Afbeelding
Foto:

SFEERVOLLE VERBROEDERINGSDAG GILDEN

Liempdse schutters nemen Boxtels wisselschild over

Een zilveren wisselschild van het gemeentebestuur vormt jaarlijks de inzet van een vriendschappelijke wedstrijd tussen de leden van de gilden Sint-Antonius Abt (Liempde) en Sint-Barbara & Sint-Joris (Boxtel). Nadat de Boxtelse schutters drie jaar op rij het zilverstuk opeisten, trokken de Liempdse gastheren zondag aan het langste eind.

Om beurten organiseren de broederschappen elke zomer een verbroederingsdag. Die vond deze keer plaats op schietterrein Antonius Bleek aan de Oude Dijk in Liempde. Aan het einde van het zonovergoten samenzijn van de gildenleden en hun partners bleek dat de kruisboogschutters van Sint-Antonius Abt 132 punten hadden vergaard, tegenover de 116 punten van de Boxtelaren. En dus overhandigde Bert van Gemert, de kersverse gildekoning van de Liempdse schuts, de zilveren wisseltrofee die wethouder Peter van de Wiel aan het begin van de middag opnieuw ter beschikking had gesteld, aan zijn medebroeder Cor van der Leest. Die was niet alleen aanvoerder van de winnende kruisboogschutters, maar tevens wedstrijdleider van de ontmoetingsdag.

Tegenover de blijdschap in het Liempdse kamp, stonden verbaasde reacties van de Boxtelaren. Want de kruisboogfinale werd immers tussen zowat de oudste én de jongste schutter van Sint-Barbara & Sint-Joris uitgevochten: respectievelijk Jan van Boxtel en Sam Spitters. Van Boxtel werd uiteindelijk eerste in het persoonlijke klassement, Spitters werd tweede. Vera Bressers, vendelier van het Liempdse gilde, schoot net als beide Boxtelaren vijftien keer raak op de schutsboom, maar moest door omstandigheden de finale aan zich voorbij laten gaan en eindigde als derde.

De verbazing dat het puntentotaal van alle Boxtelse schutters toch lager bleek, sloeg al snel om in waardering voor de Liempdse prestatie. ,,De gemeente bepaalt dat vijf jaar lang gestreden moet worden om dit wisselschild. Het gilde dat het zilverstuk drie jaar op rij wint, mag het houden. Wij hebben de prijs de afgelopen drie jaar opgeëist dus over twee jaar komt het op ons zilvervest. Het Liempdse gilde mag het nu een jaar lang voor ons bewaren", grinnikte een van de Boxtelse schutters.

KOMST VAN ESCH

Wethouder Van de Wiel prees de wijze waarop de twee gilden constructief samenwerken. In de 'wandelgangen' werd zondag ook al gesproken over de komst van het dorp Esch naar de gemeente Boxtel in 2021. Alom was men de mening toegedaan dat het Essche gilde Sint-Willebrordus in de toekomst ook uitgenodigd moet worden voor de verbroederingsdag.

FOTO BOVEN: Plaatsvervangend hoofdman Guus Eltink (links) en koning Hilde van den Broek uit Boxtel bedanken hun collega's Roger van Laere en Bert van Gemert (rechts) voor de gastvrije ontvangst. (Foto: Henk van Weert).