Afbeelding
Foto: Mep

TWEEMAAL KAMPIOEN IN EEN SEIZOEN

Weer titel jongens MEP

Jongens A2 van hockeyclub MEP is zaterdag voor de tweede keer dit seizoen kampioen geworden. Het team bestaat uit spelers die al jarenlang bij elkaar hockeyen. De ploeg is aangevuld met spelers die eerder actief waren bij clubs als Mop, De Dommel, HC Liempde en HC Tilburg. In de winter werd al promotie van de tweede naar de eerste klasse afgedwongen.

Alle wedstrijden werden gewonnen dankzij technisch goed hockey, prima keeperswerk, maar vooral door een puike teamgeest. Deze werd door de trainers annex coaches Lennart van Dijk en Max de Rooij haarfijn aangevoeld, waardoor de ploeg tot het eind een vriendenteam bleef.

Na de winter acteerde de jongens in de eerste klasse. Het verloor maar één wedstrijd. De laatste partij tegen Eindhoven JA2 bracht de beslissing. Die ging verloren waardoor het kampioenschap niet doorging en Geldrop JA1 de titel in de wacht sleepte. Maar Eindhoven had een speler mee laten doen die niet speelgerechtigd was, waardoor de winst toch naar MEP JA2 ging en het kampioenschap gevierd kon worden.

FOTO BOVEN: MEP Jongens A2 heeft alle reden tot juichen. Het team is opnieuw kampioen geworden. (Foto: MEP).


TOPWEEKEND GEMONDSE PAARDENSPORTERS

Menteam Van Aarle is Nederlands kampioen

JAN HERMENS

Menteam Van Aarle uit Gemonde heeft een topweekend achter de rug. Koen van Aarle, zijn vrouw Karin en paard Darwin zijn zondag in Schijndel in klasse Z kampioen geworden van regio zuid, oftewel de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland.

,,Samengesteld mennen bestaat uit drie disciplines: dressuur, vaardigheid en de marathon", vertelt Van Aarle. ,,Na de eerste dag stonden we bovenaan en die voorsprong hebben we vast weten te houden. We zijn derde geworden bij de dressuur, tweede in de vaardigheidsproef en eerste in de marathon."

CONTROLEREN

,,Dressuur heeft alles te maken met het controleren van houding en tempo van een paard", legt de Gemondse menner uit. ,,We gebruiken hiervoor een lichte, sierlijke wagen. De marathonwagen is robuuster. Vaardigheid betekent dat menner en de groom (de bijrijder bij wijze van spreken) paard en wagen over een parcours leiden waarop pionnen staan met een bal erop. Het is de bedoeling het traject in een goede tijd af te leggen zonder de balletjes van de kegels te stoten. Dat is gelukt; we hebben het parcours foutloos en binnen de tijd weten te rijden."

De marathon kwam zondag aan bod. Dit onderdeel is het bekendst: zo is topmenner IJsbrand Chardon regelmatig tijdens Studio Sport op televisie verschenen terwijl die door de waterbak reed. Van Aarle: ,,Er zat inderdaad een waterbak in het parcours, plus verschillende andere hindernissen."

PAARDVRIENDELIJKHEID

Voordat de daadwerkelijke wedstrijd begint, zijn menners en paarden al even in de weer. Ze rijden eerst een ronde om de viervoeters op te warmen. ,,Vervolgens ondergaan de paarden een keuring. Een dierenarts meet de hartslag en kijkt of de dieren fit zijn. Ze worden gedurende de dag meerdere keren gecheckt. Het is niet de bedoeling de paarden te zwaar te belasten. We hechten aan paardvriendelijkheid. Het welzijn van de dieren is enorm belangrijk."

Van Aarle roemt de organisatie van de wedstrijd in Schijndel. ,,Alles was perfect geregeld. We maakten gebruik van het Paaspop-terrein en dat lag er piekfijn bij. Een uitstekende grasmat voor de dressuur, alle faciliteiten in orde: helemaal top." Menner, groom en paard genieten na van hun overwinning. Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 augustus krijgt het team een volgende uitdaging: het Nederlands kampioenschap.

FOTO ONDER: Menteam Van Aarle in actie tijdens de marathon in Schijndel. (Foto: eigen collectie).

Afbeelding