De audio op We Are Electric wordt zo ingericht om de overlast tot een minimum te beperken. Vorig jaar kwam er welgeteld één klacht binnen over het geluid. (Foto: Lars van den Akker).
De audio op We Are Electric wordt zo ingericht om de overlast tot een minimum te beperken. Vorig jaar kwam er welgeteld één klacht binnen over het geluid. (Foto: Lars van den Akker). Foto:

FESTIVAL WE ARE ELECTRIC KNALT, MAAR NIET BIJ DE BUREN

Rustig tv-kijken op Velder tijdens WAE

PÅL JANSEN

Verdeeld over drie dagen banjerden in het eerste weekend van juli 2018 'tegen de 60.000 bezoekers' over landgoed Velder, aldus Peter Sanders. Hij is de festivaldirecteur van We Are Electric, dat morgen, vrijdag 5 juli, losbarst en tot en met zondag 7 juli duurt. Vorig jaar kreeg het festival welgeteld één klacht binnen over het geluid, ondanks optredens van bijvoorbeeld The Prodigy en Martin Garrix. Hoe dan?

,,Ik heb hier wel eens tijdens een evenement gezeten waarbij de ramen trilden. Maar vorig jaar zat ik gewoon televisie te kijken tijdens We Are Electric." Elly van Boeckel woont op landgoed Velder, komend weekeinde dus even in het midden van het festivalterrein waar tienduizenden feestgangers zich zullen vermaken. Zij is tevens de vrouw van Vic van Boeckel, die een van de vier landgoedeigenaren is van Velder. ,,Dat is toch ongelofelijk: één klacht", zegt hij. ,,Er zijn in de directe omgeving allerlei meetpunten aangebracht. Dan kunnen ze precies zien hoe het geluid is."

Festivaldirecteur Peter Sanders legt uit: ,,We hebben met Peter van der Geer aan tafel gezeten van Event Acoustics. Hij is in mijn ogen een van de beste akoestische specialisten van Nederland. Peter is vanuit zijn rol betrokken bij allerlei grote evenementen."

OMGEVING

Sanders is vooral bekend geworden als directeur van Paaspop. De Schijndelaar weet als geen ander hoe belangrijk een goede band is met de directe omgeving. Naast een avond met de bewoners in aanloop naar We Are Electric, horen daar ook allerlei maatregelen bij om de overlast tot een minimum te beperken. Waaronder het geluid. ,,Van der Geer is met een team van vier of vijf mensen op het festivalterrein om te zorgen dat we onder de geluidsnormen blijven. Toch weer een investering van rond de 15.000 euro, alleen voor die dagen."

Geluidsinstallaties worden tijdens het festijn op bepaalde wijzen opgesteld. ,,We dienen een heel geluidsplan in bij de gemeente. Tijdens WAE worden er bijvoorbeeld cardioid subwoofer arrays geplaatst", laat Sanders zien in dat plan.

Cardioid subwoofer arrays vormen bij wijze van spreken een soort tegengeluid voor de bassen. Het geluid tijdens festivals wordt gemeten in hoge en lage tonen. Het lage geluid kan de grootste afstand afleggen en is dus in de omgeving het beste te horen. ,,Door de subwoofer arrays achterstevoren te plaatsen in een geluidsopstelling, gaan de lage tonen voor de omgeving al snel met tien tot twaalf decibel omlaag. Dat is echt een gigantisch verschil", vertelt Sanders. ,,Je ziet overigens bij steeds meer evenementen van die systemen waar de geluidsboxen in een banaanvormige opstelling 'hangen'. Dat is ook ontworpen om het geluid gerichter bij het publiek te krijgen."

GELUIDSONDERHANDELING

Tijdens het festival zal het team van akoestisch specialist Van der Geer een container als uitvalsbasis hebben. Vanuit daar wordt alles gemeten om te zorgen dat We Are Electric binnen de normen blijft. Uiteraard hoeveel geluid de diverse podia 'uitstoten' en hoeveel er binnenkomt bij de zeventien meetpunten in de directe omgeving. ,,We kunnen dus precies zien hoeveel geluid er op de gevels van de huizen komt waar gemeten wordt", vertelt Sanders.

Er zijn echter ook acts die graag harder willen. Een optreden als The Prodigy van vorig jaar leent zich daar ook voor, aldus Sanders. ,,De belangrijke acts wil je toch wat meer ruimte geven. Dus dat betekent: als het ene podium wat zachter staat, dan kan het andere weer wat harder."

SCHAAKSPEL

Om iedereen zich aan de norm te laten houden, ontstaat er voor de organisatie een soort van schaakspel. Sanders: ,,Dat hebben veel mensen niet in de gaten: Van der Geer onderhandelt ook met de verschillende acts over hoe hard ze kunnen." Dat wil niet zeggen dat iedere act ook tegen de geluidsnorm aan wil zitten. Sanders: ,,Bij sommige optredens past het ook niet om voluit te gaan."

Maar hoofdacts als The Chemical Brothers, Disclosure en Oscar and the Wolf, daarvoor zal de geluidsknop wel wat verder open worden gedraaid. Van Boeckel: ,,Maar wel altijd binnen de norm!"

FOTO RECHTS: De opbouw van het driedaagse We Are Electric is in volle gang. Morgen, vrijdag 5 juli, opent het elektronisch muziekfestival op landgoed Velder. (Foto: Lars van den Akker).

Afbeelding