GEMEENTE BOXTEL HAALT BROEKRIEM AAN

Begroting sluitend krijgen is pittige klus

JAN HERMENS

Verwachtte de gemeente Boxtel een jaar geleden nog een overschot van drie miljoen euro op de meerjarenbegroting voor 2023, nu zijn de vooruitzichten heel anders. Er dreigt voor dat jaar een tekort van 2,5 miljoen. Dit is nog exclusief een wensenpakket van circa één miljoen euro. Maar eerst is het zaak een oplossing te vinden voor het gat van 1,8 miljoen euro waar de gemeente dit jaar mee kampt én voor het verwachte tekort van 4,8 miljoen euro volgend jaar.

Wethouder Herman van Wanrooij legt uit: ,,Volgens de meerjarenbegroting van 2018 zouden we in 2019 op nul uitkomen. Ontwikkelingen in met name de jeugdzorg en de Wmo hebben daar verandering in gebracht. Daarnaast hebben we minder geld ontvangen van het Rijk. Dat was in 2018 al het geval. We rekenden op een inhaalslag vanuit Den Haag, maar die is uitgebleven en ik verwacht die ook in 2020 niet."

MAATREGELEN

Om de begroting op orde te krijgen, zijn maatregelen noodzakelijk. College en gemeenteraad hebben zich twee weken geleden samen achter gesloten deuren gebogen over oplossingsrichtingen. Wethouder Van Wanrooij: ,,Concrete voorstellen volgen later. Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 2 juli presenteren we een verdere doorkijk in het proces dat moet leiden naar een sluitende begroting in oktober."

Dat er projecten sneuvelen of aangepast worden, lijkt onontkoombaar. De herinrichting van de Rechterstraat en de Stationsstraat gaat door, als het aan het college ligt tenminste. ,,In het coalitieakkoord zijn verder drie beleidsterreinen vastgelegd die we zoveel mogelijk ontzien: duurzaamheid, sociaal domein en Move '31. Of dat helemaal lukt, moet nog blijken."

MISSIE

Van Wanrooij heeft één grote missie: ,,In oktober een sluitende meerjarenbegroting presenteren waar de hele gemeenteraad achter kan staan en waar een volgende coalitie mee verder kan. Immers, er zijn eind volgend jaar verkiezingen, vanwege de aansluiting van Esch bij Boxtel."

Van een meerjarenbegroting moeten het eerste en laatste jaar sluitend zijn, geeft de wethouder aan. ,,In dit geval betekent dit, dat we in 2020 en 2023 op nul moeten uitkomen. In de tussenliggende jaren mag er sprake zijn van een tekort, als dat tenminste niet leidt tot een negatieve stand van de algemene reserves." Alle gemeenten moeten hun begroting inleveren bij de provincie. Die bewaakt hun financiële situatie, vandaar deze regels.

Wethouder Van Wanrooij: ,,2023 duurt nog even. Oplossingen vinden voor 2019 en 2020, dát is een ware uitdaging."

In de zomer wordt een benchmark en quickscan uitgevoerd: een globale evaluatie van kansen, knelpunten en verbetermogelijkheden. De uitkomsten moeten richting geven aan de voorstellen om de begroting te laten sluiten. Na de zomer praat het college de gemeenteraad hierover bij.