Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STICHTING NABIJ WAAKT AAN HET STERFBED VAN BOXTELAREN

Oprechte aandacht in laatste levensfase

JAN HERMENS

,,Wij staan letterlijk dicht bij mensen die hun laatste levensfase ingaan. We luisteren zonder te oordelen en bieden steun. Onze kracht schuilt niet in het grote gebaar. Vaak is onze aanwezigheid al genoeg." Aan het woord zijn Marieke Niestijl en Peter Stehouwer die zich inzetten voor Nabij, de Boxtelse stichting die zich terminale palliatieve zorg verleent.

Stehouwer is vrijwilliger, Niestijl vrijwilligerscoördinator en tevens de enige beroepskracht van de organisatie. Nabij is werkzaam in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch, Gemonde en Sint-Michielsgestel. ,,Ons werk rust op drie pijlers: waken, ondersteuning bieden in hospice Acacia en het bezoeken van mensen thuis, in een zorgcentrum of verpleeghuis", licht Niestijl toe. ,,Tijdens het waken maken onze mensen iemands laatste dagen of uren mee." Wanneer de dag van het leven langzaam overgaat in de avond, blijven de vrijwilligers in de buurt. ,,Zij ervaren het als iets heel bijzonders dat ze een ander bij mogen staan tijdens zo'n intiem moment."

LEVENSPAD

Wie een cliënt thuis of in een zorginstelling bezoekt, loopt doorgaans iets langer mee op diens levenspad. Het vrijwilligerswerk houdt verband met de dood, maar die loert niet voor iedereen direct om de hoek. Stehouwer: ,,Contacten duren soms maanden of langer, bijvoorbeeld als een cliënt aan een ongeneeslijke ziekte lijdt. Dan ontstaat er een band met mensen. Er komen verhalen los en soms diepzinnige levensvragen."

Het besef dat cliënten binnen afzienbare tijd komen te overlijden, is aanwezig. Maar er is ook plezier, benadrukt Stehouwer: ,,Ik heb geregeld lol tijdens een bezoek. Er is zeker ruimte voor luchtigheid."

Geïnteresseerden die een steentje bij willen dragen aan het werk van Nabij, hoeven geen zorgachtergrond of specifieke opleiding te hebben. Niestijl: ,,We voeren eerst een kennismakingsgesprek. Daarna volgt een cursus van zeven avonden. Vooral belangrijk is dat vrijwilligers zich in kunnen leven in andere mensen en een luisterend oor zijn." Stehouwer vult aan: ,,Wederzijds respect, jezelf kwetsbaar durven opstellen naar de ander, levert écht contact op. Wij geven oprecht aandacht aan mensen."

Potentiële vrijwilligers kunnen zich bij Nabij melden via coordinator@bestuurnabij.org. Families die met spoed iemand zoeken om te waken bij een terminale cliënt, kunnen contact opnemen met de stichting via telefoonnummer 06- 13 10 13 76.

FOTO BOVEN: Marieke Niestijl bezoekt namens stichting Nabij in het Liduina-ziekenhuis een van haar cliënten: Ramona Simeoni. Soms gaan ze naar buiten om te praten of te genieten van het groen. (Foto: Peter de Koning).


HANS 'STIEKEL' VAN STEKELENBURG (1958-2019) OVERLEDEN

Architect met hart voor Selissenwal

MARC CLEUTJENS

Selissenwal ging Hans van Stekelenburg aan het hart. Als geen ander was de architect betrokken bij de renovatie van 'zijn' Boxtelse wijk. Sterker nog, tien jaar voordat die megaoperatie begon, had hij met compagnon Cleem Snijders de eerste plannen al op de tekentafel liggen. Vorige week overleed Van Stekelenburg - bij velen bekend als 'Stiekel' - aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Hoewel Van Stekelenburg werkte voor opdrachtgevers in de wijde omtrek, springen de projecten die hij in zijn eigen geboorte- en woonplaats uitvoerde het meest in het oog. Daarbij is het atelier van SintLucas aan de Dommel een parel. Het met gekleurde leistenen beklede gebouw is de blikvanger van de creatieve campus die de school aan de Burgakker heeft gerealiseerd.
Tal van markante gebouwen komen van de tekentafel van Van Stekelenburg, die sinds 1992 een maatschap vormde met Cleem Snijders. In Boxtel zijn dat onder meer de verzorgingshuizen Elisabethsdael en Vinckenrode, wooncomplex De Baronije en basisschool De Beemden. In Liempde tekende de inventieve architect een aantal huurwoningen aan de Heideweg en ontwierp hij het plan Witte School.

BRANDGANG

Van Stekelenburgs wieg stond in een flat aan het Maria Reginaplein. Hij groeide daar op met zijn latere compagnon, die een trappenhuis verderop woonde. Met Snijders speelde hij samen in De Kiekenhof en bezocht hij basisschool De Zonnehoek. Nadat beide gezinnen verhuisden binnen de wijk, lag slechts een smalle brandgang tussen huize Van Stekelenburg en huize Snijders. De vrienden gingen naar het Jacob-Roelandslyceum en zaten op basketbal bij JRC. Snijders omschreef Van Stekelenburg deze week als een broer: ,,Ik heb twee broers, Hans is nummer drie."
Na zijn architectuuropleiding aan de TU in Delft keerde Van Stekelenburg terug naar Boxtel. Hij had intussen stage gelopen bij de ook uit Selissenwal afkomstige architect en stedenbouwkundige Paul Strik. Omstreeks 1986 ging hij aan de slag voor Piet en Cleem Snijders. Die samenwerking resulteerde in 1992 - na de pensionering van Piet Snijders - in de oprichting van Architektenburo Snijders en Van Stekelenburg. Twee jeugdvrienden werden compagnons en openden fier hun eigen kantoor aan de Stationsstraat.

MAGERE JOSJE

De renovatie van Selissenwal is nauw verbonden met Van Stekelenburg. In opdracht van woonstichting Sint-Joseph, deze week omgedoopt tot Joost, ontwierp hij de woongebouwen Rentmeester en Banier. Met gevoel voor historie integreerde de architect Magere Josje in het ontwerp. De ranke klokkentoren van de gesloopte Maria Reginakerk bleef zo behouden. Selissenwal draagt ook na Van Stekelenburgs dood zijn handtekening.

MAATSCHAPPIJ

Met andere lokale architecten werkte hij samen in klankbordgroep BAeSS, die het gemeentebestuur van Boxtel gevraagd én ongevraagd adviseerde over ruimtelijke vraagstukken. Ook zette hij een expositie op over het leven en werk van 'leermeester' Paul Strik. Daarnaast was hij maatschappelijk betrokken en langdurig verbonden aan rugbyclub Ducks en hockeyclub MEP. Beide clubs benoemden hem tot lid van verdienste. De Angelaschool kon vele jaren rekenen op Van Stekelenburg. Hij was bestuurslid en stond vaak voor de klas als gastdocent.
Hans van Stekelenburg overleed op 27 juni. Hij is slechts 61 jaar geworden.

FOTO ONDER: Hans van Stekelenburg was trots op zijn ontwerp voor het nieuwe SintLucas-atelier in Boxtel. Het is een de meest beeldbepalende gebouwen in zijn omvangrijke oeuvre. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
     ...HANS VAN STEKELENBURG... 

(Foto: Architektenburo Snijders en Van Stekelenburg).