Cor van Geffen poseerde enkele weken geleden voor deze krant met het portret van Rembrandt dat hij maakte. Het doek is komende maanden te zien in het Rijksmuseum. (Foto: Rens van den Elsen).
Cor van Geffen poseerde enkele weken geleden voor deze krant met het portret van Rembrandt dat hij maakte. Het doek is komende maanden te zien in het Rijksmuseum. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

DOEK VAN COR VAN GEFFEN GESELECTEERD VOOR EXPOSITIE

Boxtelse 'Rembrandt' in Rijksmuseum

Vanaf 15 juli is een Boxtelse schilderij te bewonderen in het Amsterdamse Rijksmuseum. Een doek dat Cor van Geffen schilderde, is geselecteerd uit zeshonderd inzendingen voor een expositie Lang Leve Rembrandt, ter gelegenheid van het 350e sterfjaar van de 17e-eeuwse meester. De museumdirectie schreef een wedstrijd uit waaraan achtduizend mensen van over de hele wereld meededen. ,,Een hele eer dat ik ben uitgekozen voor de zomertentoonstelling."

De kunstzinnige Boxtelaar, die eertijds naam maakte als pantomimespeler, schilderde een portret van Rembrandt. Afgelopen week kreeg hij te horen dat hij geselecteerd was voor de jubileumexpositie. ,,Vrijdag heb ik het doek hoogstpersoonlijk afgeleverd in het Rijksmuseum. Dat was best een dingetje, er was best veel security aanwezig", vertelt Van Geffen. Dat zijn doek is uitgekozen, ervaart hij als een waardering voor zijn werk. ,,Het is toch leuk om te zeggen dat een van je schilderijen in het Rijks hangt", grinnikt hij in zijn atelier aan de Wilheminastraat.

TECHNIEK

Van Geffen bewondert Nederlands grootste schilder. ,,In 1978 was ik al bezig om in de trant van Rembrandt te tekenen. Die tekening heb ik weer eens opgezocht en ze viel me zeker niet tegen. Ik beweeg me in tal van kunstdisciplines. Sinds een jaar of vijftien schilder ik veel. Echter niet zozeer in de stijl van Rembrandt, hoewel ik zijn techniek geweldig vind." Portretschilderen is een kunst op zich. Henk van Heerebeek uit Liempde bracht Van Geffen de fijne kneepjes van deze vaardigheid bij. ,,Ik heb veel van hem geleerd."

OPENING

Maandag 15 juli, de verjaardag van Rembrandt van Rijn, wordt de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt feestelijk geopend. Van Geffen is daar uiteraard bij. De expositie blijft tot en met 15 september te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.