Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CARE start met 'maagdelijke' Liempdse grond

Nog enkele weken en dan zien Liempdenaren op verschillende plekken gravende dorpsgenoten. Inwoners graven een gat met een omtrek van een vierkante meter op hun eigen erf of ergens in de openbare ruimte. In het weekeinde van 6 en 7 juli gaat CARE van start, een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en vier andere Europese academies dat deels wordt uitgevoerd door de inwoners van Liempde.

Over de historie van Liempde is al veel gezegd en geschreven. Over de afgelopen honderdvijftig jaar geleden dan. ,,Maar voor de rest weten we niet veel over de ontstaansgeschiedenis van dit soort kernen", zei archeologisch onderzoeker Johan Verspay van de UvA maandag in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Het onderzoek moet leiden tot een eerste schets van de ontstaansgeschiedenis van Liempde, maar krijgt ook een sociale component. Verspay: ,,Inwoners krijgen meer te weten over wat er onder de grond zit waarop ze dagelijks lopen."

De onderzoeker van de UvA legde uit dat over bebouwde plaatsen vaak weinig bekend is: met name in buitengebieden worden opgravingen verricht. ,,Archeologie was altijd al onlosmakelijk verbonden met nieuwbouw aan de randen van plaatsen: dan vindt er onderzoek plaats", legt hij uit. Wat dat betreft is het erg kansrijk dat mensen in Liempde iets tegen het lijf gaan lopen. ,,Hier ligt nog erg 'maagdelijke grond'", grinnikte hij.

Meedoen kan gratis door aan te melden via info@kekliemt.nl. Ook de heemkundestichtingen uit onder meer Boxtel, Esch en Gemonde doen aan het project mee.


Naar Sri Lanka om de wereld van thee te kunnen beleven

Rianne van Doornekamp van theetuin 't Bakhuys in Lennisheuvel organiseert in januari opnieuw een theereis naar Sri Lanka. Twaalf dagen lang kunnen mensen genieten van de mooiste plekjes op eiland in de Indische Oceaan.

Van Doornekamp organiseert jaarlijks voor een compleet verzorgde reis omtrent het thema thee. Mensen die deelnemen, zien het hele productieproces van het plukken van de blaadjes tot aan de verwerking ervan. Mensen deel willen nemen aan de reis, kunnen zich melden via e-mail: bakhuys@hightea-theetuin.nl of telefoonnummer 06-13 03 13 63. Ook kunnen bezoekers zich melden bij de theetuin aan De Bocht 4.


Tentoonstelling Beeldend Bosrand voor Samenloop

In het atelier van Tiny van der Sloot aan de Bosrand 1 in Boxtel vindt zaterdag 29 en zondag 30 juni de expositie Beeldend Bosrand plaats. Tijdens de expositie wordt met de verkoop van kleine sculpturen geld ingezameld voor de Samenloop voor Hoop die eind augustus in Esch wordt gehouden ten bate van KWF Kankerbestrijding.

Beide dagen zijn van 11.00 tot 17.00 uur creaties te zien van de Van der Sloot zelf, maar ook van andere beeldhouwsters die wekelijks in haar atelier bijeenkomen: Maria Buiting, Gerry Dolman, Irene Hazenberg, Marjan Moonen, Marian van Tongeren, Mariet van der Velden, Annie van de Ven, Geerie Versantvoort en Riek van Zandbeek.


Afscheidsfeest
burgemeester
Jan Pommer

Na zestien jaar zwaait de gemeente Sint-Michielsgestel komend weekeinde burgemeester Jan Pommer uit. Hij gaat na 29 jaar burgemeesterschap met pensioen.

Vrijdag 28 juni start om 15.00 uur een bijzondere raadsvergadering. Die eindigt om 16.00 uur, waarna een officiƫle receptie volgt. Zaterdag 29 juni stroomt het Meanderplein in Sint-Michielsgestel vol met verenigingen en clubs uit de gemeente. Zij presenteren zich tussen 13.00 en 16.15 uur aan de burgemeester en aan de bezoekers; ook zijn er optredens.

FOTO LINKS: Burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel. (Foto: Peter de Koning, 2015).