SONY DSC
SONY DSC Foto: Linda van de Wiel

What's up Samenlopers?

Al weken zijn ze druk met allerlei acties. Lege statiegeldflessen inleveren, auto's wassen en zelfgemaakte armbandjes verkopen: Ilja Goossen (12), Mick Smulders (8), Maas van der Bruggen (6), Fenne Janssen (9) en Luuke van der Sanden (9). Zondag 1 september doen zij mee aan de kinderloop, een onderdeel van de Samenloop voor Hoop in Esch, om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.

Ilja, kun jij uitleggen wat de Samenloop voor Hoop Esch is? Ilja: ,,Om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker, lopen de inwoners van Esch 24 uur lang rondjes in ons dorp. De kinderen die meedoen, lopen maar 24 minuten. Voorafgaand aan de samenloop houden alle deelnemers acties om zoveel mogelijk geld op te halen."

Welke organiseren jullie? Fenne: ,,Ik maak en verkoop arm- en enkelbandjes. Ik heb er al bijna vijftig verkocht voor drie euro per stuk." Mick: ,,Ik doe 'heitje voor een karweitje' en heb lege flessen opgehaald en ingeleverd bij de Spar. Oh, ik heb ook ijsjes verkocht." Maas: ,,Papa en ik hebben ook lege flessen verzameld en ingeleverd. En we hebben auto's gewassen." Ilja: ,,Tijdens de eindmusical van groep acht verkochten we hapjes en smoothies. Daar haalden we 178,80 euro mee op." Luuke: ,,Ik heb een grabbelton gemaakt waar kinderen tegen betaling in konden graaien. En ik heb boeken verkocht. Ook deed ik klusjes zoals stofzuigen en poetsen. Of ik goed kan schoonmaken? Nee joh!"

Waarom doen jullie mee aan de kinderloop? Luuke: ,,Het is goed voor de wereld om wat voor een ander te doen. Ik wil dat iedereen een fijn leven heeft." Mick: ,,Ik loop mee omdat ik graag wil dat iedereen gezond is." Maas: ,,Door geld in te zamelen kunnen zieke kindjes beter worden gemaakt."

Kent een van jullie iemand die te maken had met kanker? Ilja: ,,Mijn moeder kreeg vorig jaar borstkanker. In de zomer van 2018 is zij geopereerd en tot de herfstvakantie kreeg zij chemotherapie. Het gaat nu gelukkig goed met haar." Luuke: ,,Mijn oma heeft ook borstkanker gehad. Mijn opa heeft nu kanker maar het gaat gelukkig weer goed met hem. Onderzoek is dus heel belangrijk." (Tekst en foto: Linda van de Wiel).