Jan van der Weijden (links) is druk bezig om op in de buurtschap Vorst een zonneweide te realiseren. Hij verwacht binnen enkele weken een besluit van het college van B en W. Willem Kalverda (rechts) is een van de bestuursleden van de ECB die de administratie regelt. Die van een toekomstige zonneweide erbij nemen, zal simpelweg te veel tijd kosten om als vrijwilliger in te vullen.
Jan van der Weijden (links) is druk bezig om op in de buurtschap Vorst een zonneweide te realiseren. Hij verwacht binnen enkele weken een besluit van het college van B en W. Willem Kalverda (rechts) is een van de bestuursleden van de ECB die de administratie regelt. Die van een toekomstige zonneweide erbij nemen, zal simpelweg te veel tijd kosten om als vrijwilliger in te vullen. Foto: Pål Jansen.

ECB DRUK MET EERSTE LOKALE ZONNEWEIDE

Grond Vorst C in beeld voor 2 ha zonnepanelen

PÅL JANSEN

In de verte is de gevel te zien van VDL Technics en achter een bomenrij staat het datacenter van de Rabobank. Het lijkt een flinke plak grond, de twee hectare in buurtschap Vorst die de Energiecoöperatie Boxtel (ECB) vol wil leggen met zonnepanelen. Maar niets is minder waar, vertelt voorzitter Jan van der Weijden: ,,Een druppel op een gloeiend hete plaat? Dat misschien niet, maar veel meer is het óók niet." Een mooi project is het wel, erkent hij: hier moet de eerste zonneweide van Boxtel komen.

Het plan voor de twee hectare op Vorst C, een veld vol zonnepanelen, zal hoogstens voor twee- tot driehonderd huishoudens elektriciteit opleveren. En dan wordt er nog alleen gesproken over elektriciteit, niet over de andere energiebronnen. ,,Wat we hier op willen realiseren, gaat echt om een pilot", aldus Van der Weijden.

0,6 tot 1,2 megawatt per uur is de opbrengst van dit project. De ECB berekende hoeveel energie er in Boxtel verbruikt wordt. Verkeer verbruikt 1.520 terajoules (tj), de bebouwde omgeving 1.160 tj, industrie 540 tj en de landbouw 65 tj. Gezamenlijk goed voor 3.285 tj. ,,Eerlijkheidshalve zeg ik erbij dat we het verkeer van de rijksweg A2 in Boxtel erbij hebben gerekend, maar die valt ook in deze gemeente", aldus Van der Weijden. Desalniettemin: wie bedenkt dat één terajoules staat voor ongeveer 277 megawatts per uur, ziet dat het op Vorst C gaat om een kleinschalige voorziening. Terwijl Boxtel in 2030 de ambitie heeft energieneutraal te zijn...

GROND

De gigantische opgave maakt de inzet van de ECB er niet minder om. Desalniettemin bestaat deze organisatie uit vrijwilligers en reiken hun inspanningen maar tot een bepaalde hoogte. ,,Onze taak is om projecten en duurzame energievoorzieningen aan te jagen en pilots te starten", vertelt Van der Weijden.

Zoals het project op Vorst C. Wel is dit gebied aangemerkt als toekomstig bedrijventerrein. En met de schaarse grond voor de huidige ondernemers, laait de discussie vanuit Ladonk op of kostbare bedrijfsgrond wel besteed moet worden aan zonnevelden. Maar dat is allerminst een argument, benadrukt Van der Weijden. ,,De panelen die we willen laten leggen, hoeven niet per se te verdwijnen: die kunnen op de daken van de eventuele bedrijfspanden die hier komen."

Vanuit dat perspectief, kan het voor ondernemers ook interessant worden: nu al is er veel interesse voor zonnepanelen op Ladonk (lees elders op deze pagina). ,,We pachten de grond voor tien jaar van de gemeente. In principe zijn de panelen rendabel als ze vijftien jaar draaien, maar voor deze periode is er geen vergunningsplicht en hoeft er slechts een ontheffing te worden aangevraagd. Vandaar: tien jaar."

VERDIENMODELLEN

De kosten van de zonnepanelen en de opbrengsten ervan vormen dus een probleem. Van der Weijden: ,,Ik ken eigenlijk twee manieren die momenteel het meest gangbaar zijn. Ten eerste is er de SDE+-regeling van het Rijk." SDE+ staat door Stimulering Duurzame Energieproducten, waarvoor rijksoverheid in oktober vijf miljard euro uitgeeft. ,,Stel: ik kan een kilowattuur verkopen voor vijftien cent, maar dan brengt het mij niet genoeg op. Dan wordt er vanuit de SDE+-regeling vijf cent bijgelegd om de zonnepanelen rendabel te maken. Dus een bijdrage om die 'onrendabele top' te financieren."

POSTCODEROOS

Het tweede verdienmodel waar de ECB mee bezig is voor deze zonneweide: een postcoderoos. Inwoners die in dezelfde postcode en de aanpalende postcodes wonen waar de zonneweide komen te staan, kunnen lid worden: het biedt fiscale voordelen en de energieopbrengst kan afgeschreven worden van de eigen rekening. ,,Het interessante daaraan is de coöperatieve gedachte: je kan aan iemand laten zien welke zonnepanelen van hem zijn. Alleen brengt het, in tegenstelling tot de SDE+-regeling weer allerlei administratieve rompslomp met zich mee."

Er is hoe dan ook een aparte organisatie nodig voor de exploitatie. Belangrijker voor de ECB echter is de eerste zonneweide naar Boxtel te brengen. Van der Weijden: ,,Deze pilot is bedoeld om te laten zien hoe zoiets nou werkt."


FOTO ONDER: Jan van der Weijden (links) is druk bezig om op in de buurtschap Vorst een zonneweide te realiseren. Hij verwacht binnen enkele weken een besluit van het college van B en W. Willem Kalverda (rechts) is een van de bestuursleden van de ECB die de administratie regelt. Die van een toekomstige zonneweide erbij nemen, zal simpelweg te veel tijd kosten om als vrijwilliger in te vullen. (Foto: Pål Jansen).