Afbeelding
Foto: Peter de Koning

INWOONSTER ESCH KAART WILLIBRORDUSSCHOOL AAN IN HAAREN

'Het gebouw is gewoon helemaal op'

JULES HAMELEERS

De Sint-Willibrordusschool in Esch is dringend toe aan verbouwing, zo stelt dorpsbewoner Carry Dirkx vanavond tijdens de raadsvergadering van de gemeente Haaren. De raad besloot vorig jaar in de begroting dat de renovatie van het gebouw aan de Postelstraat nog vóór de gemeentelijke herindeling moet worden aangepakt. Het schoolbestuur wacht echter nog op goedkeuring van zijn plannen, waarvoor drie miljoen euro nodig is.

Het gaat niet om de vervanging van een plint of het recht hangen van een paar deuren in de Essche basisschool, stelt Dirkx als bezorgde ouder van een van de leerlingen vanavond in haar inspraakreactie in de Haarense raadzaal. In de ramen zit enkel glas, waardoor het 's zomers bloedheet wordt in de klaslokalen. ,,En in de winter stookt de school zich arm door een te oude verwarmingsketel. Een verouderd rioolsysteem, klemmende deuren, de gymzaal die nooit fris ruikt en de douches kunnen écht niet meer", stelt Dirkx.

Dat is ook de conclusie van schooldirecteur Wilma van der Pol en veel andere Esschenaren: het gebouw is gewoon 'op'. In het bouwplan dat het schoolbestuur indiende, blijven de huidige buitenmuren staan. Dat is goedkoper dan complete nieuwbouw. Maar dan nog is drie miljoen euro nodig. En dat is driekwart van het budget dat de gemeente Haaren heeft voor nog drie andere projecten: vernieuwing van ontmoetingscentrum Den Domp in het dorp Haaren en van gemeenschapshuis De Vorselaer en de Sint-Franciscusschool in Biezenmortel. (Foto: Peter de Koning).

Lees meer op pagina 19.