Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VEEL BELANGSTELLING VOOR ZOMERSE LUSTRUMEDITIE VAN LIVE IN LIEMPDE

Park Live een aanwinst voor Liempds locatiefestival

,,Zoiets bestaat echt niet hoor in Sint-Niklaas", zegt singer-songwriter Eli Goffa. Hij was zondagmiddag ook na zijn vierde optreden op Live in Liempde overdonderd door de hartverwarmende reacties van het publiek. Goffa was een van de artiesten die deelnam aan de tropische lustrumeditie van het cultureel huiskamerfestival. Dat bestond voor het eerst ook uit Park Live, een gratis evenement dat honderden extra bezoekers naar het Concordiapark lokte en een aanwinst bleek.

Eli Goffa - artiestennaam van Elie De Prijcker - was net als de andere artiesten van Live in Liempde op een beeldschone locatie geposteerd. Zittend aan een vijver waarin zilveren bollen langzaam dobberden, zong de Vlaming zijn gevoelige pop- en bluesliedjes.

Een artiest neerzetten op een droomlocatie. Dat is dé kracht van Live in Liempde. De organisatie - Trees van Nunen, William van Houtum, Karin van den Broek, Arjan Terlouw, Judith Terlouw en gastbestuurder Marc Cleutjens - vond ook voor deze lustrumeditie prachtplekken. Goffa voelde zich thuis in de prachtige hof van Leon en Anita Welvaarts van Salix Tuinen aan de Roderweg. ,,We zijn trots dat we onderdak mogen bieden aan Live in Liempde", glunderde Leon. ,,Het is een prestatie om zo'n bijzonder festival te organiseren."

OPENHARTIGE LIEDJES

De andere singer-songwriter die Live in Liempde bezocht, was Garrison Starr uit Los Angeles. Ze trad op in de monumentale boerderij van Rik en Inez de Greef aan de Eikendaal. Tussen de openslaande staldeuren vertolkte ze haar openhartige liedjes over opgroeien in een verstikkend christelijk milieu in Mississippi en de angst om uit de kast komen. Het publiek genoot in de schaduw van een machtige notenboom.

SNIKHETE BAKKERIJ

Jade Mintjens uit Westmalle stond in de snikhete bakkerij van Jos en Ine van Eijndhoven tussen de bakmachines geposteerd. Terwijl Jos ovenverse broodjes bakte, vermaakte de Vlaamse cabaretière met liedjes en anekdotes. ,,In België is het de droom van iedere artiest om in het Sportpaleis van Antwerpen te staan", lachte ze. ,,Welnu, ik sta in de bakkerij van Liempde."

Tal van actuele onderwerpen passeerden de revue: de mondiale bemoeizucht van Poetin, de voortslepende Brexit en de neergang van Michael Jackson. ,,Hij had veertien operaties nodig om blank te worden. Eén documentaire is genoeg om hem weer zwart te maken." De Vlaamse genoot. ,,Het is fijn om mee te doen aan dit festival. Westmalle is niet half zo gezellig als Liempde, al hebben wij natuurlijk beter bier."

SPORTSCHOOLTYPES

De enige lokale act van Live in Liempde was te zien in de brandweerkazerne aan de Oude Postbaan. Daar werd onder regie van Lieke Faber het toneelstuk 'Uit evenwicht' opgevoerd dat was geïnspireerd op de hechte brandweercultuur. Hoofdrolspelers Joost van Vugt, Marianne Stoesser en Joleen van Rooij schitterden in hun rollen als de met een burn-out kampende brandweerman Bernard, de klagende Sophie en de ambitieuze televisieproducent Annemarieke. Het spel werd 'ontregeld' door twee uitrukmomenten waarbij de brandweerauto met loeiende sirenes de straat uitreed. Hilarisch was de terugkomst van de brandweerlieden. De spuitgasten bleken getransformeerd in stoere sportschooltypes in brandweeroverall.

,,We werken graag mee aan het festival", vertelde Malonka Baijens, sinds januari postcommandant in Liempde. ,,Het toneelstuk laat de mens achter de brandweer zien en geeft een beeld van de hechte band die brandweervrijwilligers hebben." Baijens greep de komst van driehonderd theaterliefhebbers aan om sleutelkoorden uit te delen en te wijzen op brandpreventie.

STEVIGE BEATS

De deelnemers aan Live in Liempde werden in vier groepen rondgeleid door het dorp. De Liempdse gidsen Arnold van den Broek, Harrie Raaimakers, Paul Saris en Arthur Brands hielden onderweg halt bij plekken als het monument van de Laatste Liempdenaartjes. ,,Een herinnering aan 1996 toen we afhankelijk werden van Boxtel", grinnikte Brands.

Ontmoetingscentrum D'n Liempdsen Herd was de spil van de vijfde editie van Live in Liempde. Hier werden de theaterliefhebbers begroet en vond ook Park Live plaats. Dat gratis festival bleek een aanwinst voor het altijd snel uitverkochte Live in Liempde. Vanaf drie uur was het gezellig druk in het Concordiapark, waar artiesten optreden als het duo Lisa van Nunen & Pim Lavaleije, de Boxtelse band vanBakkus en deejay Mr. Diabetix (Joris Kramer). ,,Het was een heerlijk festival", blikte Joris terug. ,,Ik heb mijn set rustig opgebouwd. Eerst lekkere chillmuziek, daarna stevige beats."

Ingrid van Veen uit Boxtel genoot van Live in Liempde. ,,Ik had er al veel over gehoord en kon dit jaar eindelijk kaartjes krijgen. Gelukkig maar. Mijn dochter Marianne speelde de hoofdrol in het toneelstuk. Ik heb genoten!"

FOTO BOVEN RECHTS: De opkomst van deze zeer goed verzorgde brandweermannen zorgde voor hilariteit bij het publiek. Zij waren onderdeel van een toneelstuk dat onder regie stond van Lieke Faber. In dat stuk vertolkten Joost van Vught, Marianne Stroessner en Joleen van Rooij de hoofdrollen. (Foto's: Peter de Koning).

FOTO BOVEN LINKS: Park Live bleek een regelrechte hit. Dit kleinschalige foodtruckfestival in het Concordiapark was door iedereen gratis te bezoeken: het was bij wijze een cadeautje van de organisatie wegens het vijfjarig bestaan van Live in Liempde.

Afbeelding