Afbeelding
Foto: Henk van Weert

commentaar

Van buiten naar binnen werken. Dat is de opdracht die de ambtenaren van de gemeente Boxtel vier jaar geleden meekregen toen een nieuwe huisstijl werd ingevoerd. Want niet alleen logo en beeldmerk werden gemoderniseerd. Oók de manier waarop medewerkers in het gemeentehuis zich moesten opstellen naar inwoners diende een flinke verandering te ondergaan. 'Meewerkend Boxtel' was geboren.

Ondernemers zouden zeggen: klantgericht handelen moet voorop staan. In gemeentelijk jargon heet dat dus van buiten naar binnen werken. Wat 'op straat' door burgers wordt geopperd, moet zoveel mogelijk binnen het gemeentehuis leidend worden. Zonder daarbij overigens de belofte te doen dat alle voorstellen en ideeën van inwoners ook daadwerkelijk en meteen uitgevoerd kunnen worden.

Deze nieuwe benadering van werken valt te prijzen, maar blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Dat constateerde ook oud-burgemeester Mark Buijs, die Meewerkend Boxtel introduceerde, meerdere malen. De gedachte dat mensen ín het gemeentehuis het beter weten en uiteindelijk toch de dienst uitmaken, heeft zich door de jaren heen diep geworteld. En dus hebben veranderingen tijd nodig.

Weten wat er onder de mensen leeft, begint inderdaad op straat. Maar ook in de raadzaal kun je als ambtenaar ervaren hoe de vlag erbij hangt. Met name als geluiden van oppositiepartijen tijdens gemeenteraadsvergaderingen serieus worden genomen. Maar evengoed bij kritische vragen en opmerkingen van fracties die deel uitmaken van de coalitie.

Onze redactie bespeurde bij toeval dat ambtenaren lang niet altijd weten wat er leeft in de gemeenteraad. Dat kan tenminste opgemaakt worden uit een vraag van (niet de eerste de beste) beleidsambtenaar aan een van de wethouders. Betrokkene had een verzoek gekregen van ene Joep Schalkx. 'Kennen we die man?', vroeg de ambtenaar. Het antwoord was natuurlijk simpel: 'Ja hoor, dat is de fractievoorzitter van Combinatie95 (de grootste coalitiepartij - red.)'. Goed, Schalkx is een relatieve nieuwkomer in de raad en debuteerde vorig jaar na de verkiezingen op het politieke toneel. Enkele maanden later nam hij de functie van fractievoorzitter over. Dat zijn naam echter onbekend is bij een hoge ambtenaar geeft te denken...

Reageren? Mail naar bc@brabantscentrum.nl.


Passage Riche twee weken dicht voor passanten

De fietsers- en voetgangersdoorsteek Passage Riche in hartje Boxtel is deze en volgende week afgesloten. In opdracht van de gemeente is aannemingsbedrijf Van Pinxteren maandag gestart met de vernieuwing van het wegdek én de riolering.

De werkzaamheden maken onderdeel uit van een volledige renovatie. Daarbij wordt later dit jaar door graffiti-kunstenaars van TunnelVision een 58 meter lang streetart-schilderij aangebracht op de gevel van het drie jaar geleden geopende Muziekhuis Boxtel en de aanpalende panden.

Gisteren en eergisteren zijn de rioleringsbuizen vervangen. Vandaag, donderdag 4 juli, starten stratenmakers met de aanleg van het nieuwe plaveisel. Compleet met een nieuwe straatverlichting en de graffiti-decoratie ondergaat het groezelige steegje een metamorfose. Eind oktober staat een feestelijke heropening gepland.

Het Muziekhuis is tot en met eind volgende week wel bereikbaar, maar bezoekers moeten rekening houden met wat ongemakken.

FOTO ONDER: Omdat de bestrating en de riolering vervangen worden, is Passage Riche, de verbinding tussen Modecentrum Frans Theelen en restaurant Di Piú, deze en komende week gesloten. (Foto: Henk van Weert).