Wie meewerkt zit goed. Zitbankjes op diverse plekken in Boxtel dragen het motto uit waarmee het gemeentebestuur burgers en organisaties oproept een bijdrage te leveren aan een betere leefgemeenschap. (Foto: Peter de Koning).
Wie meewerkt zit goed. Zitbankjes op diverse plekken in Boxtel dragen het motto uit waarmee het gemeentebestuur burgers en organisaties oproept een bijdrage te leveren aan een betere leefgemeenschap. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PEILING ONDER TWEEDUIZEND INWONERS VAN GEMEENTE BOXTEL

Burger matig tevreden over bestuur

HENK VAN WEERT

Slechts een op de vijf inwoners van Boxtel heeft veel vertrouwen in de manier waarop de gemeente Boxtel wordt bestuurd. Landelijk ligt dat vertrouwen in vergelijkbare gemeenten op 31 procent, dus bijna een op drie. Ook over de relatie met de lokale overheid is de tevredenheid matig; Boxtel scoort het rapportcijfer 5,6 tegenover 6,1 landelijk. ,,De uitkomst verrast ons niet", zegt waarnemend burgemeester Fons Naterop.

Andermaal wordt geconcludeerd dat de relatie tussen burgers en bestuur in de gemeente Boxtel ondermaats is. Deze keer komt het naar voren in de peiling 'Waar staat je gemeente?' die tussen februari en mei werd gehouden en waarvoor tweeduizend inwoners een enquêteformulier ontvingen. Bijna zevenhonderd mensen vulden die vragen in.

Vier jaar geleden lanceerde toenmalig burgemeester Mark Buijs een nieuwe manier van werken. Dat gebeurde onder de slogan 'Meewerkend Boxtel'. Idee erachter is dat gemeentebestuur en ambtenaren zoveel mogelijk meewerken aan ideeën vanuit de bevolking. Zonder daarbij toe te zeggen dat álle aangedragen voorstellen ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. En als iets (nog) niet mogelijk is, moet dat helder uitgelegd worden aan initiatiefnemers.

GEMOPPER

De leuze waarmee Boxtel zich profileert, werd de voorbije jaren door diverse belangengroepen aangegrepen om hun onvrede te uiten. De samenwerking vanuit het gemeentehuis was verre van meewerkend, mopperden met name ondernemers. Een analyse door deze krant bracht vorig jaar september in beeld dat de insteek van burgerparticipatie bij zowel lokale overheid als burgers positief is. Verwachtingen van inwoners die meedenken en meepraten over gemeentelijke plannen blijken echter vaak (te) hooggespannen. Bovendien kan het gemeentebestuur of de ambtelijke organisatie onvoldoende uitleggen aan burgers waarom zaken niet of niet volledig uitgevoerd kunnen worden zoals zij dat voorstellen.

In de burgerpeiling 'Waar staat mijn gemeente?' wordt dit bevestigd. Dat blijkt althans uit de reactie van burgemeester Naterop. Opnieuw concludeert hij dat het zogeheten verwachtingsmanagement voor burgerparticipatie verbeterd moet worden. Diezelfde constatering deed Naterop ook eind mei al, toen hij terugblikte op zijn eerste honderd dagen dat hij in Boxtel werkzaam was. En zijn voorganger Buijs riep het in september, maar ook daarvoor ook al. ,,Met die verbetering zijn we volop bezig", gaf de burgemeester donderdag aan.

Dat Meewerkend Boxtel niet van de grond is gekomen, weerspreekt Naterop. ,,Integendeel. Burgers hebben liefst 150 initiatieven aangedragen de voorbije jaren. Veel zaken zijn al geland en we constateren een grote betrokkenheid. Maar burgerparticipatie zorgt óók voor veel kritische opmerkingen."

AAN DE SLAG

De burgemeester zegt dat niet alleen het college van B en W en de ambtenaren een rol hebben om de verwachtingen rond Meewerkend Boxtel in goede banen te leiden. Ook de gemeenteraad moet in zijn ogen een bijdrage leveren. ,,Neem bijvoorbeeld de herinrichting van de economische as: de Rechterstraat en de Stationsstraat. Daarvoor zijn twee burgerinitiatieven ingediend. Als de raadsfracties daar in het kader van bezuinigingen een streep door zetten, hebben we als gemeente heel wat uit te leggen... Als we ten aanzien van die voorstellen wat terughoudender waren geweest, zou het nu heel wat makkelijker zijn om voorstellen af te wijzen. Maar we leggen de lat eenmaal hoog."

Een ander voorbeeld is volgens Naterop de ouderenagenda die door maatschappelijke organisaties is opgesteld met de vraag wat de gemeente kan doen. ,,Als we dergelijke initiatieven oppakken en daadwerkelijk aan de slag gaan, ben ik er van overtuigd dat de waardering voor de gemeente omhoog schiet."

NULMETING

Jasper Molenaar is in het gemeentehuis werkzaam als projectleider voor de burgerpeiling 'Waar staat mijn gemeente?'. Hij benadrukt dat deze keer sprake was van een zogeheten nulmeting. Vergelijkingen met eerdere enquêtes die onder dezelfde titel werden gehouden, zijn dan ook niet te maken. ,,Deze keer heeft het onderzoek een nieuwe opzet. Enerzijds omdat technieken zijn verbeterd, anderzijds omdat door de decentralisatie gemeenten veel meer taken hebben gekregen van de rijksoverheid." Molenaar verwacht dat 'Waar staat mijn gemeente?' in de toekomst zelfs op wijkniveau de tevredenheid van burgers in de lokale overheid kan meten.

LEVEN IN BOXTEL: 7,9

Op gebied van de leefomgeving waarderen Boxtelaren hun buurt met een 8,0 en dat is vergelijkbaar met de landelijke score. De zorg die de gemeente besteedt aan de woonomgeving krijgt een 6,5 (landelijk gemiddelde 6,7). De gemeentelijke dienstverlening in zijn algemeenheid wordt beoordeeld met een 6,7 en dat is gelijk met waarderingen in vergelijkbare gemeenten. Boxtelaren zijn dik tevreden over hun leven en geven dat - net als inwoners van andere gemeenten van gelijke omvang - een rapportcijfer 7,9.

FOTO BOVEN: Wie meewerkt zit goed. Zitbankjes op diverse plekken in Boxtel dragen het motto uit waarmee het gemeentebestuur burgers en organisaties oproept een bijdrage te leveren aan een betere leefgemeenschap. (Foto: Peter de Koning).