Afbeelding
Foto:

BEELDEND BOSRAND BOEIT BEZOEKERS

Beeldhouwers hebben letterlijk hart voor KWF

JAN HERMENS

Zonlicht valt door een witte haan. De trotse vogel is gemaakt van albast, een transparante steensoort waar vaardige beeldhouwers fraaie sculpturen uit kunnen hakken en raspen. En vaardig zijn de exposanten van Beeldend Bosrand in Boxtel. Dat bleek het afgelopen weekend wel uit de expositie in de tuin van Tiny van der Sloot.

Beelden in soorten en maten prikkelen het oog van de bezoeker. Soms zijn ze heel abstract, van wonderlijk gevlamde steen, dan weer figuratief in effen donkergrijs. Van der Sloot vertelt: ,,De exposanten zijn allemaal begonnen als cursisten van mij. Dat zijn ze nog steeds, ik ontvang elke week twee groepen in mijn atelier, maar hun niveau is nu dermate hoog dat mijn rol als docent wat veranderd is. We beleven met z'n allen veel plezier aan het ambachtelijke en creatieve werk."

Steen leent zich uitstekend voor het maken van beelden, maar: wat weg is, is weg. Van der Sloot: ,,We hakken niet lukraak, maar denken na over wat het materiaal voor mogelijkheden biedt. Tijdens het polijsten komen er vaak onverwachte kleuren tevoorschijn."

De expositie is tweejaarlijks en duurt twee dagen. ,,Het kost tijd om nieuwe sculpturen te maken en het is een hele klus om de tentoonstelling op te bouwen. Vandaar twee dagen, dat loont de moeite."

SAMENLOOP

De inspanningen zijn duidelijk niet voor niets geweest, want zaterdag was het, warm of niet, behoorlijk druk aan de Bosrand. Goed nieuws voor de Samenloop voor Hoop in Esch, want op de tentoonstelling stond een speciale stand waar vrijwilligers beeldjes, stenen hartjes en andere siervoorwerpen verkochten ten bate van de wandelestafette en daarmee voor KWF Kankerbestrijding. De opbrengst bedraagt ruim duizend euro.

FOTO ONDER: Beeldhouwers exposeerden bij hoeve Bosrand in de Boxtelse buurtschap Roond. (Foto: Jan Hermens).