Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

POPULAIRE PRIESTER VERTREKT NAAR BEEK EN DONK

Liempde zwaait kapelaan De Jong uit

Kapelaan Geoffrey de Jong neemt zondag 30 juni afscheid van de Heilig Hartparochie. Dat gebeurt tijdens een eucharistieviering in de Sint-Jans Onthoofdingkerk van Liempde, het dorp waar de geestelijke met meest actief was en een flinke populariteit onder de inwoners opbouwde.

Eerder dit jaar werd bekend dat De Jong door bisschop Gerard de Korte met ingang van 1 juli is overgeplaatst naar de fusieparochie Zalige pater Eustachius van Lieshout in de gemeente Laarbeek, waartoe het dorp Beek en Donk behoort. De pastoor aldaar is eveneens overgeplaatst door het bisdom en had daardoor geen eigen geestelijke meer. De bisschop van 's-Hertogenbosch wisselt momenteel diverse posten door verhuizingen en pastoors die met emeritaat gaan of op een andere wijze hun priesterschap gaan invullen. Eind vorig jaar verliet hierdoor pastoor Jacques Grubben ook al de Heilig Hartparochie; hij werd in februari opgevolgd door Geertjan van Rossem. Die is concelebrant in de hoogmis waarin kapelaan De Jong afscheid neemt van de Liempdenaren met wie hij vijf jaar lang werkte.

VAAK VAN DE PARTIJ

Geboren in Zuid-Afrika koos De Jong na zijn middelbare schoolopleiding voor een studie theologie en koos daarin pas voor het katholicisme. Vijf jaar geleden werd hij benoemd in de toen nog zelfstandige Liempdse parochie. Nadat die fuseerde met de Boxtelse, Essche en Lennisheuvelse geloofsgemeenschap tot de Heilig Hartparochie bleef de kapelaan voor het Liempdse altaar staan. Hij geniet veel populariteit onder de inwoners: bij veel activiteiten in het dorp liet hij zich zien en niet zelden deed hij er actief aan deel. Hij introduceerde een eucharistieviering op de kermis, zorgde dat de carnavalsmis in ere werd hersteld en opende de deuren van zijn kerk voor de verwelkoming van Sinterklaas. Ook werd hij gildeheer en stond hij op de bok bij fanfare Concordia tijdens dirigeerwedstrijd Maestro. En uiteraard was hij jaarlijks nadrukkelijk van de partij tijdens de Boeremèrt op tweede paasdag. Het is slechts een greep uit de activiteiten buiten zijn pastoraal werk om.

RECEPTIE KLOOSTERHOF

Kapelaan De Jong neemt afscheid van zijn parochianen tijdens een eucharistieviering in de Sint-Jans Onthoofdingkerk, die start zondag 30 juni om 09.30 uur. Aansluitend kunnen mensen in dienstencentrum De Kloosterhof naast de kerk de priester persoonlijk de hand drukken.

FOTO BOVEN: Kapelaan Geoffrey de Jong (rechts) was vijf jaar werkzaam in met name Liempde. Veel dorpsactiviteiten, zoals de Boeremèrt, woonde hij bij. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Afbeelding