'Het liefst wil ik morgen beginnen met renoveren'

JULES HAMELEERS

,,Ik hoef mijn ogen maar dicht te doen en ben er weer. De geuren, de klanken, de gangen die kilometers lang leken, de ruimte om te spelen en te leren." Zo begint Carry Dirkx haar inspraak tijdens de Haarense gemeenteraadsvergadering vanavond. Als ouder van een kind op de Sint-Willibrordusschool, roept zij de bestuurders op het belang van de school in te zien en prioriteit te geven aan uitgebreide renovatie van het pand.

Dirkx' basisschool in haar geboorteplaats Asten was te laat met het vernieuwen van het gebouw: de leerlingen moesten geëvacueerd worden vanwege scheuren in de vloer. Door haar inspraakreactie wil zij dit soort taferelen, namens veel Essche ouders, voorkomen. Ze benadrukt het belang van de Sint-Willibrordusschool voor de gemeenschap, omdat ook meerdere sportclubs gebruik maken van de gymzaal. Bovendien is het schoolplein de plek waar kinderen samen spelen en ouders elkaar ontmoeten.

Ook het schoolbestuur ziet de noodzaak van een renovatie. ,,Het liefst begin ik morgen", aldus Hajo Renkema, bestuurder van overkoepelende organisatie Cadans Primair. Hij liet veel onderzoeken uitvoeren om de staat van de school te bepalen. De conclusie was duidelijk: het gebouw is op.

Daarom liet Renkema een ontwerp maken door Frenken/Scholl Architecten, dat hij op 13 juni al presenteerde tijdens het raadsplein, een informatie- en discussiemogelijkheid voor inwoners en raadsleden. In deze visie blijven de buitenmuren van het gebouw staan, maar gaat verder vrijwel alles op de schop: de daken worden vernieuwd, er komt dubbel glas en nog vele andere duurzame maatregelen worden genomen. Hierdoor moet de Essche school een bijna-energieneutraal gebouw (BENG) worden. Ook wordt de gerenoveerde school op deze manier een volwaardig alternatief voor nieuwbouw.

MEER LEERLINGEN

Door een andere indeling van het gebouw, komt er meer lesruimte: want het aantal leerlingen zal stijgen, is de verwachting. Het plan zou zo'n vier miljoen euro kosten, waarvan de school zelf één miljoen kan investeren en en de rest dus op het conto van de gemeente Haaren komt.

Een besluit van het college van B en W laat echter nog even op zich wachten. Wettelijk moet het vóór 1 januari 2020 een reactie gegeven op het verzoek, maar volgens ouders, Renkema en directeur Wilma van der Pol mag er best wat meer vaart achter zitten. Renkema hoopt dat het gemeentebestuur zo snel mogelijk zijn verantwoordelijkheid neemt: ,,De gemeente heeft een zorgplicht voor scholen."

Zoals Dirkx het beschrijft in haar inspraak: ,,Esch wil heel graag een schoolgebouw dat top is. En we hopen dat de gemeente Haaren daaraan prioriteit geeft, in aandacht en in geld."