Informatiepunt Groot Duijfhuis is weer open

Iedere laatste zondag van de maand is het Groot Duijfhuis in Liempde geopend voor publiek. Dus ook komende zondag 30 juni.

Het informatiepunt in de buurtschap Kasteren is vorig jaar door Brabants Landschap ingericht om van daaruit de natuur in het Dommeldal te verkennen. In de voormalige stal is informatie te vinden over de flora en fauna en over de vroegere bewoners van de monumentale boerderij. Het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef 2 is geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Van en naar de hoeve, zijn ook diverse wandelroutes ontplooid. Daarbij komt de omgeving van het Liempdse buitengebied optimaal in beeld. Zondag 30 juni zijn diverse gastheren en -vrouwen aanwezig om te vertellen over de omgeving en de historie van de boerderij met bijbehorende duiventoren.

Wandelaars en fietsers kunnen het Groot Duijfhuis vanuit het centrum van Liempde onder meer bereiken via het Sint-Janspontje, een trekveer over de Dommel. Vanaf bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 is tevens informatie verkrijgbaar over de diverse wandel- en fietsroutes in de regio.


Kèk Liemt wandelt door middeleeuws dorp Vrilkhoven

Erfgoedvereniging Kèk Liemt organiseert zondag 30 juni een wandeling onder leiding van Kees Quinten naar Vrilkhoven, de buurtschap die al in de middeleeuwen bestond.

De oudste vermelding van Vrilkhoven dateert uit 1320. De buurtschap bestond uit een paar grotere hoeven en kleine zelfvoorzienende boerderijtjes. Voor het verbouwen van hun gewassen maakten de bewoners gebruik van de Vrilkhovense Akkers. Landgoed Velder, waar volgend weekeinde het festival We Are Electric plaatsvindt, behoort ook tot Vrilkhoven.

Deelnemers aan de cultuurhistorische wandeling verzamelen om 10.00 uur bij bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4. Vervolgens fietst de groep naar de parkeerplaats bij het hockeyveld aan de Hogenbergseweg. Daar start de wandeling. Na afloop, rond 12.00 uur, wordt er koffie of thee aangeboden in D'n Liempdsen Herd. Leden van de erfgoedvereniging betalen twee euro voor de tocht, niet-leden vijf euro.