'Spookbeelden bij tijdelijke huisvesting'

HENK VAN WEERT

Mensen die met spoed een tijdelijke woning in Boxtel zoeken, zullen in de oksel van de spoorlijnen van de buurtschap Tongeren kwalitatief goede huisvesting vinden. Dat beloofde het college van B en W dinsdagavond aan de gemeenteraad. Met name raadslid Anja van den Einden van oppositiepartij PvdA/GroenLinks zag 'spookbeelden van woonunits en containers'. Ten onrechte, verzekerde wethouder Peter van de Wiel.

Boxtel wil arbeidsmigranten, gescheiden mensen en asielzoekers fatsoenlijke huisvesting bieden, benadrukte Van de Wiel. In Waalwijk bezocht hij een plek die als voorbeeld kan dienen voor de tijdelijke invulling van Tongeren.

Maar raadslid Van den Einden was niet alleen bezorgd over de manier waarop spoedzoekers onderdak krijgen, ook wilde ze weten wat er met tijdelijk wordt bedoeld. ,,De noodwoningen die vlak na de Tweede Wereldoorlog aan de Van Hugenpothstraat werden gebouwd, zijn immers vorig jaar pas afgebroken..."

De wethouder gaf aan dat de tijdelijke woningen maximaal tien jaar zullen blijven staan. Daarna komt de oksel immers ook aan snee om te voorzien in permanente woningbehoefte van Boxtelaren.

ANDERE OPTIES

De raad kon ook kiezen uit de bouw van bijzondere extensieve woonvormen als collectief particulier opdrachtgeverschap (cpo), initiatieven van de stichting Ouderen in Regie of wooncomplexen waar wonen en zorg worden geïntegreerd. Die optie viel bij veel partijen in de smaak. Oppositiepartij Balans probeerde zelfs, gesteund door PvdA/GroenLinks, met een amendement dit scenario te combineren met de voorkeur van B en W.

Wethouder Van de Wiel hield die boot af omdat daarmee deels zou worden gekozen voor een permanente invulling van de oksel. En gelet op de vele onduidelijkheden omtrent de ontsluiting van het gebied tussen de spoorlijnen, is dat volgens hem geen wenselijk scenario. Het amendement werd dan ook niet aangenomen door de raad.

Een derde variant, een innovatieve en duurzame mix van functies, kreeg geen bijval.