MEERDERHEID RAAD STEUNT VISIE TONGEREN

Spoedzoekers en groene stroom in Boxtelse oksel

HENK VAN WEERT

Hoewel nog veel vragen onbeantwoord bleven, heeft een meerderheid van de Boxtelse gemeenteraad dinsdagavond ingestemd met de plannen in de zogeheten oksel van buurtschap Tongeren. Tussen de spoorlijnen en de Mezenlaan mogen uitsluitend tijdelijke huisvesting van 'spoedzoekers' en de aanleg van bijvoorbeeld zonnepanelen worden gerealiseerd.

Hoeveel arbeidsmigranten, gescheiden mensen of asielzoekers in het gebied straks onderdak kunnen vinden, kon wethouder Peter van de Wiel niet aangeven. De gemeente Boxtel telt volgens hem enkele honderden woningzoekenden in deze categorieën, maar die kunnen lang niet allemaal in de omgeving van straat De Braken worden opgevangen, zei de wethouder vorige week al tegen deze krant.

Buurtbewoner Joyce Peters vroeg als inspreker tijdens de raadsvergadering om opheldering. Ook diverse raadsfracties wilden meer informatie. Maar de wethouder trad niet in detail. Simpelweg omdat de zogeheten Gebiedsvisie Tongeren waarover moest worden gestemd volgens hem niet meer is dan een 'globaal' document. ,,Een nadere uitwerking is nodig", aldus Van de Wiel. Het gemeentebestuur heeft bewust gekozen voor een niet-gedetailleerde visie om snel antwoord te kunnen geven op een viertal grondeigenaren in het gebied. Zij dienden verzoeken in voor planontwikkeling. Zelf heeft de gemeente geen grond in het gebied, dus ook geen plannen.

FATSOENLIJK EN EERLIJK

Twee weken geleden besprak de gemeenteraad de huisvesting van arbeidsmigranten. Eerder die dag had het college van B en W haar keuze gemaakt voor de invulling van Tongeren, maar daarvan maakte de wethouder geen gewag. Een kwalijke zaak, vond raadslid Wim van der Zanden van oppositiepartij Balans en voorzitter van de bewuste informatieve bijeenkomst van de gemeenteraad.

Wethouder Van de Wiel schoof diens kritiek terzijde. ,,We hebben als college fatsoenlijk, eerlijk en zuiver gehandeld en wilden de discussie over arbeidsmigranten niet op voorhand belasten. Het moest een open discussie worden. Als ik uit die raadsbijeenkomst had opgemaakt dat onze keuze geen politieke steun kon krijgen, zou deze gebiedsvisie vanavond hier niet op de agenda zijn geplaatst." Nog dit jaar hopen B en W een nadere visie voor tijdelijke huisvesting en opwekking van duurzame energie aan de raad te presenteren. ,,Lukt dat niet, dan laat ik u dat tijdig weten", beloofde de wethouder.

Pagina 3: 'Spookbeelden bij tijdelijke huisvesting'.