Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RADICAAL VOORSTEL DOOR WERKGEVERSVERENIGING SPIN:

'Maak heel Ladonk Greentech Park'

PÅL JANSEN

Als we het doen, gaan we er ook vol voor. Vanuit die gedachte doet werkgeversorganisatie SPIN een radicaal voorstel aan de gemeente Boxtel. ,,Maak van heel bedrijventerrein Ladonk een Greentech Park", aldus voorzitter Patrick van Loosbroek. Wethouder Eric van den Broek (economische zaken) waardeert de inbreng, maar noemt het 'waarschijnlijk niet haalbaar'.

Opmerkelijk lijkt het voorstel wel: SPIN liet zich eerder kritisch uit over het aanmerken van Vorst B als toekomstig Greentech Park. Dat wordt een soort campus waarin ondernemingen, overheden en onderwijs samenwerken aan alternatieven voor fossiele energie en materialen. ,,Inhoudelijk hebben we recent meer uitleg van de projectmanager van de gemeente gekregen. Best veel initiatieven die door huidige ondernemers worden opgepakt, passen eigenlijk ook bij Greentech Park. Daarom hebben we gezegd: merk heel Ladonk zo aan."

Dat negen hectare aan bedrijfsgrond op Vorst B volgens de huidige visie wordt gebruikt voor duurzame initiatieven, ziet SPIN nog steeds niet zitten. Tot 2030 heeft het lokale bedrijfsleven volgens eerdere berekeningen al zo'n zes tot dertig hectare grond nodig. De komende jaren is dat één tot vijf hectare, zo meldde adviesbureau Stec Groep uit Arnhem in november nog aan de gemeenteraad. ,,Betrek alle bedrijven op Ladonk bij Greentech Park Brabant", zegt Van Loosbroek. ,,De grond wordt volgens het huidige plan opzij gezet voor een exclusieve groep. Er moeten niet alleen bedrijven uit de regio komen die op zoek zijn naar een vestigingslocatie."

WIEL OPNIEUW UITVINDEN

Er wordt volgens Van Loosbroek te veel gekeken naar hoe Boxtel nieuwe duurzame grondstoffen en materialen kan ontwikkelen. ,,De politiek lijkt het wiel opnieuw te willen uitvinden. Er zijn al heel veel alternatieven waar ondernemers op Ladonk mee bezig zijn", zegt hij. Maar zij moeten ook winst kunnen maken. Een productielijn van stof gemaakt door hennepvezels van de grond af aan opbouwen, ziet Van Loosbroek bijvoorbeeld niet als realistisch. ,,Of je moet zeggen dat dit soort initiatieven op subsidie gaan draaien, maar die pot raakt op een gegeven moment ook op."

Duurzaamheid is vaak echter ook economisch interessant voor het bedrijfsleven. ,,Iets heel simpels: bij mijn bedrijf Unilux zijn horren een van de belangrijkste productgroepen. We gebruiken nu dertig procent van het verpakkingsmateriaal. Dat scheelt ons dus ruim drie keer zoveel transportkilometers omdat we veel meer horren in een vrachtwagen kunnen doen."

VLIEGWIELEFFECT

Greentech Park Brabant moet hét kenniscentrum worden voor circulaire economie. Naast overheden zijn dat nu nog twee mbo-scholen en drie bedrijven. Maar als alle bedrijven op Ladonk bij Greentech Park Brabant komen, maken meer partijen deel uit van het kenniscentrum, aldus Van Loosbroek. ,,Ik hoop dan ook dat er een kennis-uitwisselcentrum komt waarin ondernemers, overheden en onderwijs deelnemen. Op vrijwillige basis", zegt hij. Volgens Van Loosbroek is die uitwisseling van kennis er al op Ladonk. ,,Via Parkmanagement en SPIN. Er zijn veel verschillende bedrijven die niet met elkaar concurreren, dus zijn ondernemers best open naar elkaar."

In februari deed burgemeester Fons Naterop een oproep aan SPIN om een samenwerkingsverband te vormen voor de invulling van Greentech Park Brabant. Op gebied van het duurzaamheidsvraagstuk zijn er ook gezamenlijke belangen. Zo wil Boxtel 100.000 zonnepanelen plaatsen en de animo hiervoor bij bedrijven is groot, aldus Van Loosbroek. ,,Het is veel efficiënter om die op daken van bedrijfspanden te leggen in plaats van daarvoor dure grond te gebruiken. Dat bespaart hen ook energiekosten. Laten we het dan collectief met zijn allen oppakken", aldus Van Loosbroek. Door overal het plaatje Greentech Park op te plakken, moet er een soort vliegwieleffect ontstaan op Ladonk. ,,Je moet er ook een beetje de competitie van inzien. Als mijn buurman meer zonnepanelen aanlegt en energie opwekt, wil ik daar zelf weer overheen gaan."

GRONDBEHOEFTE

Als bijkomend voordeel kan Vorst B 'praktischer' worden ingericht: nieuwe bedrijven met innovatieve duurzaamheidsambities hoeven niet per se op dat terrein komen, maar zijn ook welkom elders op Ladonk. En voor ondernemers met uitbreidingswensen wordt Vorst B zo wel toegankelijk, aldus Van Loosbroek. ,,Er is een grondbehoefte bij de lokale bedrijven en een krapte in de markt. Het gaat bovendien financieel minder met Boxtel. Dit vergt een verstandig uitgiftebeleid."

Volgens Van Loosbroek stond verantwoordelijk wethouder Eric van den Broek 'niet afwijzend' tegenover zijn voorstel. De wethouder laat desgevraagd wel weten blij te zijn dat SPIN meedenkt. Echter, hij denkt dat het niet haalbaar is omdat niet alle bedrijven kunnen voldoen aan de eisen voor Greentech Park. ,,Maar het is een interessante denkrichting."

FOTO BOVEN: SPIN doet het gemeentebestuur een radicaal voorstel: heel bedrijventerrein Ladonk moet worden omgedoopt tot Greentech Park Brabant. (Foto: Peter de Koning).