Kinderen van basisschool De Oversteek in Liempde trokken er donderdag op uit om de plantjes op het kerkhof vanwege de hitte te verzorgen. (Foto: Pål Jansen).
Kinderen van basisschool De Oversteek in Liempde trokken er donderdag op uit om de plantjes op het kerkhof vanwege de hitte te verzorgen. (Foto: Pål Jansen). Foto:

BASISSCHOOLKINDEREN GEVEN PLANTJES BEGRAAFPLAATS WATER

Vreugde op het Liempdse kerkhof

PÅL JANSEN

Doorgaans heerst er een plechtige stilte op het Liempdse kerkhof. Maar donderdag brachten tientallen leerlingen van basisschool De Oversteek daar op een positieve manier een poosje verandering in. De kinderen van groep 3 van juffrouw Kim de Beer gaven alle plantjes water. Het initiatief kwam van haar vader Leo, die de kinderen op deze manier lessen wil meegeven op het gebied van zorgzaamheid en respect voor de natuur.

,,Mijn zusje was nog niet geboren toen mijn opa overleed", zegt Stijn van basisschool De Oversteek. Op dat moment verzorgt hij het plantsoen voor de grafzerk van zijn grootvader. ,,Ik doe dat erg vaak", zegt hij fier.

Stijn was niet de enige van wie op het Liempdse kerkhof een grootouder begraven ligt. Ook de opa en oma van Sterre zijn inmiddels overleden. ,,Ik kom soms ook wel eens een bloemetje brengen", weet ze te vertellen.

LUCHTIG

Juffrouw Kim de Beer is samen met vader Leo druk in de weer om alles in goede banen te leiden. Grote tonnen water worden versjouwd naar de verschillende rijen en hofjes met grafzerken. ,,Je ziet dat de kinderen er erg luchtig mee omgaan. We hebben ook hulp van wat grotere kinderen uit groep zeven. Die letten er wel goed op. Ik hoorde net een van hen zeggen: 'niet zo hard rennen, dit is een serieuze plek'. Erg lief", glimlacht Kim van De Oversteek.

LESSEN

,,Het is fijn dat er medewerking kwam van De Oversteek en dat de klas onder schooltijd dit kon doen", vertelt initiator Leo. ,,Kinderen leren onder meer ergens voor zorgen, eerbied voor natuur te krijgen en hebben anderen geholpen die tijdens deze hitte even niet voor de planten konden zorgen."

Ook voor het insectenleven is het goed, en uiteraard verpieteren de plantjes zo niet, legt Leo verder uit: ,,Zo helpen we ook senioren die het zwaar vinden om met kannen en emmers water te sjouwen." Hij hoopt erop dat het goede voorbeeld van groep 3 doet volgen en dat meer mensen, jong en oud, zorg dragen voor de flora.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding