Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HORECAONDERNEMERS KOMEN NOG NIET MET INITIATIEVEN

'Het is oorverdovend stil op de Markt'

JULES HAMELEERS

De temperatuur is gestegen en de zon staat hoog aan de hemel. Ook de Boxtelse Markt met haar fonteinen is klaar voor een spetterende zomer. Maar hoe zit dat met de horeca die aan het vernieuwde plein gevestigd is? Vooralsnog is er wel animo, maar zijn er nog geen concrete initiatieven.

De zonnige terrassen zitten vol, de kletterende fonteintjes zorgen voor een zomerse sfeer en er zit hier en daar iemand op de verhoging bij de Clarissenstraat. Op deze warme dagen bruist Boxtel. De verwachting is dat ook de Markthoreca, die misschien wel het meest profiteert van het vorig jaar compleet vernieuwde plein, hierop inhaakt. Er is meer ruimte, het ziet er strakker uit en zelfs het podium staat al klaar: er lijken genoeg opties om de mogelijkheden die de nieuwe Markt biedt met beide handen aan te grijpen.

Alleen gebeurt dat vooralsnog niet. ,,Als ik eerlijk ben, had ik ook gedacht dat er meer actie ondernomen zou worden", zegt centrummanager Berry Dankers. ,,Ik heb hier en daar al eens geopperd dat ik met alle plezier wil helpen met vergunningen en dergelijke als horeca-ondernemers met een initiatief komen. Maar het is oorverdovend stil."

SAMENWERKEN

Tom Kurstjens, bedrijfsleider van Le Temps Perdu, zou op zich wel wat willen organiseren, maar denkt dat het moeilijk is om alle Marktondernemers bij elkaar te krijgen. ,,En alleen iets doen voor je eigen terras, dat werkt gewoon niet." De ambitie is er dus wel, maar een kartrekker vinden blijft moeilijk.

Ook uitbater William van Dinther van 't Hart van Boxtel ziet beren op de weg: ,,Door de weekmarkt kunnen we nooit een meerdaagse activiteit organiseren in het weekeinde. Als we pas op vrijdagmiddag kunnen opbouwen, kunnen we niet 's avonds al starten met een evenement. En er zijn wel minder obstakels, maar het marktplein is niet ineens een festivalterrein." Dit beaamt de centrummanager: ,,Sommige evenementen moeten ook meerdaags zijn om het rendabel te maken en dat gaat niet door de weekmarkt."

Over het algemeen zijn de ondernemers tevreden over de Markt: het plein ziet er mooi uit en de waterpartij bevalt goed. Ze vinden de Markt alleen wat kaal: een beetje groen of een paar bankjes kunnen geen kwaad, zo is de gedachte. Daarnaast zouden ze toch graag de voertuigen van de Markt af willen, vooral in de zomer, wanneer de terrassen staan opgesteld. Van Dinther: ,,De fonteintjes zijn allemaal leuk, maar als er auto's voor staan, heb je er nog niks aan." De ondernemers prijzen de grote evenementen die al georganiseerd worden, zoals de Boxtelse Oranjefeesten en de kermis.

Jurgen en Elise Bosmans van restaurant De Waag houden zich wat afzijdig van het organiseren van avondevenementen. ,,Twee jaar geleden hebben we meegedaan tijdens Koningsnacht, maar toen kwam deejay Paul Elstak draaien en liep ons hele terras leeg", grinnikt Jurgen. ,,We hebben gewoon een iets ouder publiek." Wel organiseren de restauranthouders al jaren een modeshow en high tea samen met Mr. & Mrs. Filipe Mode. De ondernemers zijn tevreden over hun nieuwe uitzicht.

Pagina 11: 'Mogelijkheden volop voor meer reuring Markt'.

FOTO BOVEN: De zomer nodigt uit om een terrasje te pikken op de vernieuwde Boxtelse Markt. Maar initiatieven om meer publiek te trekken blijven vooralsnog uit. (Foto: Peter de Koning).