Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

FANFARE SINT-ARNOLDUS LENNISHEUVEL HULDIGT TROUWE LEDEN

Twee levens verweven met muziek

JOLEEN VAN ROOIJ

Assumptionist Jan van de Ven, ook wel bekend als pater Pancratius, maakte zich na de Tweede Wereldoorlog in Lennisheuvel sterk om de gemeenschapszin te bevorderen. Hij kocht in 1948 voor zeshonderd gulden twintig oude muziekinstrumenten en maakte een rondje door het dorp. Een jaar later was de oprichting van fanfare Sint-Arnoldus een feit. De muziekvereniging bestaat dus zeventig jaar. Antoon van der Sloot (89) was er bij toen het orkest startte, tien jaar later sloot ook Marinus Verhagen (88) zich aan.

,,Ik heb altijd van muziek gehouden. Met veel plezier zong ik destijds in het kerkkoor. Via de hoofdonderwijzer hoorde ik dat er een fanfare opgericht zou worden. Aan mij werd de ventieltrombone toegewezen", lacht Van der Sloot. Het was niet bepaald het instrument waar hij gelukkig van werd. ,,Ik wilde dolgraag de schuiftrombone bespelen, maar dat zag toenmalig dirigent Sjef van den Braak niet zitten. Hij zei: 'Dat leer jij nooit'."

GEHEIM

Van der Sloot besloot in het geheim een schuiftrombone te huren en leerde zichzelf hierop spelen. ,,Pas nadat er een nieuwe dirigent bij de fanfare kwam, deelde mijn zoon hem mede dat ik inmiddels een aardig deuntje op de schuiftrombone kon spelen. De dirigent kende mijn ventielinstrument en reageerde na mijn 'auditie' met: 'stamp dat ouwe ding maar gauw in elkaar, zodat het weg is'. Vanaf dat moment mocht ik dan eindelijk op de schuiftrombone spelen", grinnikt Van der Sloot.

GEHOORTEST

Marinus Verhagen kwam vroeger regelmatig in voormalig café Kerkzicht in Lennisheuvel: ,,Op een dag kwam dirigent Van den Braak naar me toegelopen en zei: 'Ik heb gehoord dat u muzikaal bent. Er is een instrument vrijgekomen; de sopraansaxofoon. Mag ik u even testen op uw muzikaal gehoor?' Ik moest met mijn rug naar de bar gaan zitten. Van den Braak had diverse glazen gevuld met water en ik moest aangeven of het hoge of lagere tonen waren. Vanaf de maandag daarna zat ik bij de fanfare. Mijn eerste optreden was tijdens de Heilig Bloedprocessie. Dat vergeet ik nooit meer. Ik was nog maar een beginneling en ik weet nog heel goed dat ik er een verkeerde noot tussen had zitten. De dirigent hoorde dat, maar heeft er nooit iets over gezegd." Verhagen speelt nog steeds mee in de fanfare. Van der Sloot moest in 2013 noodgedwongen stoppen met blazen, maar is nog altijd aanwezig bij zowat iedere repetitie en bij iedere uitvoering.

De jubilarissen koesteren vele mooie herinneringen aan hun lidmaatschap. ,, In Frankrijk moesten we een keer extra op komen treden voor het gemeentebestuur. Ze hadden namelijk gehoord dat we zo mooi konden spelen. Tijdens ons reisje hadden we ook een paar dozen wijn gekocht bij een handelaar. Bij het inladen van de bus ging er echter iets mis. De wijn stroomde zo uit de bus de straat op", lacht Verhagen.

Zowel Van der Sloot als Verhagen bejubelen de huidige samenwerking tussen harmonieën en fanfares in de gemeente Boxtel. ,,Het was vroeger ondenkbaar om iets met een andere muziekvereniging van doen te hebben. Maar het is werkelijk fantastisch dat er tegenwoordig onderling zo geweldig fijn wordt samengewerkt. Dit biedt zoveel meer plezier en mogelijkheden", aldus Van der Sloot.

Fanfare Sint-Arnoldus trakteerde de twee jubilarissen zaterdag met een lunch in restaurant Meneer Klaver. Aansluitend vond een concert plaats in gemeenschapshuis Orion waar de favoriete muziek van beide nestors klonk.

FOTO BOVEN: Antoon van der Sloot krijgt een glazen trombone uit handen van fanfarevoorzitter Paul Hermans. Op de achtergrond kijkt Marinus Verhagen mee. (Foto: Albert Stolwijk).

FOTO ONDER: Fanfare Sint-Arnoldus tijdens het jubileumconcert. Op de voorgrond Marinus Verhagen op tenorsaxofoon. (Foto: Albert Stolwijk).


Ode aan knuffel

Brugklasser Melvin Erkemeij (11) uit Esch wil een evenement organiseren voor kinderen die in het verleden zijn gepest. Hij zamelt daarvoor geld in met het boek waar hij aan werkt: 'Een Ode aan de Knuffel'. Voor die uitgave houdt Melvin een gedichten- en tekenwedstrijd. Inzendingen kunnen worden gemaild naar: peacebymelvin@gmail.com. Drie van elk worden in het boek gepubliceerd.

Afbeelding