Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

OPEN DAG KLEINE AARDE TREKT 250 MENSEN

Festival In Our Nature naar het Klaverblad

Pim Ketelaars is tevreden. De projectleider van De Kleine Aarde kijkt terug op de open dag van zondag. Er was continu aanloop. Daarnaast meldt hij dat de Boxtelse proeftuin voor circulaire economie een nieuwe website heeft gelanceerd en een nieuw logo. In oktober bruist De Kleine Aarde (DKA) weer, want dan vindt festival In Our Nature er plaats.

,,De structuur van De Kleine Aarde is nu eenvoudig terug te vinden, net als de rol van 't Collectief", vertelt projectleider Ketelaars. ,,Wie de site bekijkt, weet hoe onze organisatie in elkaar steekt. Net als de open dag draagt de website bij aan duidelijkheid en transparantie."

Ketelaars mocht zondag zo'n 250 mensen begroeten. ,,De doorloop was goed. Het park zag er fraai uit met nieuwe borden en een paneel met huisregels. Kinderen konden meedoen aan een pionierstocht en die kans grepen ze met beide handen aan. Ze renden vol enthousiasme over de paden en doorkruisten het hele terrein. Verder zijn er veel vragen gesteld over wat we doen en wie hier actief zijn."

IN OUR NATURE

Voor de bezoekers had de organisatie nieuws in petto: festival in Our Nature strijkt tussen 8 en 10 oktober neer op het Klaverblad. Dit evenement brengt twee werelden samen. Aan de ene kant is er de mens als vindingrijke maker. Creativiteit zit in onze aard. Aan de andere kant is er de natuur zelf als bron van kennis.

Hoe kunnen we ons laten inspireren en voeden door technieken en inzichten die de natuur aandraagt? Dit is een vraag waar ontwerpers, kunstenaars, creatieve ondernemers en circulaire bouwers graag antwoord op geven. Zij presenteren op dit festival hun ideeën, plannen en dilemma's. Ook zoeken zij samen met de festivalgangers naar inzichten, samenwerkingen en toepassingen voor een duurzame wereld. Voor buurtbewoners, kinderen en geïnteresseerden zijn er optredens, lezingen, een culinaire proeftuin, muziek en documentaire films.

In Our Nature is een initiatief van Podium Circulair, een netwerk van groene ondernemers en kunstenaars in Brabant. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met The Turn Club, een groep kunstprofessionals en praktische idealisten. Brabant C, investeringsfonds voor cultuur, is partner van dit project van Podium Circulair en stelt een ontwikkelfinanciering voor het In Our Nature-festival beschikbaar.

FOTO ONDER: Scharrelend pluimvee en weelderig groen. In De Kleine Aarde hangt een ontspannen sfeer. (Foto: Albert Stolwijk).


SLANK EN FIT DE ZOMER IN

Verantwoord afvallen met zichtbaar resultaat

Meer bewegen is gezond. Maar om blijvend en op verantwoorde wijze af te vallen, is een combinatie van minder eten en veel sporten niet voldoende, aldus personal trainer en voedingsdeskundige Gabriela van Antwerpen.

Van Antwerpen is eigenaar van Gezondheidspraktijk Gabriela. Ze helpt haar cliënten door uitleg te geven over voedingspatronen, te laten zien ze extra calorieën verbranden en fitter worden. Van Antwerpen: ,,Uren in de sportschool doorbrengen, traktaties overslaan, geen suiker meer in de koffie. Deze factoren dragen wel bij aan gewichtsverlies, maar om op een gezonde manier af te vallen is meer nodig."

De voedingsdeskundige ondersteunt mensen vanuit haar kennis en kunde in hun strijd tegen de kilo's. Een gevecht dat pittig kan zijn. Vooral op gewicht blijven is moeilijk, omdat dit nogal eens aanpassingen in iemands leefstijl vereist. Als personal trainer biedt Van Antwerpen gerichte begeleiding, aangepast op elk individu.

,,In tegenstelling tot het beeld van een personal trainer, ben ik er niet op uit om cliënten alleen maar moe te maken en ervoor te zorgen dat ze twintig kilo kunnen bankdrukken. Wat ik wel wil, is obstakels wegnemen die iemand tegenkomt tijdens het afvallen. Ik daag iedereen uit die met overgewicht kampt; ga gedurende een maand twee keer per week met mij aan de slag en ervaar hoe een fit en sterk lijf voelt."

UITDAGING

Gezondheidspraktijk Gabriela biedt een zogeheten summer challenge, voor mensen die direct met hun lijf aan de slag willen. ,,Effectieve oefeningen, met een bijpassend dagmenu. Slanker worden en blijven en je lekker fit voelen, daar draait het om."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding