Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DRIBBELAARTJES SLUIT, BERENHUIS OPENT NA ZOMERVAKANTIE

Toch onderdak voor Essche peuters

JAN HERMENS

,,We zijn druk bezig met opruimen," vertellen Veronique Mommers en Marion Mols. Peuterspeelzaal De Dribbelaartjes in Esch is sinds vandaag dicht. Voor moederorganisatie Kindertuin was de crèche niet meer rendabel. ,,We weten dit al sinds april en de boodschap kwam niet echt als een verrassing, maar dat neemt niet weg dat we vast wel even moeten slikken als we de deur sluiten." Na de zomer start een nieuwe kinderopvang.

Hoewel De Dribbelaartjes dus gesloten is, kunnen ouders hun kinderen na de zomervakantie min of meer op dezelfde locatie achterlaten. Veronique: ,,De school wordt, als alle renovatieplannen doorgaan, een integraal kindcentrum. Daarin hoort ook kinderopvang. Die gaat stichting Kinderopvang Berenhuis verzorgen. Het is de bedoeling dit in school te doen, dat is nog beter voor de integratie van de peuters."

Acht kinderen telt De Dribbelaartjes nu nog. In het verleden waren dat er veel meer. Veronique: ,,Een groep mag maximaal zestien kinderen tellen. We hebben een jaar of tien, vijftien geleden vier goedgevulde groepen gedraaid. Er zijn nu gewoon niet veel kinderen tussen twee en vier jaar in Esch. Misschien groeit het kindertal in de toekomst wel weer, als er nieuwbouw gepleegd wordt."

AFSCHEID

Marion en Veronique hebben met de peuters al een afscheidsfeestje gevierd. ,,We wilden eigenlijk naar park Molenwijk in Boxtel, maar vanwege de eikenprocessierups hebben we daarvan afgezien. We zijn met de bolderwagen het dorp ingegaan naar een leuke speelplek. Bij een ouder in de tuin hebben we appelsap gedronken en chips gegeten. De kinderen hebben een knuffel uit mogen zoeken, die hadden we nog liggen. En we hebben een groepsfoto gemaakt", aldus Marion.

Bovendien hebben de pedagogisch medewerksters een fotoboek samengesteld. De ouders hebben dit vandaag ontvangen. ,,Voor onszelf hebben we ook een exemplaar laten afdrukken, als herinnering."

Met name Veronique heeft tientallen kinderen zien komen en gaan. Ze werkt al twintig jaar bij de Essche peuterspeelzaal. ,,Ik kom nog wel eens peuters van lang geleden tegen. Soms moet ik even denken, maar vaak herken ik ze wel." Die adolescenten leerden in de peuterspeelzaal sociale vaardigheden, ze luisterden naar verhalen om hun taalvaardigheid te stimuleren, renden en ravotten naar hartenlust buiten, werden spelenderwijs voorbereid op het basisonderwijs.

Veronique: ,,De peuters van nu zijn niet wezenlijk anders dan die van toen. Het zijn wel 'schermkinderen', de invloed van tablets is merkbaar. Ze kunnen kleuren soms eerder in het Engels benoemen dan in het Nederlands. Dat heeft daarmee te maken."

Sinds drie jaar werkt Marion in de peuterspeelzaal. Ze vormt een vast koppel met haar collega. Dat wordt nu ontbonden. ,,Ik begin aan een nieuwe baan." Veronique: ,,Ik blijf bij Kindertuin werken, op andere locaties." Een boek is dicht, een nieuw gaat open.

FOTO BOVEN: Peuterspeelzaal De Dribbelaartjes was gevestigd in een aanbouw van de Sint-Willibrordusschool. Die aanbouw verdwijnt na de renovatie. (Foto: Peter de Koning).


Boxtelse historie

Gidsen van Museum Boxtel verhalen zaterdag 20 juli over de geschiedenis van Boxtel. De activiteit in MuBo start om 14.00 uur. Aanmelden kan via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefonisch: 06-16 04 18 98. Deelname aan de activiteit kost vijf euro.

Fruitliefhebbers mogen zelf bessen komen plukken

Wie van bessen houdt, mag bij Winery and Herbs aan de Boxtelseweg 23 in Schijndel zelf gaan plukken. Er zijn verschillende soorten rijp. Deze week bijvoorbeeld de kruisbes.

Het fruit is geschikt om vers te eten, in te vriezen of om jam van te maken. Het aanbod bestaat onder meer uit kruisbessen, rode bessen, gele frambozen, witte bessen en bramen. Plukken is een vermakelijke activiteit voor kinderen.

Bezoekers wordt verzocht zich voor het plukken even bij de eigenaars van het bedrijf te melden. Dit kan via telefoonnummer (073) 549 65 35. Let op: kruisbessenstruiken hebben doorns. (Foto rechts: eigen collectie).

Afbeelding