HYDROBUSINESS

'Er zijn geen nieuwe gevallen legionella bekend'

PÅL JANSEN

De laatste keer dat het college van B en W de gemeenteraad informeerde over legionellabesmettingen in Boxtel, was in december. Sindsdien zijn er geen nieuwe gevallen bekend. Dat zegt het gemeentebestuur naar aanleiding van schriftelijke vragen die de SP Boxtel eind mei stelde. Eind 2017 bleek de zuiveringsinstallatie van Hydrobusiness, het bedrijf dat het afvalwater van Vion zuivert, de besmettingsbron.

Medio april liet ook GGD Hart voor Brabant weten dat er geen nieuwe besmettingen zijn geconstateerd in Boxtel. Op de twee bassins van de waterzuiveringsinstallatie zijn tentdoeken geplaatst. Onder één daarvan is begin dit jaar een kunststof membraan geplaatst. Deze maatregelen moesten verneveling van het water, en daarmee een groter risico op de verspreiding van legionella, tegengaan. Er komt nog een vaste overkapping, maar die is nog niet gerealiseerd.

ONDER CONTROLE

De SP-fractie ontving signalen van mensen die zich nog steeds zorgen maken dat de legionellabactrie niet onder controle is. Maar omdat er geen nieuwe gevallen bekend zijn, zien B en W geen aanleiding om te denken dat HydroBusiness de touwtjes niet in handen heeft. Het gemeentebestuur meent ook dat er tijdens het schoonmaken, als de tentdoeken eraf gaan, geen verneveling mogelijk is omdat de beluchting uitstaat. Begin december 2017 constateerde GGD Hart voor Brabant dat de legionellabacterie werd aangetroffen bij de waterzuiveringsinstallatie van Hydrobusiness, nadat diverse Boxtelaren zich ziek meldden.

De coalitiepartij vroeg tevens naar de stankoverlast, ook in relatie tot Vion. Ook de omringende ondernemers hadden zich bij de politieke partij gemeld. B en W verwijzen echter naar een eerdere mededeling die werd gedaan: in afspraak met het college laat Vion een geuronderzoek uitvoeren. ,,Het uitgangspunt voor het onderzoek is dat Boxtel Vion niet meer ruikt. Dat geldt in brede zin."

Boxtel

Lessen Voedselbank

Voedselbank Boxtel zoekt vrijwilligers die op basisscholen lessen willen geven, bij voorkeur gepensioneerden met een onderwijsachtergrond. De voorlichting gaat over wat de voedselbank zoal doet en hoe de organisatie te werk gaat. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via voorzitter@voedselbankboxtel.nl.