Afbeelding
Foto:

EXPOSITIE EN SCHILDERIJ BRENGEN BLOEDWONDER TOT LEVEN

Mensen achter processie in beeld

MARIËLLE WIJFFELAARS

Elk jaar op Drievuldigheidszondag trekt de Heilig Bloedprocessie door de straten van Boxtel om het eeuwenoude bloedwonder te herdenken. Om deze indrukwekkende geschiedenis verder onder de aandacht te brengen, is in Babel Bibliotheek Boxtel de komende weken een foto-expositie te zien van Peter de Koning én kunnen belangstellenden zich laten vereeuwigen in een 'levend schilderij' als Eligius van den Aker of zijn vertrouweling Henricus.

Als freelance fotograaf van deze krant is De Koning vrijwel elk jaar te vinden bij de Heilig Bloedprocessie. Door de jaren heen legde de geboren en getogen Boxtelaar niet alleen de indrukwekkende historische ommegang vast, maar ook de mensen áchter de processie. Jaarlijks zijn honderden vrijwilligers in touw om de Heilig Bloedprocessie te laten plaatsvinden op de zondag na Pinksteren. ,,Die groep is ontzettend breed", vertelt De Koning. ,,Van jonge kinderen tot ouderen, alle leeftijdsgroepen zijn vertegenwoordigd. Ik vind het interessant om juist dát vast te leggen."

BEHIND THE SCENES

De lokale culturele stichting BoeL kwam met het idee om een project rond de processie te starten en benaderde De Koning om een selectie van zijn uitgebreide 'processie-collectie' te exposeren in de bibliotheek. ,,Achter de schermen gebeurt echt van alles op de zondag van de processie. We willen dat graag laten zien", aldus de fotograaf.

Het resulteerde in een expositie van dertig foto's van de processie behind the scenes. De hardwerkende dames van het naaiatelier, de pasavonden, het schuilen voor een regenbui: De Koning legde het allemaal vast. ,,Mijn favoriete foto? Ik vind de opnames waarop duidelijk plezier te zien is erg mooi. Bijvoorbeeld deze van een wit bruidje met een oudere deelnemer", zegt De Koning, wijzend naar de prent waarop de twee deelnemers breeduit zitten te lachen. ,,Hoe serieus de processie zelf ook is, achter de schermen is het gewoon een grote familie."

Dat beaamt Maria Boleij die al zo'n 35 jaar betrokken is bij de organisatie van de processie. ,,Het is een deel van mij, ik kan en wil het echt niet missen", zegt ze stellig. Natuurlijk neemt ze samen met echtgenoot Gerrie plaats in het levend schilderij. Lachend: ,,Nu komt het bloedwonder wel heel dichtbij." Speciaal voor de expositie in de bibliotheek maakten Nicky van Erp en Lonneke de Wit van Tableau Vivant een levensgroot paneel. Dat is gebaseerd op een van de vier afbeeldingen op het kistje waarin de bloeddoeken halverwege de zeventiende eeuw van Boxtel naar Hoogstraten werden vervoerd om ze in veiligheid te brengen na de Reformatie. Bezoekers kunnen in de huid kruipen van de 14-eeuwse priester Eligius van den Aker die op zijn sterfbed opbiecht dat hij witte miswijn morste die rode vlekken veroorzaakte op het altaarlinnen. De komende twee weken kunnen belangstellenden zich nog laten vereeuwigen in het levende schilderij.

Als de expositie op 5 juli eindigt, worden de foto's van De Koning door de fotograaf en Stichting BoeL gedoneerd aan de Heilig Bloedstichting. ,,Zij kunnen er hun nieuwe onderkomen mee aankleden", vertelt Jet Mathijssen namens stichting BoeL. ,,We hopen met deze activiteiten vooral het cultuurhistorisch erfgoed in Boxtel te behouden." De kledingcollectie van de processie en het naaiatelier verhuizen van de bovenverdieping van de bibliotheek naar de zolder van het koetshuis bij de pastorie op Duinendaal.

De afgelopen jaren was het voor de organisatie van de Heilig Bloedprocessie lastig om aan voldoende deelnemers te komen. Met name het animo onder de Boxtelse jeugd lijkt af te nemen. Mathijssen: ,,Vroeger was het heel normaal om mee te lopen in de stoet, mijn generatie is er echt mee opgegroeid. Het zou zo jammer zijn als er elk jaar minder deelnemers zijn. Dit is echt een deel van de Boxtelse cultuur, dat mag niet vergeten worden."

BOVENSTE FOTO: Bezoekers in de bibliotheek kunnen zich door familie of vrienden laten vereeuwigen in een 'levend schilderij'.

KLEINE FOTO: Peter de Koning (links) ontvangt een attentie uit handen van bestuurslid René Cijffers van stichting BoeL. (Foto's: Bas van den Biggelaar).

Afbeelding