Afbeelding
Foto: Maarten Melis

DANKZIJ GREEP UIT RESERVES TOCH OVERSCHOT OP JAARREKENING


Boxtel: meer lasten dan baten in 2018

JAN HERMENS

De gemeente Boxtel gaf in 2018 ruim 2,5 miljoen euro meer uit dan er binnenkwam. Althans, als de greep van dik drie miljoen uit de reserves niet wordt meegerekend. In 2017 en 2016 was dit anders, toen overstegen de baten de lasten, ook zonder incidentele bijdrages uit de spaarpot. Dit blijkt uit de jaarrekening 2018. Die is goedgekeurd door accountantsbureau Mazars. Dinsdag 2 juli bespreekt de gemeenteraad het financiële stuk.

Volgens het accountantsbureau is de weerstandscapaciteit van Boxtel in orde. Dat wil zeggen dat de gemeente onvoorziene, niet begrote tegenslagen het hoofd kan bieden. Wel wijzen de deskundigen oog te houden voor de dreigende begrotingstekorten in de komende jaren. Wanneer de reserve daalt, neemt ook het weerstandsvermogen af.

OVERSCHOT

Jankhim Han namens Mazars: ,,De jaarrekening laat een klein overschot zien van 608.000 euro. Dat betekent dat de begroting van 2018 een reëel beeld gaf van verwachte inkomsten en uitgaven." Overigens is dat overschot er enkel, doordat er gaandeweg het jaar 2018 ruim drie miljoen euro uit de reserves, het spaarvarken van de gemeente, is geput.

De accountants plaatsen wel enkele kanttekeningen bij de jaarrekening. Zo staat er voor 69.000 euro aan vorderingen van sociale zaken uit 2016 en 2017 open, waarvoor geen voorziening is opgenomen. Dat verbaast de controleurs. Ze achten de kans klein dat dit geld ooit nog bij de gemeente terechtkomt.

Verder heeft Boxtel een later verkregen eindafrekening zorglasten van de gemeente 's-Hertogenbosch niet in haar administratie verwerkt. Dit gaat om 134.000 euro. ,,En daarnaast zijn er, zoals vrijwel overal in Nederland, lopende contracten die Europees aanbesteed hadden moeten worden, maar wat niet is gebeurd. We hebben het dan over 681.000 euro", legt Han uit.

VERSCHILLEN

In totaal is een bedrag van 884.000 euro aan ongecorrigeerde verschillen in de jaarrekening aangetroffen. De drempel voor goedkeuring ligt in deze jaarrekening op 908.340 euro.

Daarnaast heeft Mazars in totaal 88.000 euro aan onzekerheden geconstateerd. Die hebben te maken met prestatielevering in de zorg. Pas bij een bedrag van meer dan 2,7 miljoen aan onzekerheden zou de goedkeuring van deze jaarrekening in gevaar zijn gekomen.

Wat betreft de grondvoorzieningen vindt Mazars de inschattingen van het college optimistisch. Het handelt dan om bedrijventerrein Vorst B, waar GreenTech Park Brabant gepland staat.

Verder raden de accountants het gemeentebestuur aan een voorziening te treffen voor wachtgeld ten behoeve van oud-wethouders.


Belastingservice KBO

Leden en niet-leden van KBO Boxtel kunnen gebruik maken van de belastingservice, waarbij vrijwilligers mensen die daar behoefte aan hebben een helpende hand bieden bij het invullen van de aangiftes. De service kost twaalf euro per adres. Wie zich als vrijwilliger voor de belastingservice op wil geven kan daarvoor nog terecht bij Theo van Hamond, telefoonnummer (0411) 67 16 47 of e-mail: theo.van.hamond@home.nl.


GEIT JIP AL HET VIERDE SLACHTOFFER VAN TE VEEL ETENSRESTEN

Geitenwei: 'stop met voederen a.u.b.'

JULES HAMELEERS

Een wanhopige oproep deze week door de vrijwilligers van de Geitenwei in de Boxtelse wijk Selissenwal: 'stop met voedsel over het hek gooien voor onze dieren'. Zaterdag at geit Jip zich dood aan voedsel dat voorbijgangers over het hek gooiden. Coördinator Anky Moonen: ,,We vinden van alles: ijs, stroopwafels, nasi, noem maar op."

De dieren van de Geitenwei krijgen al voldoende voedsel van de vrijwilligers. Wanneer voorbijgangers dan bijvoeren, eten de beesten meer dan ze kunnen verdragen. De kosten voor de dierenarts en mogelijk de aanschaf nieuwe dieren is soms moeilijk om op te vangen voor de beheerstichting, die rond moet komen van subsidie. De maag van de pony moest al eens leeggepompt worden en ezel Ponk overleed zo'n jaar geleden ook al aan te veel voedsel. En ook konijn Hendrik legde op die manier het loodje. En nu dus vierjarige geit Jip.

OVERDAAD

,,Mensen gooien alles over het hek, je kunt het zo gek niet bedenken", zegt coördinator Moonen. Maar ook hier geldt: overdaad schaadt. ,,Ze denken misschien: één appeltje kan toch geen kwaad? Maar als veertig mensen dat denken, zijn het evenveel appels. En geiten eten zo lang tot ze er dood bij neervallen."

De medewerkers van de Geitenwei proberen van alles om voorbijgangers bewust te maken. Er hangen bordjes met waarschuwingen en ze spreken er mensen op aan. Ook zetten ze al eens een kliko neer, omdat het gevoel ontstond dat mensen hun overbodig afval bij de dieren dumpten. ,,Maar ik moet wel zeggen dat het overgrote deel er wel rekening mee houdt. Ik zie ook vaker kinderen er hun ouders op aanspreken. Maar degenen die er geen rekening mee houden, zijn het probleem."

ZONNEPANELEN

Maar het is zeker niet alleen kommer en kwel bij de Geitenwei. Om die te helpen met het besparen van geld, schonk de gemeente Boxtel acht zonnepanelen. Wethouder Peter van de Wiel was dinsdag aanwezig bij de plaatsing: ,,Dat maakt dit de eerste energieneutrale geitenwei in Nederland."

De vrijwilligers zijn sowieso bezig met duurzaamheid: ze scheiden al hun afval, kiezen voor zuinige lampen en gebruiken voornamelijk regenwater voor de verzorging van de dieren. En langzaam maar zeker maakt de kinderboerderij steeds meer positieve veranderingen door, zoals ook het plaatsen van nieuwe bomen. ,,We komen er wel! We doen dit 'pas' 32 jaar, dus dat moet helemaal goed komen", lacht Moonen.

FOTO LINKS: Geit Jip werd deze week dood aangetroffen op de Geitenwei. Het dier was pas vier jaar oud. Overvloedig voedsel, over de hekken geworpen door passanten, deden Jip de das om. Daarom roept coördinator Anky Moonen mensen nu met klem op te stoppen om etensresten bij de dieren te gooien. (Foto: Nadja Henkel).

FOTO RECHTS: Het kwik steeg dinsdag boven de 33 graden, maar dat weerhield wethouder Peter van de Wiel er niet van om op het dak van een dierenhok te klimmen en mee te helpen met het plaatsen van zonnepanelen. (Foto: Jules Hameleers).

Afbeelding
Afbeelding