ANONIEM VERDACHTE SITUATIES MELDEN

Veiligheidsnetwerk BIN maakt toch doorstart

HENK VAN WEERT

Na een veelbelovende start in januari 2017 beleefde het Buurt Informatie Netwerk (BIN) negen maanden later een treurig einde in de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel. Na softwareproblemen kreeg het systeem, waarin burgers anoniem verdachte situaties kunnen melden, te maken met een data-lek. Reden om acuut met het project te stoppen. Sinds deze week beleeft BIN een doorstart.

In oktober 2017 werd bekend dat - tegen de afspraken in - e-mailadressen van ruim tweeduizend aangesloten netwerkleden bekend werden bij de BIN-coördinatoren, de zogeheten Binco's die per wijk de meldingen van onveilige plekken en incidenten ontvangen en doorgeven aan de politie. En daarmee was ook de anonimiteit van de melders geschonden. Een data-lek in nota bene een veiligheidsnetwerk werd destijds door beide gemeenten omschreven als 'wrang'. De hoop om een maand later al een vernieuwd systeem in gebruik te nemen, bleek te optimistisch. Het duurde uiteindelijk anderhalf jaar.

VERANTWOORDELIJKHEID

,,Het was moeilijk om goede software te vinden om data veilig te beheren. Pas sinds kort zijn we met een bedrijf in zee gegaan", meldde Astrid van de Wijdeven, die namens de gezamenlijke ambtenarenorganisatie MijnGemeenteDichtbij het BIN aanstuurt. De Gestelse burgemeester Jan Pommer, die komende zaterdag met pensioen gaat, toonde zich blij dat hij nog in functie meemaakt dat BIN opnieuw van start gaat. ,,Want veiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen, niet alleen van de professionals. De politie is afhankelijk van burgers die medeverantwoordelijkheid willen dragen voor hun eigen leefomgeving."

EXTRA OGEN EN OREN

Zijn Boxtelse collega Naterop sprak de hoop uit dat de Binco's weer snel een netwerk weten op te bouwen. Want de politie heeft 'extra ogen en oren' van burgers met verantwoordelijkheidsgevoel hard nodig, aldus de beide burgemeesters.

Naterop heeft 'veel vertrouwen' in het nieuwe BIN. ,,Het netwerk is uitgebreid getest en draait inmiddels tot volle tevredenheid in bijvoorbeeld 's-Hertogenbosch. Aanpakken, niet wegkijken, staat hoog op de agenda in Boxtel. Daar werken we als gemeente hard aan samen met de politie. Maar extra ogen en oren kunnen we goed gebruiken. Ik vraag dan ook iedereen zich in te schrijven op www.mijnbin.nl en verdachte dingen anoniem te melden. Samen gaan we voor een veilig Boxtel!" In de test kwamen nog wel wat verrassingen boven water, maar de programmatuur is nu goed en kan verder uitgebouwd kan worden, volgens de projectleider Van de Wijdeven.

Op het moment dat BIN in 2017 stopte had het netwerk in Boxtel zo'n dertienhonderd leden en in Sint-Michielsgestel ongeveer negenhonderd. Wie BIN-lid was of wil worden, dient zich (opnieuw) aan te melden www.mijnbin.nl. In de gemeente Boxtel zijn nog enkele functies als Binco vacant.

Boxtel

HavemansKunst

Galerie HavemansKunst heeft twee exposities ingericht in Boxtel. In restaurant De Waag aan de Markt zijn tot medio september foto's en gedichten van Roos Bijleveld uit Gilze en schilderijen van Theo van Leipsig uit Helmond te zien. De wanden in huisartsenpraktijk Leenders & Van Riel aan de Bosscheweg worden opgesierd met krachtig geschilderde en kleurrijke doeken van Tineke Hutten uit Heino.

Klimaatworkshops

Mensen kunnen zich tot zondag 22 september inschrijven voor duurzame workshops 'Praat en daad voor het klimaat' via David Andreae (Transitie Boxtel), e-mailadres: ttboxtel@gmail.com of telefoonnummer (0411) 67 75 97 of Mirjam Bemelmans, telefoonnummer (0411) 68 44 19. De workshops zijn op maandagavonden van 30 september tot en met 6 november. De reeks kost veertig euro.