De loempia's en andere Surinaamse en Indonesische lekkernijen van Rosita Tomo (midden), worden inmiddels al elf jaar genuttigd door de Bazaar-bezoekers. (Foto's: Bas van den Biggelaar).
De loempia's en andere Surinaamse en Indonesische lekkernijen van Rosita Tomo (midden), worden inmiddels al elf jaar genuttigd door de Bazaar-bezoekers. (Foto's: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

MULTICULTUREEL FESTIVAL TREKT DUIZENDEN BEZOEKERS

Bazaar Boxtel biedt meer dan hutspot

Terwijl muziek van onder meer de Boxtelse formatie Byrds on the Wind, reggaegroep Fijahborn en afsluiter De Band van Vanavond zorgden voor een echte festivalsfeer, wist een bijzonder gelegenheidstrio - bestaande uit Joia Rath, Fenne van Wuijtswinkel en Harry Hendriks - menig gevoelige snaar te raken. Muziek was er ook van deejay Mister Waggy, beter bekend als René Wassenberg, die zijn debuut maakte op de Bazaar. Als echte vinylfanaat draaide hij klassiekers van onder meer de Engelse band The Police. ,,Ik draai platen uit de jaren '70 en '80. Vandaag vul ik de ruimte tussen de verschillende optredens op. Maar vaak ben ik op foodfestivals te vinden," vertelde hij.

Michel Verhoeven, voorzitter van stichting Bazaar Boxtel, was tevreden over de mooie dag. ,,Alle kramen zijn bezet, de optredens zijn leuk en er is veel belangstelling voor de ideële kramen", stelde hij. ,,Ook is er veel te doen voor de jeugd. De Bazaar is voor alle leeftijden én is een prachtige mengeling van culturen."

De zeventig vrijwilligers die zondag op de been waren, deden er dan ook alles aan om de dag tot een succes te maken. Een van hen was Hilal Yilmaz: ,,Het is bijzonder deel van dit geheel uit te maken, iets te betekenen voor anderen. Ik zie de Bazaar als een cultureel manifest."

VAN FRIET TOT LOEMPIA

De veelheid aan culturen kwam het best tot uiting in de vele verschillende eetkraampjes. Van friet tot loempia en van falafel tot vegan hapjes, voor elk was een lekker hapje. Faaduma Jama bood Somalische lekkernijen als Sambuuso en Bajias aan. ,,Koken is niet mijn werk hoor. Ik maak deze hapjes speciaal voor de Bazaar. En ik ben er elk jaar. Waarom? Voor de gezelligheid."

Bezoekster Thea Hazenberg trakteerde zichzelf en haar vriendin Grace van der Steen op een van de hapjes van Faduuma. ,,De hapjes zijn heerlijk. Dat is een voor de belangrijkste redenen dat ik elk jaar kom. En mijn kleindochters gaan zo dansen. Die ga ik natuurlijk bewonderen." Grace vulde aan: ,,De sfeer is hier altijd zó fijn. Er is een prachtige interactie tussen verschillende culturen."

Dit zag ook Linsey van de Sande. Samen met haar kind Xavi was ze vanuit 's-Hertogenbosch naar Boxtel gekomen om een bezoek te brengen aan het multiculturele festival. Linsey zat ontspannen in de zon terwijl haar zoontje ademloos luisterde naar een verhaal dat werd voorgelezen door een medewerker van Bibliotheek Babel. ,,Ik werk in Boxtel dus ik kende de Bazaar al van naam. Het is echt een tof evenement en het ruikt zó naar lekker eten", lachte ze. ,,Ik ben een reislustig persoon en door dit festival kom ik direct in een vakantiestemming."

MEER DAN HUTSPOT

Filou – verkleed en geschminkt als zombie - is samen met haar moeder naar park Molenwijk gekomen. ,,Ik ga zo optreden met mijn dansschool Moevz", vertelt ze. ,,We gaan dansen op het nummer Thriller van Michael Jackson. Ik vind het best spannend hoor. er komen zoveel mensen kijken. Nu trek ik eerst een envelop voor de loterij. Ik hoop dat ik wat win." Filou had geluk. Ze won een bon voor een gratis kop koffie met appelgebak: ,,Yes!"

Annelie Ninaber van Eyben was samen met haar man en kinderen present op de Bazaar. ,,Het is onze jaarlijkse traditie. Lekker struinen over de markt, leuke spulletjes kopen en met een kleedje en een drankje genieten", stelde ze. ,,Het mooie van dit evenement is dat het mensen samenbrengt."

Babs van de Anker was voor het eerst op het festival. ,,Ik woonde lange tijd buiten Boxtel maar dit jaar lukt het me eindelijk te komen. Het leukst vind ik het eten. Ik wil mijn kinderen meegeven dat er meer is dan hutspot. Dus we gaan zo lekker lunchen."

Kraamhouders op de bazaar wisten leuke verhalen te vertellen over hun verkoopwaar.
Na een onderhandelperiode werd de verkoop afgerond.
Jongerenwerker Denny Janssen van R-Newt gaf uitleg over het camper-initiatief.
Bezoekers genoten optimaal van de diverse optredens in park Molenwijk.
Nu is het mijn beurt, moet dit kind gedacht hebben. Hij deed een greep naar de microfoon.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding