In de Sint-Lambertusschool in Gemonde komt een mfa, inclusief dorpshuis. De gemeenteraad gaf daar donderdag groen licht voor. (Foto: Annelieke van der Linden, 2018).
In de Sint-Lambertusschool in Gemonde komt een mfa, inclusief dorpshuis. De gemeenteraad gaf daar donderdag groen licht voor. (Foto: Annelieke van der Linden, 2018). Foto: Annelieke van der Linden

LAMBERTUSSCHOOL WORDT VOOR 1,2 MILJOEN EURO VERBOUWD

Gestelse raad stemt unaniem voor mfa

JAN HERMENS

De kogel is door de kerk: basisschool Sint-Lambertus in Gemonde wordt verbouwd tot multifunctionele accommodatie (mfa). Die herbergt onder meer een dorpshuis. Donderdag ging de raad van Sint-Michielsgestel unaniem akkoord met het voorstel: er wordt 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld. De gemeente neemt het eigendom van het gebouw over van overkoepelend schoolbestuur Cadans Primair.

De gemeente voorziet in eerste instantie een exploitatietekort van dertigduizend euro per jaar. Een subsidie moet dit gat dichten. Tiny Schellekens vertelt namens de initiatiefgroep die het plan voor een mfa ontwikkelde: ,,Er zijn zeven enthousiaste mensen gevonden die een stichtingsbestuur gaan vormen. Zij variëren in leeftijd van 23 tot om en nabij de vijftig. Jonge honden dus die staan te trappelen om invulling te geven aan de mfa."

Het stichtingsbestuur moet nog officieel worden gemaakt. Dat wil niet zeggen dat de betrokkenen stilzitten. Inmiddels worden al verenigingen benaderd om hun bijeenkomsten in de nieuwe accommodatie te houden. ,,Het is de bedoeling commissies op te richten die zich specifiek bezig gaan houden met jeugd en senioren. Ook zijn er contacten met welzijnsorganisatie Bint."

Jean-Sébert van der Doelen, eveneens lid van de initiatiefgroep, vult aan: ,,Nu de raad akkoord is met het project, is het mogelijk volop aan de slag te gaan met de bezetting van de mfa. Nu we zeker weten dat de accommodatie, met daarin het dorpshuis inbegrepen, er komt, kunnen we gebruikers iets concreets bieden."

GYMZAAL

De Sint-Lambertusschool kampt momenteel met leegstand. De vestiging van een mfa inclusief dorpshuis vult die leegstaande ruimtes. Daarnaast vormde de exploitatie van de gymzaal een zware last voor het overkoepelende schoolbestuur; de rijksbijdrage voor het onderhoud hangt samen met het aantal leerlingen. Het aanpassen van de gymzaal, zodat die voortaan multifunctioneel ingezet kan worden, biedt kansen om de ruimte meer te benutten.

Voor de verbouwing van de sportzaal wordt onder andere geld gebruikt dat Cadans Primair van de gemeente al had ontvangen voor groot onderhoud, namelijk zestigduizend euro. Schellekens: ,,De gymzaal maakt het mogelijk sportieve activiteiten op touw te zetten, maar andere verenigingen kunnen er ook gebruik van maken."

Verder komt er een nieuwe verbindingsgang tussen de school en de gymzaal, een extra ingang aan de achterzijde en wordt er een berging gebouwd. Ook krijgt de mfa een bar. Daarnaast gaan er kosten zitten in het verwijderen van asbest, het aanleggen van bestrating en het plaatsen van een hekwerk.

Een beheerder is nog niet in beeld, aldus Schellekens: ,,Ik kan me voorstellen dat de conciërge van de school beheerstaken op zich neemt, maar daar is nog niets concreets over vastgelegd." Geld voor de inrichting van de mfa moet ook nog worden gevonden.

Als de verbouwing gereed is en de mfa functioneert, komt er vermoedelijk een eind aan de initiatiefgroep. ,,Maar ik sluit niet uit dat een aantal leden dan vrijwilligerswerk gaat doen in de mfa", zegt Schellekens.

Liempde

De Notenkraker

Vogelvereniging De Notenkraker houdt zaterdag 29 juni haar maandelijkse vogel- en kleine huisdierenmarkt aan de Heidezoom 2 in Liempde. De markt duurt van 7.30 tot 11.00 uur, de entree bedraagt 1,50 euro en kinderen mogen gratis naar binnen. Er loopt geen (sier)pluimvee. Tevens wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit streng gecontroleerd.

Terrasconcert

Popkoor Voices verkeert in zomerse sferen tijdens haar terrasconcert bij Het Wapen van Liempde op zondag 30 juni. Vanaf 11.00 uur klinken de klanken van de zanggroep. Entree is gratis.