Afbeelding
Foto: Klaus Mittermayr

BLAASMUZIEK ZOEKT VERBINDING MET POP, ROCK EN KLASSIEK

Blazersfeest op Velder: Brass in Woods

HENK VAN WEERT

Onder mensen die een blaasinstrument bespelen is het een fenomeen: Woodstock der Blasmusik. Het festival dat afgelopen weekeinde zijn negende editie beleefde in Oostenrijk, trekt jaarlijks zo'n twintigduizend bezoekers en combineert blaasmuziek met pop, rock en klassiek. Zoiets moet ook op het Liempdse landgoed Velder ontstaan, zo is vorige week bekendgemaakt. In augustus of september 2020 wordt de eerste editie van het driedaagse Brass in Woods gehouden.

Ook deze keer verwelkomde Ort im Innkreis, een Oostenrijks dorpje net over de Duitse grens op de weg naar Linz, tienduizenden liefhebbers van blaasmuziek. Henriëtte Smulders van de Liempdse fanfare Concordia bezocht Woodstock der Blasmusik twee jaar geleden. Eenmaal weer thuis deelde ze het enthousiasme dat ze mee had gemaakt met collega-fanfarelid Maarten Termeer, ook muzikant van hofkapel De Kromploegers.

Samen namen ze het initiatief voor een Nederlandse versie. Het tweetal vond Boxtelaar Stephan Grilis, organisator van onder meer Circo Circolo in Tilburg en Opera op de Parade in 's-Hertogenbosch, bereid mee te denken. Inmiddels is een werkgroep actief waarin niet de minsten zitting hebben: meestertrompettist Eric Vloeimans, directeur Raf de Keninck van Fontys Conservatorium en manager Martijn Versteeg van Philharmonie Zuid.

OOK KAMPEREN

,,De eerste keer mikken we op maximaal tienduizend bezoekers; met 7.500 mensen spelen we quitte. We vragen betaalbare toegangsprijzen, geen bedragen die voor reguliere festivals gelden", aldus Grilis. ,,Maar Brass in Woods moet uitgroeien tot een bovenregionaal evenement. We denken dat dit moet lukken, gelet op het grote aantal harmonieën, fanfares en andere blaasorkesten dat in Zuid-Nederland actief is." De grote finale, waarbij in Oostenrijk vorig jaar 16.000 muzikanten samenspeelden, moet ook op Velder de apotheose worden. Op het landgoed worden drie podia opgebouwd voor optredens, er worden workshops gehouden én bezoekers kunnen er kamperen. De initiatiefnemers hopen met het festival jongeren op een nieuwe manier aan muziekgezelschappen te binden.

GEEN EENDAGSVLIEG

De gemeente Boxtel trekt drie jaar op rij 15.000 euro subsidie uit om te helpen het festival van de grond te tillen. De beelden van Woodstock der Blasmusik op YouTube maakten indruk op het college van B en W. ,,Een geweldig burgerinitiatief waar we erg enthousiast van worden. Het moet geen eendagsvlieg worden en daarom trekken wij voor meerdere jaren de beurs. Dit heeft potentie om heel groot te worden", aldus wethouder Peter van de Wiel (toerisme).

Her en der in den lande wordt geconstateerd dat de belangstelling voor grote festivals terugloopt. Overdaad aan gelijksoortige evenementen lijkt daarvan de oorzaak. Angst dat het nieuwe festival op Velder daardoor niet zal aanslaan, bestaat er niet bij de organisatoren noch bij de gemeente. Vooral omdat het een heel ander soort artiesten en publiek zal trekken, verwacht wethouder Van de Wiel.

PLEZIER SPAT ERAF

Door de discussie over muziekopleidingen en lesgelden, lijkt het soms dat cultuurwethouder Marusjka Lestrade niet zo veel op zou hebben met harmonieën, fanfares en wat dies meer zij. ,,Maar het tegendeel is waar. Mijn liefde voor deze sector zit diep." Net als haar collega Van de Wiel is Lestrade heel blij met het initiatief voor Brass in Woods en trok ze graag de portemonnee: ,,Als je de filmpjes op internet bekijkt, zie je dat het plezier van zowel de muzikanten als het publiek af spat. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Dit móet de blaasmuziek in haar volle breedte een impuls gaan geven. Dat kan niet anders."

De gemeente Boxtel staat voor flinke bezuinigingen, maar de subsidie voor Brass in Woods in 2020 en de twee jaar erna is een vaststaand feit, benadrukken beide wethouders. Ze hebben ruimte gevonden in bestaande budgetten.

FOTO BOVEN: Al negen jaar op rij vormt Woodstock der Blasmusik in Oostenrijk een muziekfeest. Afgelopen weekeind trok het festival naar schatting 50.000 bezoekers. Op landgoed Velder moet in augustus op september 2020 een Nederlandse editie van de grond komen. (Foto: Klaus Mittermayr/WDB).