Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HONDERDJARIGE BOXTELSE CORPORATIE ROND FUSIETRAJECT AF

Woonstichting aan de slag als Joost

PÅL JANSEN

Een historisch moment vond maandag plaats: het was de officiële eerste werkdag van de mensen van Joost. Daarmee vormde die dag tevens het einde van het fusietraject tussen woonstichtingen Sint-Joseph en De Kleine Meierij uit Rosmalen. De medewerkers stonden deze week stil bij de officiële start van de fusiecorporatie.

,,Hem moet je hebben", zei een van de werknemers van de nieuwe woonstichting. Zij wees niet geheel toevallig naar Joost Huijbregts die sinds kort bij Sint-Joseph in dienst is. ,,We gaan een heel leuk traject in met nieuwe collega's", zo zei Huijbregts. ,,Ik zit op vastgoedmanagement. Of we de extra handen konden gebruiken? Jazeker. We gaan nu samen mooie dingen doen en werkzaamheden combineren. We zijn nu al bezig met een aantal nieuwbouwprojecten en zaken op het gebied van duurzaamheid."

Voor directeur-bestuurder Rob Dekker, die aanblijft als directeur van de nieuwe corporatie, was de start van Joost een moment van ontlading: ,,Je werkt met zijn allen naar een bepaald punt toe. Iedereen is enthousiast en alle werknemers hebben iets extra's gebracht in aanloop naar de fusie. En iedereen kan aan de slag."

JONGSTE HUURDER

De nieuwe wooncorporatie, die onder meer de honderd jaar oude Boxtelse woonstichting opvolgt, heeft nu in totaal zeventig werknemers. De 24-jarige Berdine van de Laak is drie weken terug bevallen van 'de jongste huurder van Joost'. Zij zit tevens bij de Huurdersbelangenvereniging (HVB) en bewoont met haar gezin een sociale huurwoning aan de Van Hugenpothstraat.

,,Daar zat ik in de bewonerscommissie in verband met de sloop van de oude woningen. Ik vond het echt tof om een verschil te kunnen maken, dus vandaar dat ik ook bij de HBV terechtkwam", licht ze toe. ,,In eerste instantie had ik de vraag: wat schieten de Boxtelse huurders op met de fusie? Maar hoe meer we erover met elkaar in gesprek raakten, hoe meer ik de samenvoeging een goed idee vond. Nu is de woonstichting wat groter en steviger. Met meer middelen en mensen zijn er ook meer mogelijkheden voor de Boxtelse huurders."

DUURZAAMHEID

De uitdagingen waar Sint-Joseph voor stond, en nu dus Joost, moet de nieuwe corporatie beter te lijf kunnen gaan. Naast de kerntaak van het aanbieden van voldoende woningen, hebben woningcorporaties de laatste jaren ook het duurzaamheidsvraagstuk erbij gekregen: gebouwen mogen in 2050 helemaal niets meer uitstoten. Ook zal de service aan huurders - woonstichting Sint-Joseph kreeg jaarlijks al hoge waarderingscijfers - verbeteren, zo is de verwachting.

Het hoofdkantoor van Joost blijft in Boxtel staan. In Rosmalen, waar voorheen het hoofdkantoor van De Kleine Meierij stond, is nu een contactpunt. De nieuwe wooncorporatie gaat werken met vijf verschillende wijkteams waarvan drie in Boxtel zodat de dienstverlening dicht bij de huurders blijft. Door de fusie heeft Joost nu circa achtduizend verhuureenheden waarvan 7.400 woningen zijn.

FOTO BOVEN: De werknemers van de gefuseerde woonstichtingen Sint-Joseph en De Kleine Meierij begonnen maandag voor hun 'nieuwe' werkgever: Joost. (Foto: Peter de Koning).


INSTELLING WIL LEUKSTE WERKGEVER VAN BRABANT WORDEN

Vlag in top bij Zorggroep Elde na fusie

HENK VAN WEERT

De circa 1.250 medewerkers van Zorggroep Elde hebben er sinds deze week ineens 750 nieuwe collega's bij. Elde is gefuseerd met stichting Maasduinen in Kaatsheuvel. Niet omdat het financieel slecht met beide organisaties ging, maar onder meer om een grotere 'slagkracht' te bewerkstelligen. Bij alle zorgcomplexen ging deze week de vlag met het nieuwe logo in top.

Eind vorig jaar startten beide zorgorganisaties een onderzoek naar fusie. Die is sinds zaterdag een feit. Fusieorganisatie Zorggroep Elde Maasduinen telt naast de tweeduizend medewerkers ook 1.400 vrijwilligers die zich dag en nacht inzetten voor de zorg van 3.500 cliënten. Niet alleen in een verpleeghuis of een gecombineerd woonzorgcomplex, maar ook bij mensen thuis. De zorgorganisatie is actief in de dorpen Boxtel, Liempde, Esch, Haaren, Sint-Michielsgestel, Schijndel, Sint-Oedenrode, Vught, Kaatsheuvel, Waalwijk, Loon op Zand en Rijen.

PLEZIER EN INNOVATIE

Zorggroep Elde Maasduinen zegt te willen bereiken dat bij cliënten, medewerkers én vrijwilligers een twinkeling in de ogen ontstaat. ,,Hierbij wordt met een positieve blik naar gezondheid gekeken en gedacht vanuit wensen en mogelijkheden. Daarbij is er ook een belangrijke rol weggelegd voor technologie en innovatie. Bijvoorbeeld om bewegingsvrijheid te bieden in situaties waar mensen met intensieve zorg omringd zijn en waar de veiligheid hoge eisen stelt aan de woon- en leefomgeving. Maar ook als ondersteuning in een steeds krapper wordende arbeidsmarkt."

De zorginstelling wil op die manier onder meer de allerleukste werkgever in de zorg van Brabant worden. ,,Ondernemend, met het lef om nieuwe wegen te verkennen. Zorggroep Elde Maasduinen biedt medewerkers en vrijwilligers werk dat past bij ieders talent en niveau met volop mogelijkheden om te blijven ontwikkelen."

FOTO ONDER: Bij alle zorgcomplexen werd maandag de vlag met het nieuwe logo van de fusieorganisatie gehesen. (Foto: Zorggroep Elde Maasduinen).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding