tijdens het inmiddels traditionele Oudjaarsbal in grand café Rembrandt. (Foto: Hans van Doorn, 2016).


HULDIGINGSCONCERT IN MUZIEKHUIS

Boxtel's Harmonie geeft
preview nieuw seizoen

Met een preview op de concerten die in het nieuwe seizoen op stapel staan, sluit Boxtel's Harmonie zondag 7 juli het repetitiejaar af. Tijdens het optreden vanaf 14.00 uur in het Muziekhuis aan de Passage Riche worden ook twee trouwe leden gehuldigd: hoboïste Ans van Weert- van der Velden en slagwerker Tinus Bleeker zijn veertig jaar lid. Het openbare optreden is gratis toegankelijk.

Alle orkesten van de vereniging laten tijdens het huldigingsconcert van zich horen. Het slagwerkensemble en diverse diverse leerlingengroepen komen voor het voetlicht.

Onder leiding van Johan Smeulders, de nieuwe dirigent van de muziekvereniging, vertolkt het harmonieorkest enkele werken van concerten die na de zomer op de rol staan: het pontonconcert bij aanvang van het Dommeltheater op 22 september, een musicalconcert met bekende gastvocalisten op 16 november in het Jacob-Roelandslyceum en op 4 april Brass & Brel, een programma vol Franse chansons in Podium Boxtel.

ERELID OVERLEDEN

De laatste week voor de zomervakantie had ook een droef moment. Dinsdag was een afvaardiging van de leden aanwezig bij de uitvaart van Koos Pigmans. Een kwarteeuw, van 1970 tot 1995 leidde hij als instructeur vol passie het toenmalige tamboerkorps, dat nu nog actief is als slagwerksensemble. Bij zijn afscheid werd de in 's-Hertogenbosch woonachtige Pigmans benoemd tot erelid.


Boxtelse Cantorij

De Boxtelse Cantorij, die inmiddels vijftig jaar bestaat, zingt zondag 7 juli in de Sint-Servatiuskerk in Erp een Anglicaanse evensong. Het koor voert onder meer de psalmen van de dag uit, het Magnificat en het Nunc dimittis. De dienst wordt afgesloten met een gezamenlijk met het publiek gezongen hymne. Daarvoor wordt voor aanvang van de uitvoering geoefend. Het optreden onder leiding van Wil Barten begint om 17.00 uur; de entreeprijs bedraagt vijf euro.