Afbeelding
Foto: Maarten Melis

Discussie lege-emmer-waan


Een alarmistische en een realistische klimaatwetenschapper gaan samen naar de oceaan en scheppen er een emmer water uit. Het water in de emmer is de som van alle kennis die we nu hebben over de werking van ons klimaat, de oceaan is de kennis die we nog moeten ontdekken. De alarmist zegt: ,,Er zit geen vis in mijn emmer, dit bewijst dat er geen vis in de oceaan zit." De realist zegt: ,,In mijn emmer zit ook geen vis, maar laten we eerst de rest van de oceaan maar eens onderzoeken vooraleer drastische conclusies te trekken."

Overtuigd van zijn eigen gelijk, vindt de alarmist nader onderzoek helemaal niet nodig. Desondanks gaan de realisten snel aan de slag teneinde de kennis over ons klimaat te vergroten. Tijdens het onderzoek staan intolerante alarmisten, hun naïeve goedgelovige aanhangers en geestverwante media op de achtergrond voortdurend hysterisch te krijsen, te tieren en te schelden naar die vervelende realistische onderzoekers. Want die vormen een regelrechte bedreiging voor de 'reputatie' en het verdienmodel van de alarmistische lege-emmer-gelovigen en hun bloeiende klimaatindustrieel complex (dat schaterend alle klimaatmiljarden gaat opstrijken).

De rood-groene kameraden willen hun lege-emmer-wetenschap daarom zo snel mogelijk aan de hele wereld opleggen. Maar nu ze steeds meer in het nauw worden gedreven door de onderzoeksresultaten van echte klimaatwetenschappers raken Jetten, Klaver, RaRa-terrorist Duyvendak en Pol Pot-aanhanger Rosenmöller in paniek en willen ze het uiten van klimaatsceptische meningen strafbaar stellen. Wow, de middeleeuwse inquisitie is back! Hoe gestoord kun je zijn? Deze crypto-communistische maniakken radicaliseren steeds verder richting een Noord-Koreaanse dictatuur inclusief strafkampen voor andersdenkenden.

Patrick Moore, medeoprichter van Greenpeace, zei onlangs: ,,Het IPCC bevestigt dat het weer niet extremer wordt. De geringe opwarming van de afgelopen driehonderd jaar past naadloos in het patroon van de afgelopen 10.000 jaar. Er is géén direct bewijs om CO2 als boosdoener te bestempelen. Organisaties die blijven vasthouden aan CO2-gerelateerde opwarming van de aarde zitten allemaal in de zak van politici, ondernemers en andere lieden die financieel voordeel hebben bij de instandhouding van de mythe over de komende verschrikkelijke opwarming."

        HANS PEL


Het wringt in het Dommelbad

De vakantie breekt weer aan en dat betekent afzien voor de schare trouwe banenzwemmers in het Dommelbad. Tot dusverre moesten zij overdag inschikken voor de zwemjeugd. Maar deze zomer tapt beheerder Optisport uit een ander bezuinigingsvaatje. Het baanzwemmen wordt niet alleen verder teruggedrongen naar de randen van de dag, maar ook voor zwemlustige jongeren is het Dommelbad blijkens het vakantieschema overdag nog slechts sporadisch open.
Bij 'eventueel slecht weer' belooft Optisport incidenteel meer vrij zwemmen aan te bieden. Maar dan toch in ieder geval niet op de vrijdagen wanneer het bad dicht blijft en tijdens de bouwvak als de deur maar liefst een hele week sluit.
Al die vrijvallende tijd benut Optisport niet voor schoonmaak en onderhoud van de accommodatie, zoals te doen gebruikelijk was onder de vorige beheerder.
Hier openbaart zich een duidelijke trend. Optisport, mastodont onder de exploitanten van sportaccommodaties, paart bezuinigingen aan commercialisering van de bedrijfsvoering.
Het management voert onduidelijke regels en protocollen in, die ten koste gaan van dienstverlening en toegankelijkheid. Daarnaast worden zwemlessen die onvoldoende opbrengen of geld kosten, successievelijk afgeknepen.Treffend voorbeeld hiervan zijn situaties waar één instructeur voor de ondoenlijke taak staat op meerdere niveaus aan veel jonge kinderen tegelijk les te geven. Want het bad moet maximaal zijn gevuld. Om dat doel te halen, trekt Optisport ook allerlei varianten van betaalde groepsfun aan. Het geld dat deze besloten activiteiten opleveren zou dan ook moeten worden geïnvesteerd in de personeelsbezetting.
De bedrijfsformule van Optisport wringt echter met de maatschappelijke functie van het Dommelbad, dat de gemeente Boxtel juist om die reden heeft laten bouwen. Als eigenaar blijft de overheid verantwoordelijk voor een duurzame exploitatie van de publieke voorziening die een gemeentelijk zwembad hoort te zijn. Het is evenmin in het belang van de volksgezondheid om toe te kijken hoe de citroen wordt uitgeknepen.

        RON LODEWIJKS

FOTO ONDER: Onduidelijke regels gaan ten koste van de dienstverlening in het Dommelbad, betoogt Ron Lodewijks. (Foto: Daisy Renders, 2016).

Buurtsport Boxtel organiseerde zaterdag een groots zwemfeest voor Scouting Boxtel in het Dommelbad. Er werd volop gespeeld in het water. (Foto: Daisy Renders).