BOEK OVER LAATSTE FRATER DE LA SALLE

Levensverhaal van een bijzondere onderwijzer

Ben van Hamond schreef ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de fraters van Tilburg een boek over Bernard Hinten. Hij was de laatste frater-onderwijzer van De La Salle in Boxtel.

De geestelijke Hinten stond bekend als frater Jola. In de Tweede Wereldorlog stond hij voor de klas in Tilburg. De omstandigheden dwongen hem creatief om te gaan met materialen en leermiddelen. Een onderwijsinspecteur merkte zijn talent op voor het speciaal onderwijs en dit betekende een ommekeer in Hintens loopbaan. De frater werd overgeplaatst en belandde, na eerst op de Tilburgse Fransiscusschool te hebben gewerkt, op De La Salle in Boxtel.

Daar zette hij zich met hart en ziel in voor zijn leerlingen. Na zijn 65e verjaardag bleef Hinten doorwerken. Sterker nog, op de dag van zijn overlijden gaf Jola 's ochtends nog les aan vijf jongeren. Hij was toen tachtig jaar. 's Middags werd hij opgenomen in het Liduina Ziekenhuis in Boxtel, waar hij nog diezelfde avond overleed.

AFSCHEID

Twee jaar na het overlijden van de frater namen ook de laatste drie gepensioneerde fraters, na een band van meer dan zestig jaar, noodgedwongen afscheid van De La Salle. Zij verhuisden naar elders. Informatie over het boek is verkrijgbaar via auteur Van Hamond, e-mail: benendiny@hotmail.com.


DE DOMMEL NEEMT DROOGTEMAATREGELEN

Beregeningsverbod in Boxtel door watertekort

In een groot deel van het werkgebied van waterschap De Dommel, waaronder het dorp Boxtel, is het sinds 28 juni verboden om te beregenen met oppervlaktewater. Beken in deze omgeving zijn afhankelijk van regenwater en daar ontbreekt het momenteel aan.

Door het warme weer en de droogte is de hoeveelheid water en de doorstroming in veel beken flink afgenomen. Er zijn beschermende maatregelen nodig voor planten, dieren en de waterkwaliteit. Met het instellen van het onttrekkingsverbod wil het waterschap verdere daling van het waterpeil zoveel mogelijk voorkomen.

Er mag nog wel water worden onttrokken uit de Dommel ten noorden van het Wilhelminakanaal, de Tongelreep en de Zandleij, bijvoorbeeld in Liempde en de buurtschap Langenberg. In alle overige stroomgebieden, inclusief zijsloten en overige oppervlaktewateren, geldt nu een onttrekkingsverbod.

CONTROLE

Het verbod geldt voor vaste onttrekkingsinstallaties en voor mobiele installaties, zoals zuigwagens en giertonnen. Alleen het laten drinken van vee en het bestrijden van brand met oppervlaktewater is wel toegestaan. Waterschap De Dommel voert verscherpte controle uit op de naleving van het verbod om oppervlaktewater te onttrekken. In bepaalde gebieden is beregenen vanuit grondwater onder voorwaarden wel toegestaan.

Het waterschap heeft waar mogelijk de stuwen hoog staan om water vast te houden en te laten infiltreren. Op sommige plekken is zelfs het maaionderhoud uitgesteld om de waterafvoer te vertragen. Verder staat de waterinlaat bij het Wilhelminakanaal helemaal open. Op deze manier komt zoveel mogelijk water het gebied tussen Olen en Sint-Michielsgestel in.

Het waterschap geeft aan dat iedereen iets kan doen om de grondwaterstand op peil te houden. Bijvoorbeeld door tegels in de tuin te vervangen door gras. Zo kan het water de bodem in en draagt het bij aan een hoger grondwaterpeil.

Grondeigenaren, zoals boeren, terreinbeheerders en landgoedeigenaren, kunnen helpen door het regenwater langer in sloten vast te houden.


Vion krijgt goede waardering van vakbroeders

Vion is flink gestegen op de MT500, een lijst met vijfhonderd bedrijven die de beste reputatie in Nederland hebben onder vakbroeders. De vleesverwerker steeg naar plek 107 en werd als beste beoordeeld in de categorie Fast Moving Consumer Goods.

Het reputatieonderzoek naar de bedrijven die in de lijst moeten komen, staat onder leiding van professor Henk Volberda van de Universiteit van Amsterdam. Het gaat om een zogeheten peer-to-peer-research. Voor de lijst zijn circa drieduizend leidinggevenden, ondernemers en bestuurders uit dertig branches gevraagd om aan te geven welke 'concurrent' zij het beste vinden van Nederland.

Er is gekeken naar werkgeverschap, klantgerichtheid, productleiderschap en excellente uitvoering. Vion steeg op de lijst met 191 plaatsen.


LEON SPAAN GAAT NAAR 2COLLEGE

Joris Hermans wordt rector van BHC en JRL

Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs heeft Joris Hermans (48) benoemd tot rector van OMO Scholengroep Boxtel, waaronder het Jacob-Roelandslyceum en het Baanderherencollege vallen. Op dit moment is hij directeur van het Instituut voor Sport en Bewegingsstudies van de HAN University of Applied Sciences in Arnhem en Nijmegen.

Hermans start zijn nieuwe functie op 15 september. Hij volgt Leon Spaan op die per 1 september aan de slag gaat als rector van 2College in Tilburg.
De aankomend rector startte zijn loopbaan in 1996 in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen als diëtist, coördinator voedingsassistenten en kwaliteitscoördinator. Vanaf 2000 tot heden werkt hij, in verschillende functies, aan de HAN University of Applied Sciences. Hij begon als docent voeding en diëtiek. Daarna was hij hoofddocent, programmamanager, opleidingscoördinator, adjunct-directeur en vanaf 2013 directeur aan het instituut voor sport en bewegingsstudies.
Als freelance voedingsdeskundige adviseerde en begeleidde hij sporters bij onder andere de KNSB, Olympische Spelen, TVM schaatsploeg en de KNVB. Vanaf 1997 tot 2000 was hij docent sportvoeding en diëtiek voor NOC*NSF. Daarnaast had en heeft hij diverse bestuursfuncties in sport, onderwijs en gezondheidszorg.