Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

MESSCHAERT EN HARTMANNS NAAR EILAND

Boxtels echtpaar helpt vluchtelingen op Lesbos

HENK VAN WEERT

Als medisch adviseur van de stichting Bootvluchting bracht de gepensioneerde Boxtelse huisarts Leopold Messchaert de afgelopen jaren al twee keer een kort bezoek aan vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Nu gaat hij er een hele maand naartoe om, samen met echtgenote Threes Hartmanns, vrijwilligerswerk te doen.

Sinds Europa drie jaar geleden de zogeheten Turkije-deal sloot, is de toestroom van vluchtingen danig geslonken. Daarmee is het probleem minder in de publiciteit, maar niet verdwenen. ,,Integendeel", vertelt Messchaert. ,,Kamp Moria biedt plek aan 2.500 mensen, maar er vertoeven momenteel twee keer zoveel vluchtelingen. Afgelopen winter zelfs negenduizend; toen was de situatie echt dramatisch."

De Boxtelaar verleent patiëntenzorg in het kamp en ondersteunt de medisch coördinator die op Lesbos in dienst is van stichting Bootvluchting. ,,Zij heeft een zware baan en ook nog eens de verantwoordelijkheid voor zo'n twintig vrijwilligers. Dit zijn veelal jonge artsen. Threes gaat werken als host en kookt voor de vrijwilligers, haalt ze op van het vliegveld, wast hun werkkleding en biedt waar nodig een luisterend oor. Tevens gaat zij in de bibliotheek van het kamp werken."

In de westerse wereld wordt vaak hard geoordeeld over vluchtelingen, vindt het Boxtelse echtpaar, dat in 2017 een jaar lang vrijwilligerswerk deed in Zambia. ,,Vluchtelingen vormen een abstract probleem. Totdat je persoonlijk met hen in contact komt en hoort waarom ze familie en vrienden achterlaten. Veelal zónder zekerheid over een veilige toekomst, maar vaak mét een financiële schuld omdat ze bij familie en vrienden geld lenen voor de tocht naar Europa. Dan moet het water je wel aan de lippen staan", vindt Messchaert. Dat vluchtelingen in Europa nogal eens als 'gelukszoekers' worden betiteld, snapt Hartmanns, maar tegelijk steekt het haar. ,,Kun je het mensen kwalijk nemen dat ze op zoek gaan naar een betere toekomst? Dat is van alle tijden. NRC meldde onlangs dat wereldwijd 71 miljoen mensen op drift zijn..."

Het vluchtelingenprobleem wordt niet opgelost door hun inzet op Lesbos, beseffen de twee Boxtelaren maar al te goed. ,,Maar wij willen een steentje bijdragen. Ook voor onze eigen zingeving."

Meer informatie over Nederlandse hulpverlening op Lesbos staat op www.bootvluchteling.nl.

FOTO ONDER: Leopold Messchaert en Threes Hartmanns. (Foto: Albert Stolwijk).