Regionale energiestrategie stap dichterbij

Alle zestien gemeenteraden van de regio Noordoost-Brabant zijn woensdag 26 juni akkoord gegaan met de startnotitie voor het opstellen van de Regionale Energiestrategie (RES).

De RES beschrijft hoe de regio moet bijdragen aan drie onderdelen van het Nationaal Klimaatakkoord: de opwekking van duurzame elektriciteit, de besparing van energie en het duurzaam verwarmen van gebouwen. De startnotitie beschrijft de stappen om te komen tot deze strategie.

In Nederland maken dertig regio's een eigen strategie om aan het Nationaal Klimaatakkoord bij te dragen: een RES. Het Nationaal Klimaatakkoord geeft invulling aan de ambities die zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015; de afspraak tussen 192 landen dat de opwarming van de aarde wordt beperkt tot twee graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Nederland heeft met de ondertekening van toentertijd de ambitie bekrachtigd om de C02-uitstoot terug te dringen; met 49 procent in 2030 en 95 procent in 2050 ten opzichte van het jaar 1990.


Liempde

Rectificatie

In het artikel 'Handjes uit de mouwen voor Liempde' dat vorige week in deze krant werd gepubliceerd, staat dat de jaarlijkse nieuwkomersavond van het dorp werd gehouden door stichting Algemeen Belang Liempde (ABL). Dat moet zijn Dorpsberaad Liempde. De redacteur haalde twee zaken door elkaar: de persoon die het jaarlijkse samenkomen organiseert, Lisette Braken, is voor zowel ABL als het Dorpsberaad actief.


Kapellenkermis brengt Kasteren vrolijke muziek

Kapellen uit Liempde en omgeving maken zondag 7 juli muziek tijdens de Kasterense kermis, een feestje voor liefhebbers van vrolijke blaasmuziek.

Het evenement start om 14.00 uur in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. Onder andere 't Herriemenieke en Op Naor d'Honderd uit Liempde, de Gimmese Kapel uit Gemonde, de Ollandse Dorpskapel en 't Kumt Wel uit Heeswijk-Dinther vertonen er hun muzikale kunsten. Ook de Liempdse troubadour Jan van der Heijden treedt op.


Toon Stalpers exposeert in Liempdsen Herd

Schilderijen van Boxtelaar Toon Stalpers zijn tot en met woensdag 31 juli in D'n Liempdsen Herd te zien. Op de doeken die Stalpers in het bezoekerscentrum aan de Barrierweg 4 toont, zijn onder andere vrouwen afgebeeld, maar ook landschappen.

De kunstenaar werkt met acrylverf op linnen of paneel en houdt van sprekende kleuren. Wie een werk van de Boxtelaar koopt, steunt projecten voor kansarme mensen in de Filipijnen. De expositie is te bezichtigen op alle dagen van de week behalve maandag en woensdag tussen 11.00 en 16.00 uur.