Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

SPIEGELTENT BON SALON SLUIT AF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

Stapelen was even 't gelukkigste plekje

PÅL JANSEN

Het kreeg een klein beetje een politiek tintje, de afsluiting van spiegeltent Bon Salon op zondag. Maar iedereen leek het er wel mee eens: de bezuinigingsronde van zeven miljoen euro waar Boxtel mee te kampen krijgt, moet niet ten koste gaan van dit evenement. ,,Bij dezen doe ik dan ook een oproep aan de politiek om de spiegetent niet te schrappen", zei burgemeester Fons Naterop. Wim Ketelaars vulde aan: ,,Waar kun je voor omgerekend veertig cent per inwoner zo'n evenement houden?

De afsluiting van drieënhalve week spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen kende als thema 'Geluk kent geen maat'. Alexandra Augustijn - auteur van De Gelukseconomie, oprichter van de Beweging van Geluk en sinds tweeënhalf jaar Boxtelaar - heeft zichzelf als doel gesteld om geluk te bevorderen. Zij deed een oproep aan alle inwoners om hun favoriete geluksplekje te delen voor Boxtel En Route, de jaarlijkse ontmoetingsdag van de gemeente Boxtel. Om zo een 'geluksroute' te vormen. ,,Zeshonderd mensen stuurden maar liefst tweehonderd verschillende geluksplekken op", aldus Augusteijn. Alle locaties zijn te vinden op de website www.gelukinboxtel.nl.

Zo ook de Bosscheweg, die onder meer Jack van Geel als geluksplek instuurde. ,,Het is een prachtige weg met mooie bomen aan de zijkant. Ik heb aan de Bosscheweg een hele fijne jeugd gehad. En iedere keer als ik er weer doorheen rijd, vind ik het fijn dat er nog een stukje Boxtel is dat mij daaraan herinnert."

TROTS

Waarnemend burgemeester Naterop merkte desalniettemin nog wel eens gemopper binnen Boxtel over het dorp. ,,Ik geloof dat de inwoners meer trots mogen zijn op hun plaats." Historisch gezien, vanwege de steenweg van Luik naar Eindhoven bijvoorbeeld. Of vanwege het kasteel, waar ook de gouverneur van Brabant wel eens vertoefde, zo deelde commissaris van de koning Wim van de Donk hem nog recent mede. En de afgelopen weken dus vanwege spiegeltent Bon Salon. ,,Dit kom je nergens tegen. Waar vind je nog een plek waar kinderen van anderhalf jaar tot en met senioren samenkomen?"

ZEVENTIG EVENEMENTEN

Voorzitter Wim Ketelaars van stichting Boxtel Vooruit kon een indrukwekkend lijstje met feitjes overleggen: liefst zeventig evenementen vonden plaats (één ging er niet door wegens noodweer) in park Stapelen, aan vierhonderd basisschoolkinderen is het verhaal van reus Jas de Keistamper voorgelezen, 4.300 mensen kwamen langs en tijdens de Dag der Kampioenen zat de tent tot de nok toe vol met 350 mensen. ,,Er heeft zich bovendien in drieënhalve week geen enkel incident voorgedaan. Wel moet ik zeggen: er is op één avond een fiets gejat."

Wie weet vindt die tweewieler uiteindelijk nog zijn weg terug naar de eigenaar. Want wie bedenkt dat vrijwilligers alles tot stand hebben gebracht, moet toch over zijn hart kunnen strijken. Grote bewondering had de burgemeester dan ook voor die inzet. Onder meer voor Yvonne van de Nostrum van Boxtel Vooruit. ,,Ik geloof dat er bloemen zijn geregeld?", vroeg Naterop zich af. ,,Ja, die heb ik zelf nog gehaald", schaterlachte de vrijwilligster die geen weet had.

ONTROERD

Naast dat voorzitter Ketelaars van Boxtel Vooruit zijn dank uitte richting de gemeente Boxtel en kasteelheer Xander van Mierlo, werden ook de eigenaren Cees de Wildt en zijn vrouw Wies Vissers van de spiegeltent nog even apart genomen. ,,Mensen vragen ons wel eens of we heel Nederland rondreizen hiermee. Maar nee, Boxtel is echt het enige plekje", vertelde De Wildt. Het is een vreemde hobby, erkende hij. Maar in Boxtel is het altijd bijzonder, legde hij zichtbaar ontroerd uit. ,,Als je dan ziet dat bijvoorbeeld Zorggroep Elde hier met honderd bewoners komt en dat daarvoor het Dükerskoor een waanzinnig optreden verzorgt... Dat soort dingen kunnen alleen omdat mensen ons erbij helpen."

Het was sowieso een dag die de nodige emoties voor De Wildt opriep: zijn broer Wil die in Portugal woont, zou die middag een 'testamentair huwelijk' sluiten met zijn vrouw Anne Eckhart. Wellicht kent Boxtel sinds zondag tweehonderd verschillende locaties waar mensen hun hart ophalen, maar die dag was toch echt spiegeltent Bon Salon het gelukkigste plekje in Boxtel.

GROTE FOTO BOVEN: Park Stapelen is voor veel Boxtelaren hun meest favoriete plekje. Zondag, tijdens Boxtel En Route, werd er onder meer gepicknickt. (Foto: Hans van Doorn).

PORTRET: Cees de Wildt (links) was zichtbaar ontdaan van alles wat er in spiegeltent Bon Salon de afgelopen weken tot stand is gebracht. Samen met vrouw Wies Vissers is hij de eigenaar. (Foto: Hans van Doorn).

FOTO ONDER: Zeventig evenementen vonden afgelopen weken plaats in park Stapelen. Zaterdag hield woonstichting Sint-Joseph een pubquiz wegens haar honderdjarig bestaansjubileum. (Foto: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding
Afbeelding